5 Jenis Ikan Bawal Yang Paling Sering Terdapat di Pasaran

Artikel ini akan membincangkan lebih lanjut mengenai 5 jenis ikan bawal yang paling sering dijumpai di pasaran.

Ikan jenis ini adalah ikan air tawar yang hidup di dalam air yang tidak terlalu jelas dan tidak terlalu mendung. Selalunya sesetengah orang membuat ternakan pomfret untuk dijual semula.

Tabiat makanan ikan bawal tergolong dalam kumpulan ikan makan semua (omnivora), walaupun dalam fasa benih ia lebih banyak karnivor dengan memakan haiwan dalam bentuk krustasea, cladocera, copepod, dan ostracoda.

Setelah matang, ikan ini yang tidak dijual memakan tumbuh-tumbuhan dan haiwan.

Bawal adalah ikan yang mempunyai pertumbuhan atau kadar yang cepat. Supaya dalam tempoh kira-kira 3 bulan, ikan ini boleh mendapat 1 kg jika ditanam dengan betul dan betul.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sehingga kini populasi bawal terus meningkat dan digunakan dalam pelbagai cara. Berikut adalah beberapa jenis pomfret yang boleh anda ketahui.

5 Jenis Ikan Bawal Yang Ramai Orang Cari

1. Ikan Bawal Hitam

gambar jenis ikan bawal hitam

Jenis ikan bawal hitam mempunyai tiga jenis yang masih berkembang dengan baik hari ini. Bawal hitam sering didagangkan sebagai ikan hiasan kerana ia mempunyai bentuk yang unik.

Walaupun namanya hitam, sebenarnya, ikan ini tidak sepenuhnya hitam, tetapi terdapat jejak putih.

2. Ikan Bawal Putih

ikan bawal putih

Bawal putih adalah ikan yang tinggal di kawasan pantai, air tawar, dan air brackish. Ikan ini mempunyai warna putih yang menyeluruh dan mudah dicari di beberapa perairan.

3. Ikan Bawal Air Tawar

gambar ikan bawal air tawar

Jenis Ikan bawal ini mempunyai bentuk dan warna tersendiri yang berbeza daripada bawal hitam dan putih. Sebabnya ialah bawal air tawar mempunyai badan yang lebih besar dan warna badan kelabu atau hitam gelap.

4. Ikan Bawal Bintan

gambar ikan bawal bintan

Sesetengah orang mungkin tidak biasa dengan satu bawal ini, ikan ini agak sukar dicari kerana penduduk hanya dapat dilihat di air laut tulen.

5. Bawal Air Laut

gambar ikan bawal air laut

Sesetengah orang tidak tahu pasti tentang jenis bawal ini yang jatuh ke dalam kategori ikan bawal air laut. Jenis ikan ini adalah sebutan tempatan atau nama bawal laut di mana nama Latin adalah trachinotus blochii.

Ikan jenis ini agak sukar dicari kerana populasi atau kelangsungan hidupnya hanya boleh dilihat cat dalam air laut tulen.

Leave a Comment