7 Fakta Ikan Harimau Yang Mempunyai Harga Amazing

Ikan harimau, atau dalam bahasa Inggeris yang dirujuk sebagai Tigerfish, adalah spesies ikan air tawar yang terkenal di Afrika.

Ikan ini tergolong dalam keluarga Alestidae, dan mempunyai ciri-ciri fizikal yang unik serta kelajuan dan kekuatan yang luar biasa dalam berenang.

Jenis Ikan Harimau aka Ikan Harimau Muba atau juga dikenali sebagai Ikan Helang tiba-tiba menjadi perbualan umum baru-baru ini.

Ini selepas didapati harga ikan mencecah puluhan juta rupiah bagi setiap kepala.

Harga Ikan Harimau yang tinggi menyesuaikan saiz sentimeter dan warna badan. Semakin besar warna yang sebati dan cantik, semakin banyak harganya.

7 Fakta Ikan Harimau

gambar ikan harimau

1. Tiger Fish Ialah Ikan Hiasan

Ikan Harimau Hiasan atau Ikan Helang atau Ikan Harimau sebenarnya adalah ikan hiasan biasa, tetapi kerana jarang berlaku, ikan ini adalah permainan untuk nelayan.

2. Mempunyai Jangka Hayat yang Panjang

Ciri-ciri Ikan Harimau Ikan ini mempunyai ciri-ciri warna mottled hitam dengan warna asas putih dan kuning keemasan. Ikan biasanya hanya berukuran kira-kira 10 sentimeter panjang dan boleh bertahan sehingga 6 tahun.

3. Berasal dari Asia Tenggara

Habitat Ikan Harimau Ikan ini terdapat di Sungai Lalan di Musi Bayuasin Regency. Di samping itu, ikan ini juga tinggal di sungai-sungai Borneo, Semenanjung Tanah Melayu, Thailand dan Sumatera.

4. Mempunyai Harga yang Sangat Mahal

Berapa banyak ikan Helang Ikan Harimau atau Ikan Harimau dijual berdasarkan saiz dan warnanya. Biasanya ikan ini dijual pada harga RM 7.26 sesentimeter.

Tetapi harga boleh lebih tinggi jika ikan mempunyai kulit yang baik atau betuk. Walaupun corak bentuknya sempurna, harganya boleh mencecah RM 290.45 per cm.

Malah terdapat ikan helang atau ikan harimau yang dijual pada harga RM7261.24 apabila ikan ini mempunyai panjang 15 cm.

5. Dalam Permintaan yang Tinggi di Vietnam

Tiger Fish juga diburu di Vietnam Tiger Fish atau Eagle Fish biasanya diburu oleh peminat dari Jakarta dan Vietnam.

6. Dalam permintaan yang tinggi di Amerika

Ditanam secara meluas di pelbagai negara Selain popular di Malaysia, ikan ini juga ditanam secara meluas di Singapura, Australia, Amerika Syarikat dan Colombia.

7. Mempunyai Banyak Warna Warna

Warna Ikan Harimau biasanya mempunyai warganegara oren dengan corak warna hitam pada badannya, oleh itu Ikan Harimau juga digelar Ikan Barb Harimau.

Selain oren, Ikan Helang atau Ikan ini juga mempunyai sirip merah. Hasil perkembangan peminat juga menjadikan ikan ini mempunyai variasi warna hijau, hitam, merah dan albino.

Leave a Comment