4 Jenis dan Harga Ikan Laga Samurai di Malaysia

Ikan laga Samurai adalah sejenis ikan hiasan yang berasal dari Jepun. Ikan ini terkenal dengan warna yang unik dan menarik, Ikan ini terkenal dengan warna badannya yang cantik, dengan gabungan warna ungu, merah, dan hijau yang menjadikannya kelihatan menarik.

Ikan ini juga sering digunakan dalam mancis ikan betta dan menjadi salah satu jenis ikan laga yang paling popular di Malaysia.

Ikan laga samurai mempunyai keperluan penyelenggaraan yang agak tinggi, seperti air bersih dan nutrien yang mencukupi untuk pertumbuhan mereka.

Ikan ini mula diperkenalkan oleh pakar ikan hiasan bernama Sumio Kobayashi pada tahun 1991, dan sejak itu ikan betta samurai menjadi popular di kalangan peminat ikan hiasan.

Ikan ini mula-mula dibiakkan di Jepun, dan kemudian diperkenalkan ke negara-negara yang berlainan di dunia, termasuk Malaysia.

Selain keindahannya, ikan laga samurai juga dikenali sebagai sejenis ikan yang mudah dijaga dan disesuaikan dengan persekitarannya.

Jom Baca: Harga Ikan Laga Halfmoon di Malaysia Terkini

Jenis dan Harga Ikan Laga Samurai

Ikan Laga Black Samurai

gambar ikan laga blue samurai

Terdapat perbezaan antara ikan betta samurai hitam dan mamba hitam, jadi orang boleh membezakannya dengan mudah.

Bagi ikan laga black samurai sendiri mempunyai banyak skala putih mutiara yang lebih lama.

Tidak seperti mamba hitam, yang mempunyai corak sedikit titik putih pada skala dan warna hitamnya lebih sengit (bukan hitam samar dan telus) daripada samurai hitam.

Harga Ikan laga black samurai di Malaysia sekitar RM 28,22 –  RM 98,76.

Ikan Laga Blue Samurai

gambar ikan laga blue samurai

Ikan laga blue samurai adalah ikan laga yang mempunyai gabungan warna biru. Pada pandangan pertama, ia hampir menyerupai ikan halfmoon, kecuali ikan laga blue samurai mempunyai kombinasi warna tersendiri.

Harga ikan laga blue samurai di Malaysia berkisar RM 36,68.

Ikan Laga Red Samurai

gambar ikan laga red samurai

Ikan laga red samurai tidak begitu terkenal sebagai “abangnya”, black samurai. Mungkin kerana rupa ikan red samurai ini lebih lewat daripada black samurai.

Begitu juga, dalam jenis ikan laga black samurai yang mempunyai badan merah dan mempunyai sirip logam di kepala sahaja juga sukar dicari.

Harga ikan laga red samurai ialah RM 70,54.

Ikan Laga Orange Samurai

gambar harga ikan laga samurai oren

Ikan laga samurai oren juga jarang berlaku. Warna oren juga memberikan perbezaan yang kurang seperti warna hitam dalam hickey samurai hitam.

Harga ikan laga samurai ini berkisar RM 193,28.

Kami mendapat harga ikan laga samurai di atas dari pelbagai sumber, dan harga di atas mungkin berbeza dari tempat lain.

Bagaimana Untuk Menjaga Ikan Laga samurai

Tempat yang Betul

Disyorkan untuk menyimpan ikan laga dalam akuarium yang tidak terlalu besar, walaupun ikan betta boleh bertahan dalam bekas apa-apa saiz.

Contoh saiz bekas yang disyorkan ialah 20 x 15 x 15 cm. Untuk menjadikan bekas atau akuarium lebih menarik dan berwarna-warni, tambah tumbuhan palsu bersama-sama dengan batu bersaiz kecil.

Air

Air yang disyorkan untuk digunakan dalam ikan betta akuarium adalah air tawar. Air di habitat semula jadi ikan betta seperti di sawah padi dan paya mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan air tawar. Walau bagaimanapun, air PAM juga boleh digunakan jika tiada air telaga di rumah.

Sebelum meletakkannya di dalam akuarium, mula-mula biarkan air PAM berdiri di dalam baldi. Selepas diselesaikan, letakkan air di akuarium bersama-sama dengan ikan betta.

Juga elakkan penggunaan bahan-bahan berbahaya, seperti klorin dan chloramine kerana ia boleh membahayakan ikan betta.

Isipadu Air

Jika menggunakan tempat ikan tanpa penutup dan untuk mengelakkan ikan samurai betta hitam melompat keluar dari tempatnya, disyorkan untuk mengisi air kira-kira 40% daripada bekas sahaja.

Meletakkan Ikan Laga Dalam Tempat Baru

Supaya ikan betta tidak mati dengan mudah, lakukan penjagaan yang lebih berhati-hati. Apabila menukar air akuarium, jangan sekali-kali tidak segera mengubah air secara drastik.

Mula-mula campurkan air baru dengan air lama. Dengan cara itu ikan laga boleh menyesuaikan diri terlebih dahulu ke dalam air di dalam tempat.

Rajin Menukar Air

Apabila memindahkan ikan laga samurai, jangan gunakan tangan untuk mengelakkan merosakkan ekor dan sirip ikan, jadi gunakan penapis khas.

Bersihkan bekas ikan betta dari lendir dan kotoran yang melekat menggunakan span sehingga bersih. Tidak perlu menggunakan sabun semasa mencuci bekas kerana kemudian ikan laga samurai boleh diracuni.

Juga bersihkan aksesori di akuarium, seperti batu dan tumbuhan palsu.

Isi semula bekas atau akuarium dengan air selepas selesai membersihkannya. Biarkan ia berdiri terlebih dahulu sebelum meletakkan ikan, supaya kemudian air sepadan dengan suhu bilik.

Disyorkan untuk sentiasa menukar air akuarium ikan betta sekurang-kurangnya sekali setiap 3 hari atau bahkan setiap hari.

Ini kerana jika air sering berubah, pertumbuhan ikan laga samurai akan menjadi lebih baik pada masa akan datang.

Originally posted 2022-12-09 03:49:37.

Leave a Comment