13 Makanan Kucing Parsi ini Bagus Untuk Bulu dan Pencernaan

Untuk kucing Parsi dewasa (lebih 1 tahun) anda katakan terus memberi makanan kering.

Sudah tentu, perhatikan kandungan bahan dan nutrien. Makanan kucing parsi dewasa yang disyorkan ini bagus untuk bulu dan pencernaan.

Untuk anak kucing, anda boleh mencuba versi anak kucing parsi daripada jenama yang sama.

13 Jenis Makanan Untuk Kucing Parsi Terbaik

1. Iskhan Persian Grain Free

iskhan cat persian grainfree

Jenama Korea Selatan ini, termasuk jenama premiun untuk makanan kucing. Untuk bangsa Parsi, Iskhan mempunyai Parsi Bebas Bijirin Farian Iskhan.

Makanan ini khusus untuk kucing Parsi bukan sahaja dari segi pemakanan, tetapi juga dalam bentuknya dalam bentuk kibble menjadikannya lebih mudah bagi kucing Parsi untuk mengambil dan mengunyahnya.

Makanan kucing parsi ini boleh memberikan perlindungan terhadap FLUTD, mengekalkan kesihatan tulang dan sendi kucing dan bebas daripada bahan bijirin dan komponen babi yang biasanya tidak baik untuk pencernaan kucing Parsi yang agak sensitif.

Bukan itu sahaja, makanan ini juga dapat mengekalkan pH air kencing untuk kekal seimbang untuk mengekalkan kesihatan buah pinggang kucing, ia juga mengandungi probiotik dan selulosa yang sangat baik untuk mencegah bebola rambut.

Kandungan: Fresh deboned chicken meat, chicken meal, hydrolyzed salom meal, chickpea, lentils, pea, organic sweet potato, organic carrot, organic pumpkin, organic mung bean, organic sesame seed, organic sunflower seed, organic flaxseed, tapioca, beetpulp, chickin oil, fish oil (menhaden), hydrolyzed chicken meat meal (natural flavor), brewers yeast, yucca extract, fenugreek, retinyl acetate (vitamin A), thiamin mononitrate (vitamin B1), riboflavin, (vitamin B2), nicotinic acid (niacin, vitamin B3), calcium D-pantothenate (vitamin B5), pyridoxin hydrochloride (vitamin B6), cynacobalamin (vitamin B12), ascorbic acid (vitamin C), cholecalcifero (vitamin D3), DL-tocophernese sulfate, copper sulfate, calcium iodate.

2. PRO PLAN Adult Derma Plus with OPTIDERMA

PRO PLAN Adult Derma Plus with OPTIDERMA

Pemakanan kucing parsi dikhaskan untuk menjaga kulit dan bulu yang sihat, sesuatu yang sangat diperlukan oleh kucing parsi.

Derma Plus membantu mengawal pembentukan bebola rambut, mengurangkan keguguran rambut dan memudahkan penghadaman dengan selamat.

Ia mengandungi vitamin, mineral dan protein yang mudah dicerna serta panduan untuk rambut kucing dan tisu epidermis, untuk menjadikan kulit dan bulu mereka sentiasa berkilat yang sihat.

Sumber utama proteinnya adalah daripada salmon dan tuna jadi ia sangat menyukai kucing dan mengandungi asid lemak omega 3 yang baik untuk bulu dan pencernaan.

Di samping itu, makanan kuning parsi ini juga dapat membantu melindungi gigi dari plak dan tartar.

Kandungan: Salmon and tuna (dehydrated salmon & tuna, salmon & tuna); whole grain wheat; corn protein; dehydrated chicken; animal fat preserved with mixed-tocopherols (form of vitamin E); natural fibres (beet pulp, cellulose, wheat and rice fibre); minerals, vitamins, amino acids, organic acids and natural flavours (including calcium, phosphorous, sodium, chloride, potassium, magnesium,  manganese, copper, zinc, iron, iodine, selenium, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folic acid, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, choline, pyrophosphates); chicory; fish and/or vegetable  oils; natural antioxidants.

3. Royal Canin Adult Persian

Mengandungi nutrien yang memberi tumpuan kepada mengekalkan kesihatan kulit dan bulu kucing parsi.

Mampu membantu pencernaan rambut yang tidak boleh dimakan untuk mengurangkan muntah bebola rambut, dengan kandungan serat tertentu, termasuk psyllium yang kaya dengan lendir.

