5 Cara Bela Ikan Guppy Yang Harus Anda Ketahui

Ikan guppy hiasan jenis ini mempunyai daya tarikan tersendiri, salah satu tarikannya ialah warna sirip dan bentuknya yang cantik.

Untuk mempunyai koleksi yang besar, berikut adalah cara bela ikan guppy yang tepat.

Ikan guppy datang dari Amerika Tengah dan Selatan. Dia sering digelar Million Fisih, kerana kelajuan pembiakan yang tinggi.

Ini termasuk jenis aquascape atau ikan hiasan yang mudah ditanam. Oleh itu, agar cafa bela ikan guppy anda, mari lihat artikel di bawah!

Cara Bela Ikan Guppy Tetap Hidup

cara bela ikan guppy

1. Pemilihan akuarium

Sama seperti menjaga haiwan secara umum, pilihan kediaman untuk guppies hiasan harus sesuai dengan jumlah ikan yang akan disimpan dan bentuk akuarium harus sesuai dengan apa yang anda suka.

Ia akan menjadi baik, memilih akuarium yang bersaiz sederhana atau tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Ini supaya guppies boleh berenang dengan bebas dan mendapatkan ruang untuk bernafas.

2. Pemakanan berkhasiat dan kerap

Dalam mengekalkan keadaan badan mereka supaya ia kekal dalam keadaan sihat dan tidak mudah sakit, guppies perlu diberi makanan biasa dan makanan berkhasiat.

Dengan pemakanan biasa dan makanan berkhasiat ini, pertumbuhan guppies akan mempercepatkan dan warna pada sirip mereka akan kelihatan cantik.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memberi makanan kepada guppies secara berlebihan kerana ia boleh mengurangkan stamina mereka dan sangat berisiko untuk kematian mengejut.

Makanan ikan guppy yang boleh diberikan kepada guppies, seperti cacing beku, larva nyamuk, dan lain-lain.

3. Mengekalkan kualiti air di akuarium

cara bela ikan guppy sehat

Selepas memilih jenis akuarium dan pemakanan biasa, kini anda perlu memberi perhatian kepada keadaan air di akuarium.

Ini boleh menjejaskan keadaan kesihatan guppies itu sendiri, adalah wajar untuk membuat keadaan air akuarium sama seperti habitat semulajadi mereka. Sebaik-baiknya, suhu akuarium yang diperlukan guppies berkisar antara 24-28 darjah celsius.

Sementara itu, pH air di akuarium adalah kira-kira 7.0-7.2 pH. Selain itu, jika anda menyediakan penapis dan aerator supaya oksigen dapat berjalan dengan betul dan mencegah bakteria masuk.

Jom Baca: Makanan Ikan Guppy Terbaik

4. Perhatikan keadaan akuarium yang serupa dengan habitat semulajadinya

Bukan sahaja keadaan air yang perlu dipertimbangkan semasa menjaga dan menjaga guppies hiasan, anda juga perlu memberi perhatian kepada suasana akuarium itu sendiri.

Jika anda membuat suasana akuarium keadaan yang serupa dengan habitat semulajadi mereka, maka ikan hiasan boleh bertahan lebih lama, dan sebaliknya.

Jadi, anda boleh memberikan aksesori akuarium, seperti tumbuhan hidup, batu, dan lain-lain.

5. Jauhkan Ikan Guppy daripada Pemangsa

Sekiranya anda telah menaikkan dan menjaga gupi, anda tidak boleh menyatukan guppies dengan ikan air tawar hiasan lain, terutamanya ikan hiasan air tawar pemangsa, seperti arowana, oscar dan lain-lain.

Jika untuk menyatukan guppies dengan ikan air tawar hiasan pemangsa, maka kemungkinan besar guppies akan menjadi makanannya.

Jika anda ingin menggabungkan ikan guppy dengan ikan hiasan lain dalam satu akuarium, anda boleh menggunakan ikan neon tetra, mollies, dan lain-lain.

Guppies adalah salah satu daripada banyak ikan air tawar hiasan yang dibesarkan oleh rakyat Malaysia. Walaupun ikan ini dikelaskan sebagai sejenis ikan yang bersaiz kecil, tetapi keindahan ikan ini tidak dapat dipersoalkan.

Walau bagaimanapun, cara bela ikan guppy, anda memerlukan perhatian tambahan kerana ikan guppy ini sangat mudah mati.

Originally posted 2023-01-21 10:11:44.

Leave a Comment