8 Faedah Ikan Senagin Untuk Kesihatan dan Harganya

Ikan senagin yang berukuran sedang hingga besar. Berbentuk memanjang, panjang standar (SL, standard length) maksimal mencapai 160 cm, namun kebanyakan hanya sekitar 60 cm saja.

Tinggi tubuh pada awal sirip dorsal pertama, 2,8-5 kalinya sebanding dengan panjang standar. Panjang kepala, 2,9-3,8 kalinya sebanding dengan panjang standar. Diameter mata lebih besar daripada panjang moncong.

Jika anda ingin mendapatkan ikan ini maka kawasan yang paling sesuai untuk dilawati ialah perairan pantai berhampiran muara sungai kerana di sinilah ikan ini banyak hidup. Walau bagaimanapun, ikan ini juga boleh hidup dalam brackish ke air tawar.

Seperti ikan kuro jenis lain, ikan senagin juga kaya dengan nutrien jadi ia sangat baik untuk dimakan, antara kandungan pemakanannya ialah protein, vitamin B kompleks, omega-3, dan omega-6.

Ini menjadikan penggunaan ikan senagin boleh membawa banyak faedah. Berikut adalah beberapa faedah ikan gembira untuk kesihatan:

Faedah Ikan Senagin Untuk Kesihatan

gambar ikan senagin

1. Mencegah kanser

Kanser adalah penyakit maut yang boleh menjejaskan pelbagai bahagian tubuh manusia. Daripada perlu merawatnya adalah lebih baik untuk mencegah permulaan penyakit ini.

Salah satu cara adalah untuk mendapatkan vitamin B-kompleks yang mencukupi seperti yang terdapat dalam beberapa bahan makanan termasuk ikan senagin.

Vitamin B-kompleks yang terkandung dalam ikan memainkan peranan penting dalam mencegah perkembangan sel-sel kanser.

2. Mengurangkan risiko diabetes

Diabetes adalah penyakit kronik yang sangat berbahaya dan tidak boleh disembuhkan. Pesakit hanya boleh melakukan rawatan untuk memastikan tahap gula darah stabil.

Atas sebab ini sebelum serangan penyakit ini lebih baik untuk dielakkan. Salah satu cara adalah dengan makan ikan senagin yang mengandungi pelbagai nutrien.

3. Meningkatkan Peredaran darah

Kandungan asid lemak omega-3 dan omega-6 yang terdapat dalam ikan senagin berguna untuk meningkatkan peredaran darah supaya oksigen dan jus makanan dapat diedarkan melalui darah ke seluruh badan. Ini pastinya sangat baik untuk kesihatan serta mencegah tubuh daripada pelbagai penyakit.

4. Melegakan Saraf Tegang

Kandungan asid lemak omega-3 dan omega-6 dalam daging ikan senagin juga boleh membantu menenangkan saraf tegang supaya saraf berehat lagi dan boleh berfungsi dengan baik.

5. Baik untuk penghadaman

Penggunaan ikan bahagia juga sangat baik untuk pencernaan supaya makanan yang dimakan dapat diserap dengan betul dan pemprosesan yang lain juga boleh dibuang atau dikeluarkan dengan betul.

Badan akan mendapat pengambilan pemakanan maksimum dan mengelakkan sembelit atau kesukaran membuang air besar.

6. Membina otot

Badan yang sihat otot adalah impian kebanyakan lelaki untuk kelihatan lebih macho. Sebagai tambahan kepada pelbagai latihan otot seperti faedah push up handstand dan faedah tarik ke atas untuk badan seseorang, seseorang juga mesti memberi perhatian kepada corak dan jenis makanan yang dimakan.

Untuk mendapatkan badan berotot, disyorkan untuk meningkatkan penggunaan protein dan mengurangkan karbohidrat. Selain telur dan ayam, satu lagi sumber protein yang baik adalah daripada ikan senagin.

7. Meningkatkan sistem imun

Imuniti yang baik sangat diperlukan supaya tubuh mengelakkan jangkitan dengan pelbagai kuman penyakit yang tersebar di sekeliling kita.

Kerana tidak mustahil untuk mensterilkan persekitaran kira-kira 100 peratus kuman supaya apa yang boleh kita lakukan adalah menguatkan diri kita dengan sistem imun yang baik. Salah satu caranya ialah makan makanan berkhasiat seperti ikan senagin.

8. Mempercepatkan penyembuhan parut pembedahan

Jika anda baru sahaja selesai operasi maka anda perlu mengambil ikan gembira. Kandungan protein dalam ikan ini boleh membantu mempercepatkan penyembuhan luka selepas pembedahan supaya jahitan boleh kering dan pulih dengan segera.

Harga Ikan Senagin Terkini

Harga ikan bahagia Malaysia kini sekitar RM14.00 – RM24.00 seekor, manakala harga ikan sekilo ialah RM33.00/kg.

Leave a Comment