Terdapat juga kandungan protein mudah dihadam (LIP), probiotik dan asid lemak omega 3 dan 6 yang sangat baik untuk mengekalkan kesihatan pencernaan (usus), kulit dan bulu kucing parsi.

Makanan kucing pesia ini juga menggunakan kibble berbentuk badam khas dengan kawasan permukaan kotak yang optimum supaya ia memudahkan kucing pesari untuk mengambil dan mengunyah.

Kandungan: Dehydrated poultry protein, animal fat, rice, vegetable protein isolate, maize, maize flour, vegetable fibre, hydrolysed animal proteins, maize gluten, wheat flour, yeast and parts thereof, minerals, chicory pulp, fish oil, soya oil, fructo oligosaccharide, psyllium husks and seeds, hydrolised yeast (source of manno- oligosaccharide), borage oil, marigold extract (source of lutein).Vitamin A: 31500 IU, Vitamin D3: 800 IU, E1 (Iron): 29 mg, E2 (Iodine): 2.9 mg, 2.9mg, E4 (Copper ) 9mg, E5 (Manganese ) 37mg, E6 (Zinc ) 147mg, E8 Selenium: 0.06mg – Technological additives: Clinoptilolite of sedimentary origin: 10g – Preservatives – Antioxidants.

4. Universal World Pet Persian

Universal World Pet Persian

Jika anda mempunyai bajet yang agak terhad untuk makanan kucing Parsi anda tetapi ingin masih menyediakannya dengan diet yang baik dan sihat, makan Universal World Pet Persian ini boleh menjadi pilihan yang tepat.

Ya, harganya boleh dikatakan lebih berpatutan, tetapi ia masih mempunyai kandungan pemakanan yang baik dan diperlukan oleh kucing parsi.

Protein menggunakan tuna dan udang, tetapi ia mengandungi lebih banyak protein sayuran (dari bijirin) daripada haiwan.

Jadi jika kucing parsi anda dikelaskan sebagai mempunyai pencernaan yang sensitif, mungkin makanan yang satu ini tidak sesuai. Walau bagaimanapun, jika pencernaan cukup kuat, maka tidak mengapa.

Kandungan: Corn, Soybean meal, Cassava, Corn Gluten Meal, Poultry Meal, Poultry Fat, Powered Cellulose, Tuna Meal, Wheat Bran, Minerals, Shrimp by product meal, Brewers, Dried Yeast, Vitamins, DL-Menthionine, Taurine, Fish Oil, Dried Carrot, Antioxidants. Nutrition Analysis: Crude Protein min 27.0% Crude Fat min 9.0% Crude Fiber max 7.0% Moisture max 10.0%.

5. Equilibrio Pelos Longos, Hairball (Adult persian/long hair)

Equilibrio Pelos Longos

Untuk jenama Equilibrio ini, anda boleh memilih varian Pelos Longos (rambut panjang) untuk kucing Parsi anda.

Seperti yang dinyatakan pada pembungkusan, makanan kucing parsi ini dirumus khas untuk mengurangkan bebola rambut.

Di samping itu, nutrien juga dikekalkan untuk dapat menjaga bulu untuk menjadi sihat, licin dan berkilat.

Bukan sahaja baik untuk bulu, makanan kucing Parsi dari Equilibrio ini juga dapat mengawal pH air kencing untuk kekal ideal, memudahkan penghadaman untuk mengurangkan bau najis.

Kandungan: Mechanically separated chicken, fish meal, broken rice, ground whole corn, corn gluten meal-60, dry beer yeast, flaxseed, dried egg, powdered cellulose, whole wheat, whole sorghum meat Ground barley, fish oil, degummed soybean oil, inulin, antioxidant additive (tocopherol and essence of rosemary), L-carnitine, potassium chloride, yucca schidigera extract (0.1%), sodium hexametaphosphate ( 0.3%), probiotic, vitamin premix, trace mineral premix transquelatado.

6. Me-O Persian Dry Food (Anti-hairball)

Me-O Persian Dry Food

Dirumus khas untuk kucing berbulu panjang atau parsi, ia mengandungi vitamin dan mineral yang sangat baik untuk mengelakkan keguguran rambut dan bebola rambut.

