Kenali Spesies Burung Bayan Malaysia

Burung bayan malaysia (Eclectus roratus) adalah unik, lelaki dan betinanya mempunyai bulu yang berbeza.

Burung bayan jantan mempunyai bulu yang kebanyakannya hijau, manakala burung bayan betina mempunyai bulu merah.

Perbezaan ketara dalam warna bulu pernah menyebabkan pakar ornithologists menganggapnya sebagai dua spesies yang berbeza.

Ciri Fizikal Burung Bayan Malaysia

Burung bayan Malysia atau Eclectus Parrot (Eclectus roratus) bersaiz sederhana. Panjang badan adalah kira-kira 38 cm dengan berat badan 375 – 550 gram.

Salah satu ciri fizikal unik burung bayan adalah perbezaan warna bulu antara burung lelaki dan perempuan.

Burung bayan jantan dikuasai oleh bulu berwarna badan hijau, dengan kedua-dua belah perut dan sayap berwarna merah, biru di bawah sayap, paruh oren kemerahan dengan hujung paruh kuning, dan kaki kelabu hitam.

Manakala Burung bayan betina dikuasai oleh bulu merah, bulu dada, belakang, dan sayap bawah biru ungu, paruh hitam. Sayapnya panjang dan bulat manakala ekornya menggoncang.

Sebagai tambahan kepada perbezaan yang ketara dalam bulu, Burung bayan (Eclectus roratus) terkenal dengan beberapa tabiat unik lain seperti kebiasaan menipu (menukar rakan kongsi) yang berbeza daripada tabiat burung lain yang direndam secara amnya setia kepada pasangan.

Juga kecenderungan ibu untuk membunuh anak lelaki apabila ia berasa terancam.

Suara Burung Bayan Malaysia

Suara burung bayan adalah kuakan tunggal yang serupa dengan nada “graaah” yang kuat, serak dan naik dan bunyi “kedek-kedek” berirama.

Burung ini dikelaskan sebagai paruh bengkok yang pandai meniru bunyi. Seperti Burung Kakak Tua dan Tiong Emas, Burung bayan bijak meniru bunyi di sekeliling mereka.

Jom Baca: Harga Burung Bayan Malaysia Terkini

Makanan Burung Bayan Malaysia

makanan burung bayan malaysia

Burung ini Makan bijirin dan buah-buahan yang terdapat di hutan. Pada siang hari ia lebih kerap dilihat bersendirian atau berpasangan tetapi pada waktu malam ia bergabung dalam kumpulan sehingga belasan individu dalam sarang komunal.

Sarang itu dalam bentuk lubang di pokok itu. Betina biasanya bertelur dan menetas dua telur dalam satu musim mengawan.

1. Buah-Buahan

Buah-buahan kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan yang meningkatkan daya tahan tubuh burung dan menghalangnya daripada beberapa risiko penyakit akibat persekitaran di mana ia hidup.

Buah-buahan membentuk sekurang-kurangnya kira-kira 30 peratus daripada jumlah diet burung kakak tua.

Anda boleh memberi buah-buahan, seperti epal, pir, oren, dan pisang yang menjadi kegemaran burung bayan malaysia serta mudah dicari.

Di samping itu, buah-buahan ini juga dikelaskan sebagai kandungan air yang tinggi supaya mereka dapat mencegah burung kakak tua daripada mengalami dehidrasi.

2. Sayur-Sayuran

Selain buah-buahan, burung bayan juga sangat menyukai sayur-sayuran segar, terutamanya lobak merah, saderi dan kacang hijau. Burung bayan juga suka dedaunan hijau, seperti brokoli, kale, bayam dan watercress.

Anda juga boleh memilih makanan burung bayan dalam bentuk ubi, seperti ubi keledek dan kentang.

Selain daripada menjadi sumber karbohidrat, ubi juga kaya dengan kandungan serat yang boleh memudahkan sistem pencernaan mereka.

Sebelum memberi sayur-sayuran dan ubi segar sebagai makanan nuri, Anda perlu membasuhnya dengan teliti dengan air mengalir untuk mengeluarkan sisa-sisa racun perosak yang mungkin berbahaya kepada haiwan peliharaan.

Ini untuk mengelakkan burung daripada mengalami masalah kesihatan akibat keracunan bahan tersebut.

Sekiranya burung terdedah kepada bahan itu terlalu lama, pasti burung yang anda kumpulkan tidak dapat berkembang dengan baik dan bahkan boleh menyebabkan kematian pramatang.

3. Bijirin

Sekiranya anda menghadapi masalah selalu menyediakan makanan segar, gabungan bijirin seperti bijirin, jewawut, gandum, biji walnut, dan bunga matahari boleh dimasukkan ke dalam diet burung nuri.

Selain benih, Anda juga boleh menambah kacang, seperti kacang hijau dan kacang tanah.

Walau bagaimanapun, kandungan protein dan lemak dalam bijirin dan kacang perlu diperhatikan supaya penggunaannya tidak berlebihan.

Sesetengah burung bayan mungkin kurang biasa dengan pemakanan dalam bentuk bijirin kering.

Mereka yang diberi suapan succulent dari awal mungkin memerlukan masa penyesuaian untuk menyesuaikan diri dengan kebiasaan baru ini.

4. Pelet Khas Burung Bayan

Sama seperti kebanyakan burung tempatan, Anda juga boleh menyediakan pelet atau makanan pengeluar untuk burung bayan yang praktikal dan agak berpatutan.

Pemakanan burung bayan ini biasanya dirumus khas dengan kandungan nutrien yang lengkap, seperti vitamin, mineral, dan asid amino untuk mengekalkan kualiti bulu dan bunyi.

Pelet khas burung berendam bengkok berbeza daripada pelet untuk burung chirping, ya! Bermula dari komposisi, tekstur, dan kandungan pemakanan, tentu saja, ia telah disesuaikan dengan keperluan burung bayan malaysia.

5. Suapan Tiruan

Mungkin beberapa dari Anda didakwa membeli pelet khas untuk burung yang dikhaskan untuk burung nuri yang rata-rata mempunyai harga yang agak tinggi daripada makanan burung biasa.

Tidak perlu risau, burung bayan juga menyukai gabungan makanan buatan sendiri dengan bahan-bahan yang agak berpatutan.

Makanan tiruan ini biasanya dalam bentuk bubur, yang terdiri daripada campuran sayur-sayuran, gandum, beras perang, bijirin dan jewawut yang dimasak sehingga lembut.

Untuk memberi burung bayan, Anda boleh menggunakan bantuan jarum suntik atau suntikan tanpa jarum.

Originally posted 2023-01-03 14:04:03.

Leave a Comment