12 Fakta Ikan Piranha Yang Perlu Anda Ketahui

Ikan Piranha yang berasal dari Amerika Selatan dikenali sebagai pemangsa biasa dengan gigi runcing.

Ikan ini terkenal dengan gigi yang tajam dan selera makan yang rakus. Kebanyakan piranha dewasa memakan buah-buahan dan biji. Piranha muda digunakan untuk makan mamalia kecil, serangga kepada ular.

Mereka akan menjadi lebih agresif apabila sumber makanan biasa mereka menjadi terhad. Apabila paras air di mana mereka hidup jatuh semasa musim kemarau, ikan ini akan terperangkap di kolam banjir selama berminggu-minggu.

Apabila semua makanan di dalam kolam hilang, ikan ini boleh makan apa sahaja yang masuk ke dalam air.

Walaupun digambarkan sebagai ikan yang makan daging atau karnivor, sesetengah piranha adalah omnivor.

Ikan ini juga tidak akan memakan manusia hidup-hidup, biasanya ikan piranha akan memakan bangkai manusia yang sudah mati atau mati serta piranha yang memakan haiwan yang lebih besar.

Habitat Ikan Piranha

fakta ikan piranha

Habitat asal ikan ini setakat ini ialah Sungai Amazon, Orinoco, Sao Francisco, Paraguay, Tasik Kaptai (tenggara Bangladesh) dan Sungai Lijiang (China).

Walau bagaimanapun, di setiap tempat ini jenis atau spesies ikan tidak selalu sama. Jadi, akan ada spesies yang berbeza di setiap tempat.

12 Fakta Menarik Mengenai Ikan Piranha

habitat ikan piranha

Ikan ini sendiri mempunyai fakta yang mungkin jarang diketahui ramai orang. Berikut adalah fakta-fakta mengenai ikan piranha seperti berikut:

1. Maksud Nama Piranha

Salah satu ciri khas ikan ini ialah giginya yang tajam dan dahsyat. Malah, nama piranha itu sendiri bermaksud “ikan bergigi” dalam bahasa suku Tupi yang tinggal di Brazil.

2. Gigi Piranha Agak Kuat Tetapi Boleh Tersingkir

Ikan ini dikenali kerana mempunyai gigi tajam dan gigitan tanpa henti. Perkataan piranha secara harfiah diterjemahkan kepada “ikan gigi” di Tupi Brazil.

Ini kerana bentuk gigi ikan ini sering dibandingkan dengan pisau dan disesuaikan dengan diet mereka. Struktur enamel gigi sebenarnya serupa dengan jerung.

3. Ikan Piranha Makan Bangkai Manusia, Bukan Orang Hidup

Menurut pakar, ia mengambil masa kira-kira 300 hingga 500 piranha untuk menanggalkan semua daging dari manusia 180 kilogram dalam masa 5 minit sahaja.

Mayat-mayat yang lemas di Sungai Amerika Selatan membuktikan bahawa mereka lemas dan mati terlebih dahulu sebelum menjadi makanan ikan ini, biasanya disebabkan oleh serangan jantung dan epilepsi bukan disebabkan oleh pencerobohan ikan-ikan ini.

4. Sesetengah Piranha Adalah Kanibal Tetapi Ada yang Vegetarian

Pada asasnya, pemakanan ikan ini adalah serangga, ikan, krustasea, cacing, bangkai, benih dan bahan tumbuhan lain. Walau bagaimanapun, jika sumber makanan dikurangkan, ikan ini boleh makan seks yang sama baik hidup dan mati.

Walaupun reputasi ikan ini sebagai pemakan daging, tetapi ada juga yang omnivor. Di samping itu, ia makan lebih banyak benih atau tumbuh-tumbuhan daripada daging dan ada juga yang hidup di atas tumbuh-tumbuhan sahaja.