Terdapat kandungan asid amino Omega 3 dan 6 yang boleh menjadikan rambut lebih sihat dan berkilat.

Terdapat juga kandungan taurin yang baik untuk merawat ketajaman kehilangan kucing.

Kemudian kandungan serat semulajadi dapat mengekalkan kesihatan pencernaan dan membantu menghilangkan bebola rambut melalui najis.

Di samping itu, makanan kucing parsi ini juga membantu mengurangkan risiko penyakit saluran kencing bawah kucing (FLUTD).

Kelebihan: Formula khas untuk kucing berambut panjang (Parsi).

Kandungan vitamin dan mineral untuk mencegah keguguran rambut. Mengandungi asid amino omega 3 dan omega 6 untuk merangsang kilauan dan kelancaran dalam bulu kucing.

Asid amino penting seperti taurin untuk ketajaman penglihatan. Mengandungi serat semulajadi untuk kesihatan sistem pencernaan yang membantu menghilangkan bebola rambut melalui najis

Mengurangkan risiko penyakit saluran kencing FLUTD (Penyakit Saluran Kencing Bawah Feline).

Kandungan: Corn, Poultry by-product meal, Stabilized animal fats, Corn gluten meal, Soybean meal, Fish meal, Vegetable fiber, Beet pulp, Stabilized Fish Oil, Flax Seed, Lecithin, Palatans, DL methionine, Taurine, Antioxidant, Choline chloride, Vitamins (Vit A, Vit D, Nicotinic acid, Vit E, Vit B1, Pantohenic acid, Vit B2, Vit B6, Folic acid, Vit K, Biotin, Vit B12), Mineral (Monocalcium phosphate, Pottasium chloride, Sodium chloride, Ferrous sulfate, Zinc sulfate, Copper sulfate, Manganous oxide, Potassium iodide, Sodium selenite).

7. Healthy Cat Persian Adult

Healthy Cat Persian Adult

Kandungan:Dehydrated chicken, animal fat (chicken), rice, maize, peas, maize gluten, lignocellulose, beet pulp, salmon oil, hydrolyzed chicken protein, whole dried eggs, flax seed, minerals, dried Antractic krill ( a natural source of EPA and DHA ), brewer’s yeast, dried chicory (a natural sourse of FOS and inulin), Yucca schidigera, Macleaya cordata. Analytiical Constituents : Crude Protein : 30,0% Crude Fat : 20,0% Crude Ash : 7,0% Crude Fiber : 4,2% Moisture : 9,0% Calcium (Ca) : 0,9% Phosphorus : 0,6% Additives (mg/kg) Vitamin A (IU/kg) : 20.000,0 Vitamin D3 (IU/kg) : 1.750,0 Vitamin E : 200,0 Iron (iron(II)sulphate(monohydrate)) : 70,0 Copper(copper(II)sulphate(pentahydrate)) : 10,0 Zinc (zinc(II)sulphate(monohydrate)) : 100,0 Manganese (manganese(II)sulphate) : 40,0 Iodine (calcium iodate) : 1,5 Selenium (sodium selenite) : 0,2 Taurine : 1.500,0

8. Cleo Persian Cat Food

Cleo Persian Cat Food

Jika kucing Parsi anda suka makanan laut, Makanan Kucing Parsi Cleo boleh menjadi pilihan.

Makanan kucing ini mengandungi protein yang boleh menyokong otot pada kucing.

Terdapat juga kandungan Omega 3 dan 6 yang penting untuk kesihatan kulit dan rambut anabul.

Di samping itu, terdapat rumput oat yang bertindak sebagai serat semula jadi dan merupakan formula antihairball yang boleh menyuburkan pencernaan kucing anda.  Terdapat dua varian berat, iaitu 1.2 kg dan 7 kg.

Kandungan: Daging ayam, jagung, gandum, protein jagung, rumput gandum, beet puree, lemak ayam, daging ikan, ragi, fructo-oligosaccharides (FOS), taurine, choline chloride, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D3, Vitamin E, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B12, biotin, niacin, pantothenic acid, folic acid, zinc sulfate, copper sulfate, ferrous sulfate, manganous sulfate, sodium selenite, potassium iodide, citric acid.

9. Nature’s Protection Persian

gambar makanan kucing Nature's Protection Persian

Bagi anda yang mahukan bulu anabul yang cantik, cuba pilih Nature’s Protection Persian yang mengandungi beberapa sumber protein dan lemak laut yang baik untuk rambut kucing.

