7 Fakta Menarik Mengenai Ikan Todak

Ikan todak atau dalam bahasa Inggeris dipanggil swordfish adalah sejenis ikan laut yang besar dengan muncung panjang yang menyerupai pedang.

Badan bulat ikan todak bulat panjang boleh mencapai 2 – 4.6 m dan boleh menimbang sehingga 650 kg. Kulit licin tidak bersisik, bahagian atas badan adalah ungu atau kebiruan dan bahagian bawah badan adalah keperakan.

Ia banyak terdapat di perairan tropika dan perairan iklim sederhana.

Ciri Fizikal Ikan Todak

ciri fizikal ikan todak

Ikan todak betina bersaiz lebih besar daripada yang lelaki, dan lelaki lebih berat daripada 135 kg jarang dijumpai. Ikan pedang betina mencapai usia dewasa pada usia 4-5 tahun di barat laut Pasifik manakala ikan jantan matang pada usia sekitar 3 hingga 4 tahun.

Walaupun ikan pedang adalah haiwan berdarah sejuk, mereka mempunyai organ khas berhampiran mata untuk memanaskan mata serta otak mereka. Suhu 10 hingga 15 °C di atas suhu air persekitaran telah diukur.

Memanaskan mata meningkatkan penglihatannya, dan meningkatkan keupayaannya untuk menangkap mangsa.

Ikan pedang bukan ikan yang hidup dalam kumpulan. Mereka berenang bersendirian dan dalam kumpulan yang jauh, kira-kira 10 meter selain daripada ikan pedang jiran mereka.

Mereka sering dijumpai berjemur di permukaan, menyiarkan sirip dorsal pertamanya.

7 Fakta Menarik Mengenai Ikan Todak

fakta ikan todak

1. Boleh Jadi Berat Sehingga 500Kg

Ikan todak (Xiphias gladius), juga dikenali sebagai broadbill, adalah salah satu ikan pemangsa laut yang besar.

Menurut Britannica, badan mereka boleh berkembang menjadi panjang maksimum 4.6 meter dan berat maksimum 450 kilogram. Betina biasanya bersaiz lebih besar daripada lelaki.

2. Boleh Didapati di Seluruh Perairan Dunia

Ikan pedang boleh didapati berenang di semua perairan dunia, termasuk Indonesia. Mereka sering berhijrah ke air suam pada musim sejuk dan ke perairan sejuk pada musim panas.

Mereka ditemui di kawasan di mana arus laut bertemu antara satu sama lain dan terdapat banyak makanan.

3. Tidak Bergigi dan Tidak Bersisik

Selain muncung seperti pedang yang panjang, ikan todak juga mempunyai ciri-ciri yang tidak terdapat dalam ikan lain seperti ikan bil. Mereka tidak bergigi dan tidak bersisik.

Menurut laman Thoughtco, ikan pedang akan kehilangan skala dan gigi mereka sebaik sahaja mereka membesar. Ikan pedang yang baru menetas hanya mempunyai skala sehingga saiznya mencapai satu meter.

4. Pedangnya Untuk Menampar, Bukan Untuk Menikam

Menurut laman Animals Network, ikan ini akan memotong muncungnya dan fro untuk mencederakan ikan permainan. Dengan cara ini, pergerakan mangsa melambatkan kerana kecederaan.

Hanya selepas itu, ikan pedang boleh memakannya. Kaedah ini biasanya digunakan untuk menjadi mangsa permainan besar. Sekiranya mangsanya kecil, ia biasanya hanya memakannya.

5. Mempunyai Keupayaan Unik Untuk Memanaskan Badan

Sebagai ikan pelagik, ikan todak didapati berenang di kawasan berhampiran permukaan air. Kadang-kadang, mereka juga berenang ke kedalaman sehingga 650 meter.

Untuk bertahan dalam suhu sejuk, halaman Bio Marine mendedahkan bahawa ikan pedang mempunyai tisu khas berhampiran mata yang dapat memastikan otak mereka hangat.

Dengan cara ini, mereka lebih mudah berenang secara mendalam.

6. Tidak Berenang Secepat yang Dijangkakan

Ikan pedang sering dikatakan dapat menembak dengan cepat di dalam air. Malah, para penyelidik menyangkal kebenaran ini.

Secara teori, badan mereka tidak membenarkan berenang sehingga 100 kilometer sejam. Ada kemungkinan bahawa pada kelajuan tertentu, ikan boleh mencederakan tisu badan dengan tepat dan mengurangkan keupayaan untuk berenang.

Di samping itu, mengukur kelajuan berenang ikan agak sukar kerana arus air juga bergerak pada kelajuan tertentu.

7. Kaya Dengan Nutrien, Tetapi Juga Tinggi Merkuri

Menurut Healthline, ikan todak kaya dengan selenium, vitamin D, asid lemak omega-3, protein, dan lain-lain. Nutrien ini sangat berguna dan diperlukan oleh badan. Malangnya, ikan pedang mengandungi banyak merkuri.

Kandungan berbahaya ini terkandung secara meluas dalam ikan pemangsa besar seperti ikan todak.

Orang yang mengambil lima hidangan ikan todak setiap minggu berisiko besar untuk mengalami masalah kesihatan. Ikan ini dilarang keras untuk dimakan oleh ibu hamil dan menyusu.

Faedah Ikan Todak Untuk Kesihatan

Walaupun tidak begitu biasa, ikan todakkaya dengan pelbagai nutrien penting, mulai dari kalori, protein, lemak, karbohidrat, selenium, magnesium, kalium, hingga vitamin D.

Kandungan nutrien ini, berguna untuk membantu meningkatkan kesihatan dan imuniti. Jadi, apakah faedah ikan todak, inilah penjelasannya:

  • Kurangkan Risiko Penyakit Jantung
  • Meningkatkan Kesihatan Tulang
  • Kurangkan Risiko Kanser

Leave a Comment