5. Piranha Memburu Dengan Menyerang Ekor Atau Mata

Dalam satu kajian yang dijalankan pada tahun 1972, dinyatakan bahawa ikan piranha merah menyerang ikan emas atau mangsa mereka pada ekor atau mata.

Menurut para penyelidik, tingkah laku ikan piranha ini sebagai strategi serangan yang secara berkesan melumpuhkan lawan atau mangsanya.

6. Kulit Ikan Piranha Boleh Menghasilkan Bunyi

Ikan piranha berwarna merah yang ditangkap nelayan mengeluarkan bunyi seperti geseran kulit kayu. Setelah pemeriksaan lanjut oleh sekumpulan saintis Belgium, didapati bahawa piranha membuat tiga jenis vokalisasi yang berbeza dalam situasi yang berbeza.

7. Ikan Piranha hidup dan berenang dengan gerombolan mereka atas sebab keselamatan bukan kerana kekuatan

Walaupun ia seperti teknik memburu yang menguntungkan, tetapi sebenarnya mereka berada dalam kawanan untuk menjauhkan diri dari musuh yang lebih besar. Ini kerana ikan piranha bukanlah pemangsa utama rantaian makanan.

Ikan Piranha juga lebih mudah bernafas dalam kawanan yang lebih besar. Para penyelidik juga memerhatikan piranha liar membentuk kawanan yang lebih besar di perairan cetek di mana mereka akan lebih terdedah kepada serangan.

8. Akan diserang jika ganggu ikan piranha atau telur piranha

Walaupun ikan piranha tidak makan manusia yang hidup dan sihat, terdapat pelbagai perkara yang akan berlaku jika mereka mengganggu ketenangan mereka. Jangan berenang di mana mereka bertelur atau membuat mereka berasa terancam.

Ini kerana ia akan menjadikan ikan piranha lebih agresif. Piranha hitam dan piranha merah adalah jenis yang harus kita elakkan kerana ia dianggap piranha yang paling berbahaya dan agresif terhadap manusia.

9. Ikan Piranha tertarik dengan bunyi, percikan dan darah

Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2007 mengaitkan serangan ikan ini terhadap manusia dengan sebab-sebab bunyi bising, tumpahan makanan yang menghasilkan percikan, dan darah. Ikan Piranha secara semula jadi menangkap bunyi buah atau kacang yang jatuh ke dalam sungai.

Mereka juga bertindak balas terhadap bunyi percikan air oleh manusia. Walau bagaimanapun, dengan darah ini ia tidak seperti apa yang dilihat dalam filem. Ikan ini hanya dapat menghidu setitik darah dalam 200 liter air.

10. Ikan Piranha boleh dijadikan makanan

Di beberapa bahagian Amazon, makan ikan piranha dianggap pantang larang oleh masyarakat. Sementara yang lain sengaja membuat ikan ini sebagai salah satu menu hidangan.

Sebagai contoh, sup piranha popular di rantau Pantanal Brazil. Walau bagaimanapun, ramai yang memilih untuk menghidangkan ikan ini dengan memanggangnya pada daun pisang dengan penambahan tomato dan limau nipis untuk hiasan.

11. Ikan piranha makan vegetarian

Walaupun sinonim sebagai ikan pemakan daging yang ganas, ia juga omnivora atau daging dan pemakan tumbuhan, dan penyelidik juga menemui spesies Camunani Tometes yang tinggal di lembangan Trombetas di Para, Brazil, yang sebenarnya memakan rumpai sungai lebih kerap.

12. Boleh “menyalak”

Ikan ini boleh membuat tiga bunyi ciri untuk memberi amaran kepada lawannya. Jika diancam oleh ikan lain, maka ikan ini akan mengeluarkan bunyi yang serupa dengan menyalak anjing.

Apabila bertarung dengan ikan lain, ia mengeluarkan bunyi yang menggerunkan atau bunyi thud yang dihasilkan oleh organ pundi kencing. Sekiranya lawan tidak berundur dengan segera, ikan piranha mengetap giginya dan segera mengejar musuh.

Leave a Comment