Makanan ini juga dapat merangsang kesihatan usus dan mengoptimumkan penyerapan nutrien.

Di samping itu, bentuk dan saiz makanan kucing Parsi sederhana ini juga telah direka khas untuk memudahkan mereka mengambilnya.

Kandungan: Tepung unggas, jagung, beras, lemak hewan, gluten jagung, tepung ikan, gula bit, hati terhidrolisis, selulosa, minyak bunga matahari, biji rami, ragi pembuatan bir, klinoptilolit mikronisasi dinamis (1%), ekstrak chicory, telur kering, minyak evening primrose , mannan-oligosaccharides (MOS), ekstrak yucca, makanan marigold.

10. Pureluxe Elite Nutrition For Persian Cats

Pureluxe Elite Nutrition For Persian Cats

Pureluxe Elite Nutrition for Persian Cats diperbuat daripada salmon dan sesuai untuk kucing Parsi dewasa atau anak kucing.

Makanan ini dijamin 100% bebas daripada bijirin seperti jagung, kacang soya, gandum, pewarna tiruan, dan pengawet. Anda boleh memilih tiga varian saiz mengikut keperluan anda, iaitu 400 gr, 1.5 kg, dan 5 kg.

Kandungan: Chicken meal, deboned chicken, dried peas, dried chickpeas, salmon meal, chicken fat (preserved with mixed tocopherols), flaxseed, deboned salmon, natural flavor, pea protein (removed 8/1/18), tomato pomace, dried cranberries, dried kelp, coconut oil, salt, dried chicory root, choline chloride, vitamins (vitamin E supplement, niacin supplement, D-calcium pantothenate, vitamin A acetate, thiamine mononitrate, pyridoxine hydrochloride, riboflavin supplement, vitamin D3 supplement, biotin, vitamin B12 supplement, folic acid), dried apples, dried carrots, pumpkin seeds, yucca schidigera extract, calcium chloride, minerals (ferrous sulfate, zinc oxide, calcium carbonate, manganous oxide, copper sulfate, iron amino acid chelate, manganese amino acid chelate, zinc amino acid chelate, copper amino acid chelate, sodium selenite, cobalt carbonate, ethylenediamine dihydriodide), mixed tocopherols, taurine, turmeric, dried Enterococcus faecium fermentation product, dried Lactobacillus acidophilus fermentation product and dried Lactobacillus casei fermentation product, rosemary extract.

11. Purina PRO PLAN Wet Kitten

Purina PRO PLAN Wet Kitten

Satu lagi varian makanan kucing Parsi dari Purina Nesle ialah Anak Kucing Basah Pro Plan.

Makanan kucing Parsi ini mampu mengekalkan kesihatan otak dan mata anak kucing anda kerana ia mengandungi DHA.

Makanan kucing ini sangat disyorkan untuk kucing berumur empat minggu hingga setahun.

Kerana, di dalamnya terdapat kandungan antioksidan yang meningkatkan imuniti kucing dalam tempoh pertumbuhan.

Kandungan: Daging ayam dan domba, ikan, sereal, produk sayuran, mineral, vitamin, asam amino, serat laut termasuk insulin, antioksidan.

12. Whiskas Pouch Junior

Whiskas Pouch Junior

Whiskas Pouch Junior boleh diberikan kepada pelbagai baka kucing, termasuk kucing Parsi.

Makanan kucing ini sempurna untuk menyokong tempoh pertumbuhan anak kucing kerana ia mempunyai kandungan mineral yang lengkap.

Contohnya ialah kalsium dan fosforus yang memberi manfaat kepada kesihatan tulang serta antioksidan semula jadi untuk imuniti kucing.

Kandungan: Jagung, padi, gluten tepung jagung, unggas, ikan laut, bungkil kedelai, stearin sawit, minyak kedelai, powder susu, garam, taurine, vitamin (A, E, B1, B6, B2 , B12, choline, niacin, asam folat), mineral (kalsium, fosfor, seng, besi, tembaga, selenium, mangan)

Jadi, jangan buat pilihan yang salah, pastikan anda memilih makanan kucing Parsi yang sesuai untuk haiwan kesayangan anda supaya kucing sentiasa sihat dan bulunya bersinar.

Leave a Comment