7 Fakta Ikan Buntal Yang Tidak Ramai Orang Tahu

Salah satu fakta ikan buntal yang paling terkenal adalah beracun. Malah, toksin dalam ikan, yang juga dikenali sebagai ikan fugu, diklasifikasikan sebagai salah satu jenis toksin semulajadi yang paling mematikan di dunia.

Bukan sahaja beracun, terdapat banyak fakta lain mengenai ikan puffer yang perlu anda ketahui.

Ikan buntal sering digunakan sebagai bahan makanan dalam masakan Jepun, seperti sushi atau sashimi.

Walau bagaimanapun, disebabkan kandungan racun tetrodotoxin di dalamnya, tidak semua orang boleh memproses ikan unik ini ke dalam hidangan yang lazat.

7 Fakta Ikan Buntal Yang Tidak Ramai Orang Tahu

gambar ikan buntal

Sebelum memproses atau memakan ikan buntal, anda disyorkan untuk memberi perhatian terlebih dahulu kepada fakta-fakta berikut ikan buntal:

1. Terdapat Lebih Daripada 100 spesies Ikan Buntal

Ikan buntal adalah ikan yang tergolong dalam keluarga Tetraodontidae. Ikan ini boleh didapati di kedua-dua air masin dan air tawar, seperti lautan Pasifik, laut merah, sungai Mekong dan sungai Amazon.

Ciri-ciri ikan ini adalah bahawa ia mempunyai badan yang panjang, meruncing, kepala bulat, bibir yang menonjol dan perut besar.

Ikan ini tidak mempunyai skala, bagaimanapun, ada yang mempunyai duri. Ikan ini mempunyai keupayaan untuk menukar arah apabila berenang dan berenang ke belakang.

2. Boleh Membesar Sehingga Panjang Empat Kaki

Ikan buntal terbesar diketahui tumbuh hingga panjang empat kaki atau kira-kira 47 inci. Panjangnya juga diketahui melebihi buaya bayi. Ikan panjang ini terdapat di Australia, Jepun dan Afrika.

Sementara itu, saiz terkecil ikan ini kurang daripada satu inci dan terdapat di sekitar India Barat Daya. Walaupun mereka kerdil dalam saiz, tetapi mereka mempunyai keupayaan menonjol, iaitu, mereka boleh memilih untuk menjadi lelaki atau perempuan, anda tahu.

3. Mengembung Badannya Sehingga 3 Kali Saiz Biasa

Oleh kerana ikan kembung bergerak perlahan dan berwarna terang, ini menjadikan pemangsa lain dapat memakannya dengan mudah.

Untuk mengatasi masalah ini, ikan puffer akan mengembung dirinya dengan mengambil udara dari perut tiga kali lebih besar daripada saiz badannya dan menyerlahkan tulang belakang supaya mereka tidak menjadi makanan pemangsa.

Inilah sebabnya mengapa ikan ini dipanggil ikan puffer atau dalam bahasa Inggeris ikan puffer, blowfish, baloonfish, globefish atau toadfish.

4. Salah Satu Haiwan yang Paling Beracun di Dunia

Ikan kembung adalah haiwan beracun. Apabila dalam keadaan terancam, ikan puffer mengembung diri dan melepaskan toksin dari kulit yang dikenali sebagai Tetrodotoxin atau TTX, bahan kimia yang 100 kali lebih toksik daripada sianida.

Di samping itu, ikan puffer juga boleh mengeluarkan toksin yang mencukupi di dalam hatinya yang boleh membunuh 30 orang dewasa. Sesiapa yang terdedah kepada racun ini boleh mengalami kebas, lumpuh otot, pening, kegagalan jantung, dan juga kematian.

Tidak hairanlah, haiwan ini dipanggil haiwan kedua paling beracun di dunia.

5. Ikan Kembung Boleh Bina Sarang

Ikan kembung berwarna putih ternyata mempunyai tabiat yang unik, iaitu membina sarang. Ikan puffer jantan membuat sarang dalam bentuk sfera pasir dan diameter enam kaki.

Tujuan mereka membuat sarang adalah untuk menarik perhatian ikan betina. Biasanya, jika ikan betina tidak dapat dilupakan, mereka akan meletakkan telur mereka di dalam sarang supaya lelaki dapat menyuburkannya.

Di samping itu, ikan kembung jantan lain juga membuat sarang dengan tujuan yang berbeza. Mereka membuat sarang sperma mereka untuk melindungi diri mereka daripada pemangsa.

Bau sperma busuk membuat pemangsa enggan mendekati. Kelakar, ya!

6. Gigi Ikan Buntal Terus Tumbuh

Ikan puffer sebenarnya mempunyai empat gigi. Dua di bahagian atas dan dua di bahagian bawah. Kedua-duanya bersatu supaya mereka kelihatan seperti satu gigi besar supaya mereka kelihatan seperti tikus.

Malah, gigi pufferfish ini sentiasa berkembang, jadi untuk memastikan ia pendek, mereka menggunakan gigi mereka untuk membuka cengkerang, makan karang atau alga, serta ikan-ikan di dasar lautan.

7. Ikan Kembung Adalah Hidangan yang Lazat di Jepun

Walaupun ikan beracun, ikan kembung adalah salah satu hidangan lazat di Jepun, anda tahu. Hidangan ini diperbuat daripada ikan dipanggil Fugu.

Tetapi, hidangan ini hanya boleh dibuat oleh chef terlatih yang mempunyai pengalaman kerja bertahun-tahun, kerana mereka perlu mengeluarkan organ-organ beracun dan memasak ikan ini dengan betul supaya tidak meracuni pelanggan.

Walaupun ia adalah ikan yang mempunyai toksin maut, ikan ini masih boleh dimakan, anda tahu. Tetapi, perlu diingat bahawa menguruskan ikan ini mesti mempunyai teknik khas supaya tidak menyebabkan kematian.

Leave a Comment