8 Fakta Ikan Terbol Yang Menarik

Ikan terbol mempunyai nama saintifik Osteochilus vittatus, adalah salah satu ikan air tawar yang biasanya ditanam untuk keperluan penggunaan.

Jenis ikan ini diketahui tersebar di Asia Tenggara, iaitu Tonkin, Siam (Thailand), Semenanjung Tanah Melayu, Borneo, Sumatera, dan Jawa.

Terdapat banyak kelebihan yang terdapat dalam ikan nilem selain rasanya yang lazat. Ikan ini mempunyai daging rangup. Jadi, ia sesuai diproses dalam apa jua cara.

Hari ini, ikan nilem juga popular sebagai ikan terapeutik. Tidak hairanlah ramai orang mencarinya sebagai rawatan alternatif.

Malah ada yang sanggup mengeluarkan bajet yang cukup tinggi untuk membeli ikan nilem.

Di sebalik faedah, ternyata ikan nilem mempunyai banyak fakta menarik, anda tahu.

8 Fakta Ikan Turbol Yang Menarik

gambar ikan terbol

Ikan air tawar ini mempunyai fakta unik yang mesti diketahui. Berikut adalah beberapa fakta menarik:

1. Bentuk badan

Ikan terbol mempunyai ciri-ciri bentuk badan bersaiz sederhana dengan panjang kira-kira 260 mm. Ketinggian mereka berkisar antara 3-3.7 cm dalam perkadaran langsung dengan sirip dan ekor.

Manakala kepala mempunyai panjang antara 4.1-4.5 cm. Badan diratakan dan memanjang dan mempunyai bintik hitam yang agak besar pada ekor.

Perkara unik yang wujud dalam jenis ikan ini ialah muncung bulat sedikit tumpul dengan bibir dilipat.

2. Mempunyai Misai Pendek

Fakta seterusnya, iaitu bentuk sungut atau misai mempunyai bentuk maxillary (dua tulang yang membentuk rahang) dengan panjang bersamaan dengan diameter mata.

Di samping itu, ikan ini juga mempunyai breech rostral yang lebih pendek. Saudara-saudara ikan ini berada di sudut mulutnya, iaitu dua pasang.

Tudung ini berfungsi sebagai alat menyentuh dan mengesan untuk mencari makanan.

3. Mempunyai 3 jenis warna

Ikan jenis ini mempunyai 3 jenis warna. Pertama, ikan turbol dengan skala coklat kehitaman dan kehijauan pada dorsal dan batang badan, manakala pada perut ia ringan.

Kedua, sejenis ikan nilem dengan warna kemerahan dan warna putih terang pada perut dan bentuk memanjang.

Ketiga, ikan nilem ‘adalah’, iaitu sejenis nilem dengan skala kelabu-putih yang menyerupai ikan putih.

4. Tempat Pilihan

Habitat semulajadi ikan jenis ini adalah di sungai atau paya yang mempunyai kedalaman lebih daripada 150 cm.

Ikan ini juga gembira berada di dalam air yang tenang, tetapi dekat dengan arus sungai.

5. Termasuk Haiwan Herbivora

Ikan turbol jenis ini termasuk dalam salah satu ikan air tawar yang dikelaskan sebagai herbivora atau biasanya dipanggil haiwan pemakan tumbuhan.

Secara amnya, ikan ini sangat menyukai periphyton, yang merupakan tumbuhan yang boleh hidup melekat pada permukaan daun.

Di samping itu, jenis ikan ini juga suka cyanobacteria, mikrob heterotropik dan detritus yang berada di permukaan air.

Walau bagaimanapun, pada masa menjadi larva sehingga ia menjadi goreng, ikan ini memakan jenis plankton, kedua-dua phytoplankton dan zooplankton.

Manakala jenis ciri ikan ini dewasa biasanya memakan tumbuhan akuatik seperti chlorophyceae, characeae, ceratophyllaceae, dan polygonaciaeae.

6. Aktif pada siang hari

Jenis ikan ini tergolong dalam jenis ikan diurnal, yang bermaksud haiwan yang aktif pada siang hari.

Pada waktu pagi, ikan akan menjadi sangat rakus dan mencari makanan sehingga petang.

Oleh itu, apabila Ibu mahu memancing, ia perlu dilakukan semasa perubahan masa dari pagi sehingga matahari akan ditetapkan. Sekiranya waktu malam, ikan akan bersembunyi dan sukar dicari.

7. Sebagai terapi dan pedikur

Ikan jenis ini juga boleh digunakan sebagai ikan terapeutik dan pedikur kerana ia masih mempunyai tingkah laku yang sama seperti garra rufa, iaitu suka mengerumuni kaki manusia apabila dicelup ke dalam kolam.

Ikan ini juga suka makan lapisan kulit mati di permukaan kaki, jadi tidak hairanlah ia sering digunakan sebagai ikan terapeutik.

Melancarkan The Cureus Journal of Medical Science, terapi ikan boleh merawat pelbagai masalah kesihatan, seperti meningkatkan peredaran darah, melicinkan kulit, dan mengurangkan tekanan.

8. Penternakan Ikan Terbol

Manfaat ikan terbol yang boleh dimakan dan terapeutik, menjadikan ikan ini popular untuk penanaman.

Selain itu, jenis ikan ini mempunyai potensi pembiakan yang agak tinggi. Nilem betina boleh menghasilkan sebanyak23,24-31,95 telur ikan bagi setiap kilogram berat brood.

Di samping itu, proses penyingkiran telur (pemijahan) ikan boleh dilakukan sepanjang tahun dengan panjang badan yang mencapai 20 cm dan berat lebih daripada 12 gram.

Leave a Comment