6 Khasiat Ikan Kerapu Tikus Untuk Kesihatan

Ikan Kerapu itik atau Ikan Kerapu tikus (Chromileptes altivelis) ialah satu spesies ikan dalam keluarga Serranidae yang terdapat di Australia, China, Guam, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Kenya, Malaysia, Kaledonia Baru, Kepulauan Mariana Utara, Papua Niugini, Filipina, Pulau Pitcairn, Singapura, Taiwan, Thailand, Vietnam dan mungkin di Mozambique dan di Vanuatu.

Habitat semulajadinya adalah batu karang lagun pantai. Spesies ini berada dalam bahaya kehilangan habitatnya.

Dalam bahasa Inggeris, ikan kerapu tikus dipanggil humpback grouper atau panther grouper dan khususnya di Australia, ia lebih dikenali dengan nama cod barramundi.

Harga ikan kerapu tikus dipasaran Malaysia juga sangat beragam.

Morfologi Ikan Kerapu Tikus

gambar ikan kerapu tikus

Secara morfologi bahagian dorsal dinaikkan dan cembung. Badannya mempunyai ketebalan 2.6-3.0 inci. Sirip dan skala dibundarkan (cycloid). Ikan ini boleh mencapai panjang sehingga 70cm, bagaimanapun, untuk saiz penggunaan biasanya 30-50 cm.

Grouper diklasifikasikan sebagai ikan karnivor yang ganas dan tamak, mempunyai tabiat hidup bersendirian (bersendirian). Ikan grouper lebih suka naungan sebagai tempat persembunyian dan cenderung untuk mengelakkan pendedahan matahari langsung.

6 Khasiat Ikan Kerapu Tikus Untuk Kesihatan

manfaat ikan kerapu tikus

1. Melancarkan Kulit

Banyak nutrien dan vitamin yang terdapat dalam kumpulan tikus boleh melicinkan kulit anda. Jadi anda boleh melihat PD dan tidak malu kerana kulitnya bersisik, kasar, atau mengelupas.

Tidak perlu mempunyai rawatan mahal ke salon, selagi masih ada alternatif yang lebih sihat.

2. Menjadikan Belia

Khasiat ikan kearapu tikus yang mengandungi banyak vitamin E boleh membuat wanita muda, kerana fungsi vitamin untuk meremajakan kulit, mengeluarkan sel-sel kulit mati, mengurangkan bintik-bintik gelap dan menghilangkan kedutan di muka.

3. Menyembuhkan kesakitan

Kesakitan adalah pengalaman individu yang tidak menyenangkan akibat kerosakan tisu sebenar atau berpotensi. Ia sangat mengganggu aktiviti dan menjadikannya sukar bagi lebih ramai orang daripada penyakit lain.

Kandungan yang terkandung dalam ikan ini boleh melegakan, melegakan dan menyembuhkan kesakitan akut, kronik, dan selepas operasi.

4. Meningkatkan Daya Hidup

Bagi lelaki, memakan kumpulan tetikus ini boleh memberikan sifat untuk meningkatkan daya hidup. Ini kerana ikan mengandungi banyak enzim dan hormon yang membantu merangsang hormon libido untuk meningkat.

5. Membuat jahitan kering dengan cepat

Ikan kerapu tikus boleh berguna untuk membuat jahitan selepas melakukan pembedahan untuk kering dengan cepat. Ini kerana albumin boleh mempercepatkan kesatuan tisu kulit dalam badan.

Jahitan pembedahan yang tidak kering dengan cepat biasanya akan air dan menyebabkan jangkitan. Oleh itu, anda wajib mengambil ikan ini.

6. Meningkatkan tahap albumin dalam badan

Albumin adalah protein yang dihasilkan oleh hati. Seseorang yang tidak mempunyai kandungan ini dengan mudah boleh mendapat jangkitan hepatitis, sangat bimbang bahawa mereka boleh mendapat pelbagai jenis penyakit hati seperti hati, dan juga sirosis hati.

Penggunaan ikan ini dipercayai meningkatkan tahap albumin dalam badan seseorang.

Originally posted 2023-01-27 09:05:42.

Leave a Comment