Kenali 2 Jenis Burung Belibis Malaysia

Burung Belibis – Apabila diperhatikan dari jauh, burung Belibis kelihatan menyerupai itik atau itik. Ini kerana kedua-duanya memang berasal daripada keluarga Anatidae.

Burung ini dengan nama saintifik Dendrocygna juga lebih sering dijumpai di koloni dengan satu jenis. Berbanding dengan itik, burung belibis jauh lebih mampu terbang.

Walaupun dia tidak termasuk dalam aves yang suka terbang, apabila dia berbuat demikian dia akan terbang jauh.

Bukan sahaja dapat terbang jauh, burung ini juga terkenal kerana mempunyai keupayaan untuk berenang pantas di dalam air.

Kebolehpercayaan dalam berenang adalah kerana burung belibis termasuk dalam aves yang mempunyai kaki berselaput seperti itik atau itik.

Jenis Burung Belibis di Malaysia

Spesies burung ini dengan bentuk yang unik di Indonesia terdiri daripada dua jenis, iaitu Belibis Bunga atau Dendrocygna arcuata dan Belibis Batu atau Dendrocygna javanica.

Di antara kedua-duanya mempunyai perbezaan yang terletak pada warna bulu dan saiz badan. Di mana bulu Stone Grouse berwarna coklat kemerahan dan saiznya lebih kecil.

1. Belibis Bunga

gambar burung belibis bunga

Grouse Bunga mempunyai bulu coklat dengan saiz badan yang jauh lebih besar daripada Grouse Batu.

Kemudian di tepi sayap terdapat corak gelap dan putih. Secara morfologi, Belibis Bunga mempunyai leher yang lebih panjang dan lebih kecil dengan paruh dan kaki hitam.

2. Belibis Batu

burung belibis batu

Belibis batu mempunyai corak bulu coklat kemerahan, tiada warna gelap dan putih pada bulu tepi, dan mempunyai dimensi yang lebih kecil daripada alur bunga.

Makanan Burung Belibis

Makanan yang paling disukai oleh burung ini adalah makanan yang hampir sama dengan makanan itik.

Kita boleh memberi jagung, bijirin dan lebih baik jika kita memberi makan makanan ayam. Terutama jika belibis masih kecil, yang berumur 0 hingga 2 bulan.

Kemudian lebih baik memberi makanan ayam dan sekali diselingi dengan dedak. Dengan cara itu anda akan berjaya membiak burung ini.

Harga Burung Belibis

Kerana ia terkenal di seluruh pelusuk dunia, kewujudannya sering disasarkan oleh pencinta burung.

Bukan sahaja untuk pembiakan, ada kalanya belibis didagangkan kerana ia mempunyai daging yang sangat lazat untuk dimakan.

Lebih-lebih lagi, di sesetengah kawasan di malaysia ia terkenal kerana mempunyai persediaan burung belibis yang sangat menyelerakan.

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa pencinta burung yang bersedia untuk membiak dan menjaga burung ini supaya mereka tidak pupus kerana pemburuan yang semakin berleluasa ini.

Untuk mendapatkan burung yang satu ini, anda perlu membelanjakan sekitar RM 42,32 – 56,42. Harga yang disandarkan menyesuaikan diri dengan jenis burungnya.

Suara Burung Belibis

Terkenal kerana mempunyai keupayaan terbang yang jauh lebih dipercayai daripada itik, biasanya belibis akan terbang dengan koloninya dalam susunan khas sambil membuat bunyi seperti bersiul.

Kerana kemahirannya dalam membuat bersiul seperti itu, orang-orang di England digelar Grouse sebagai “Wandering Whistling Duck” atau Itik Bersiul.

Keupayaan bersiul yang sangat boleh dipercayai ini menjadikan pencinta burung jatuh cinta dan ingin mengekalkannya.

Walau bagaimanapun, untuk dapat membiak satu aves ini memerlukan kemahiran khas supaya mereka dapat hidup dengan baik.

Bukan itu sahaja, penjagaan yang betul juga boleh meningkatkan harga jualan burung ini.

Kerana ia telah terkenal sebagai salah satu hidangan yang paling lazat, kewujudan burung belibis kini mula diambil kira.

Oleh itu, adalah lebih baik jika kerajaan membuat usaha pemuliharaan untuk mengekalkan spesies grouse di habitat mereka.

Sekiranya ini tidak dilakukan tidak lama lagi, dikhuatiri bahawa jumlah burung ini akan merosot untuk menjadikannya jarang berlaku.

Originally posted 2023-01-04 15:30:10.

Leave a Comment