Kenali Spesies Burung Camar Ciri dan Makanannya

Burung Camar – Burung laut adalah burung laut yang mempunyai saiz yang agak besar. Warna burung laut berwarna putih dengan bentuk cengkaman kaki yang kuat.

Burung laut boleh hidup bersendirian atau berkumpulan, bergantung pada musim pada masa itu. Jika ia disimpan, maka gulls boleh menyesuaikan diri dengan sendirinya.

Secara umum, burung camar boleh didapati di laut atau persekitarannya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia juga boleh didapati di perairan air tawar.

Camar laut biasanya mengikuti perahu layar atau kapal di tengah lautan. Jadi burung ini biasanya kelihatan bertenggek di tiang bot atau di atas bot kerana mereka mahu melepaskan keletihan.

Ciri Fizikal Burung Camar

ciri burung camar

Burung camar laut ini biasanya mempunyai saiz sederhana hingga besar, kemudian kelabu atau putih. Kadang-kadang juga dengan warna kehitaman di kepala atau sayap.

Mereka kadang-kadang membuat bunyi bising atau membongkar dengan kuat. Burung ini mempunyai paruh panjang yang kuat, serta bahagian kaki yang berselaput.

Spesies Seagull berbeza-beza, dari Seagulls Kecil, seberat 120 g (4.2 oz) dan 29 cm. Sehingga Seagulls yang mempunyai punggung Hitam, seberat 1.75 kg dan beberapa sehingga 76 cm.

Burung laut sering dirujuk sebagai Laut Dara. Untuk burung ini adalah jinak sebagai merpati.

Juga pada ciri-ciri lain seperti bentuk badan, bentuk, tetapi beberapa tabiat burung ini berbeza dari jenis merpati biasa.

Sebenarnya, nama camar laut semakin sesuai untuk sejenis merpati hutan yang warnanya putih jika bahasa Latin dipanggil Ducula bicolor.

Burung laut mempunyai bentuk ekor yang kelihatan serupa dengan burung seriti atau kepinis. Jadi, burung ini juga sering digelar Sea Ladybug.

Tambahan pula, burung ini juga mempunyai nama lain yang berbeza di setiap rantau dan dunia.

Ini berlaku kerana burung ini sering mengikuti perjalanan perahu layar atau bot. Jadi ia boleh tiba di tempat lain, kemudian membiak di tempat baru itu.

Makanan Burung Camar

makanan burung camar

Makanan Burung camar laut adalah dalam bentuk ikan dan haiwan kecil lain yang hidup di dalam air. Sebagai contoh, seperti serangga, ketam dan juga udang kecil.

Pada saat terbang dalam bulatan yang mengintai mangsanya dari udara, paruhnya diarahkan ke arah bawah, bersiap sedia untuk terjun terus ke dalam menyelam sambil merebut mangsanya yang terperangkap.

Originally posted 2023-01-05 13:35:17.

Leave a Comment