5 Manfaat Minyak Hati Ikan Cod Untuk Kesihatan

Minyak hati ikan cod adalah minyak yang diekstrak daripada hati ikan kod. Jenis cod yang sering digunakan ialah cod Atlantik dan cod Pasifik. Biasanya, minyak hati ikan kod dimakan dalam bentuk kapsul.

Ikan Cod telah didagangkan sejak zaman Viking. Ikan ini tergolong dalam jenis ikan yang sangat mudah dibiakkan. Dalam satu peletakan, sow boleh menghasilkan berjuta-juta telur. Ini menyebabkan populasi ikan ini banyak terdapat di lautan.

Ciri Fizikal Ikan Cod

gambar ikan cod

Ikan Cod genus Gadus mempunyai tiga sirip dorsal dan dua sirip bulat. Sirip pelvik bersaiz kecil dengan hujung memanjang dan berada di bawah penutup insang.

Matanya panjang sederhana. Kod mempunyai jalur putih yang memanjang di sepanjang badannya dari insang ke ekor.

Berat purata cod adalah antara 5-12 kg, tetapi spesimen yang berukuran 100 kg pernah ditangkap. Kod Pasifik biasanya bersaiz lebih kecil daripada Kod Atlantik, dan berwarna lebih gelap.

5. Manfaat Minyk Hati Ikan Cod Untuk Kesihatan

manfaat ikan cod

1. MENINGKATKAN SELERA MAKAN

Itu bukan salah faham. Kerana, minyak hati ikan kod dimuatkan dengan vitamin yang berguna untuk meningkatkan selera makan kanak-kanak seperti vitamin B kompleks dan vitamin D. Kedua-dua vitamin boleh membangkitkan selera makan kanak-kanak.

Walaupun begitu, ibu bapa harus memberi tumpuan kepada mencari punca kekurangan selera makan kanak-kanak, kemudian mengatasinya.

Satu kajian di University of Chicago mengatakan bahawa vitamin B-kompleks boleh meningkatkan selera makan kanak-kanak.

Terdapat peningkatan yang ketara dalam kalori selepas kanak-kanak diberi makan vitamin B-kompleks. Vitamin ini juga dapat membantu meningkatkan mood yang mungkin berkesan untuk kanak-kanak yang kehilangan selera makan mereka akibat tekanan.

2. MEMBUAT PINTAR

Minyak hati Codkaya dengan kandungan omega 3, iaitu Eicosapentaenoic (EPA) dan asid Docosahexaenoic (DHA).

Kedua-dua nutrien berguna untuk menyokong pertumbuhan sel-sel otak dan saraf, yang merupakan asas kecerdasan kanak-kanak.

Walaupun begitu, kecerdasan kanak-kanak bukan sahaja ditentukan oleh pengambilan pemakanan, tetapi juga faktor lain seperti rangsangan, kesihatan, dan lain-lain.

3. MENGASAH PENGLIHATAN KANAK-KANAK

DHA yang terdapat dalam minyak hati ikan kod berguna untuk mengasah mata kanak-kanak, supaya fungsi penglihatan mereka boleh menjadi lebih optimum.

Mata itu sendiri adalah tingkap ke badan untuk kemudian lulus rangsangan ke otak. Jadi jika kanak-kanak melihat objek tertentu bagaimana ia bertindak balas, ia bergantung kepada retina.

Nah, ketajaman mata menangkap objek dan menyebarkannya supaya tindak balas di otak dipengaruhi oleh unsur DHA ini.

Di samping itu, minyak hati ikan kod juga kaya dengan vitamin A, manakala vitamin ini juga berguna untuk mengekalkan kesihatan mata.

Penyelidikan di BristolUniversity mendedahkan bahawa minyak hati ikan cod berguna untuk meningkatkan visual otak dan perkembangan kanak-kanak.

4. JANTUNG YANG SIHAT

Unsur-unsur EPA dalam minyak hati ikan kod juga memainkan peranan dalam kesihatan jantung dan saluran darah.

Satu kajian Itali mengatakan bahawa risiko kematian mengejut akibat penyakit jantung boleh dikurangkan sebanyak separuh jika seseorang mengambil suplemen minyak hati ikan kod setiap hari.

5. MENGURANGKAN RISIKO DIABETES

Penyelidikan lain menjelaskan, keupayaan suplemen minyak hati ikan kod untuk meningkatkan keupayaan badan untuk memproses glukosa sehingga 70%.

Pakar penyelidikan Universiti Negeri Lousiana itu berkata minyak hati ikan kod boleh mengurangkan risiko diabetes.

Leave a Comment