Apakah Ikan Bandaraya Boleh Dimakan, Jom Simak 6 Faktanya

Ikan Bandaraya adalah salah satu jenis ikan yang agak popular di malaysia kerana ikan ini dikenali sebagai ikan hiasan yang biasanya disimpan di dalam akuarium.

Ikan bandaraya dikenali sebagai lumut atau pemakan alga dan sangat popular sebagai ikan pembersih akuarium. Dalam perdagangan ikan antarabangsa, ikan penyapu dikenali sebagai plecostomus atau plecos dan plecs.

Walaupun dikenali sebagai ikan hiasan, tetapi uniknya, ikan bandaraya ini mempunyai penampilan warna yang sedikit gelap, aka tidak seperti ikan hiasan secara umum iaitu oren, kuning, merah, dan perak.

Ikan ini mempunyai warna hitam dan kelabu yang sangat dominan. Ikan ini mempunyai kulit yang sangat pelbagai bergantung kepada spesies. Ada yang bercorak, ada yang berjalur, dan ada yang bercorak dengan bintik-bintik.

6 Fakta Ikan Bandaraya Yang Perlu Anda Tahu

gambar ikan bandaraya

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ikan ini, adalah idea yang baik bagi Anda untuk mengetahui terlebih dahulu mengenai fakta-fakta ikan ini, iaitu:

1. Bukan Ikan Asli Malaysia

Walaupun namanya sangat Malaysia, tetapi sebenarnya ikan ini tidak berasal dari Malaysia. Ikan bandaraya berasal dari Amerika Syarikat dan tergolong dalam jenis ikan air tawar yang biasanya tinggal di sungai atau tasik.

Ikan ini dipanggil dengan nama ikan Bandaraya kerana fungsinya sebagai pegawai pembersih.

Broomfish mempunyai saiz yang agak besar untuk saiz ikan hiasan dan sebagainya. Saiz ikan ini berukuran kira-kira 60 cm hingga lebih.

2. Ikan Bandaraya Makan Semua

Bagi anda yang bertanya ‘Ikan Bandaraya makan apa?’ inilah jawapannya

Ia dipanggil ikan bandaraya kerana ikan ini sangat suka makan segala-galanya. Ikan ini tergolong dalam kategori jenis haiwan omnivor oportunistik.

Jadi haiwan ini akan makan tumbuhan seperti lumut, alga, dan sebagainya. Ikan hiasan ini juga boleh makan haiwan kecil untuk invertebrata.

Bentuk mulutnya yang unik adalah serupa dengan alat sedutan yang memudahkan dia menghisap dan makan alga atau lumut yang melekat pada permukaan licin dan kasar.

Di samping itu, ikan ini juga mempunyai gigi runcing supaya ia boleh merobek dan mencubit mangsanya dengan mudah.

3. Boleh Disesuaikan

Walaupun ikan ini pada asalnya adalah sejenis ikan air tawar yang biasanya tinggal di akuarium, ternyata ikan ini juga boleh hidup di mana-mana tempat, sama ada di brackish, sungai, tasik, ke kolam.

Kebanyakan ikan bandaraya yang tinggal di sungai boleh tahan cuaca apa pun, sama ada musim panas, kering, sejuk, atau hujan. Ikan ini juga boleh hidup di sungai di mana air kering.

Ini kerana ikan-ikan ini boleh bernafas melalui kulit mereka dan boleh mencandat di sungai kering untuk mencari tempat yang lebih baik untuk hidup.

Di luar air, ikan-ikan ini juga masih boleh hidup sehingga 30 jam panjang kerana terdapat simpanan oksigen yang mencukupi di dalam perut mereka.

4. Mempunyai Masa Hidup yang Panjang

Oleh kerana ikan ini dapat menyesuaikan diri dengan mudah di mana-mana persekitaran dan boleh hidup dengan mudah di mana sahaja, tidak menghairankan bahawa ikan ini mempunyai masa hidup yang panjang.

Pertahanan hidup ikan ini memang sangat kuat. Ikan ini juga jarang sakit. Ikan ini sebenarnya boleh mati dengan cepat kerana faktor tekanan atau ketika hidup bersama dengan jenis ikan lain.

Keupayaan hidup ikan ini secara purata antara 10-15 tahun, terutamanya jika ia hidup di alam liar.

5. Ikan Bandaraya Boleh Dimakan

Ikan ini sebenarnya boleh dimakan, tetapi terlebih dahulu ia mesti diketahui terlebih dahulu di mana habitat terletak.

Sekiranya ikan inn mempunyai habitat di sungai atau liar, pasti ikan kurang selamat untuk dimakan.

Ini kerana ikan ini adalah pemakan semua. Oleh itu, dikhuatiri jika di alam liar, ikan ini akan memakan sisa atau kotoran yang boleh memberi kesan buruk jika dimakan.

Tetapi jika ikan ini tinggal di akuarium atau tempat yang istimewa untuk penanaman, maka Anda tidak perlu risau kerana ikan ini akan selamat untuk dimakan.

Harga ikan bandaraya agak murah, menjadikan penjual makanan menggunakan campuran ikan ini.

6. Mempunyai Banyak Jenis

Bermula dari jenis pleco katak harimau bintang yang coraknya serupa dengan corak zebra, xingu baryancistrus yang mempunyai corak yang dilihat, plecostomus harimau yang coraknya seperti harimau bintang, bristlenose pleco yang coraknya serupa dengan renda, dan sebagainya.

Di samping perbezaan dari segi corak, jenis ikan penyapu ini juga berbeza dalam warna bergantung kepada habitat semula jadinya.

Walaupun warna asal adalah hitam dan putih, terdapat juga beberapa yang mempunyai campuran emas kepada lumut hijau.

Faedah Ikan Bandaraya

ikan bandaraya

Seperti yang telah diterangkan di atas, salah satu faedah utama ikan penyapu penyapu ialah ia boleh membersihkan akuarium.

Tetapi selain itu, sudah tentu ada faedah lain dari ikan ini:

  • Boleh menyahtoksik badan
  • Menurunkan tahap kolesterol semula jadi darah
  • Boleh mengekalkan kulit yang sihat
  • Mengurangkan tekanan
  • Meningkatkan stamina
  • Mengurangkan keradangan
  • Mengurangkan risiko alzheimer
  • Menstabilkan tahap gula dalam darah

Leave a Comment