5 Jenis Burung Cendet dan Penjagaannya

Burung Cendet ialah spesies burung chirping selain daripada burung Murai atau burung jalak dari keluarga Laniidae, dari genus LaniusĀ yang popular di Malaysia.

Cendet juga dikenali sebagai pentet, kelabu Bentet atau dalam bahasa Inggeris Shrike ekor panjang dan schach Lanius dalam bahasa saintifik.

Burung Cendet adalah burung jenis pejuang yang pandai meniru bunyi burung lain di atas purata dan dikelaskan sebagai burung pemangsa.

Terdapat pelbagai jenis burung Cendet dan salah satunya ialah Lanius Excubitor atau Cendet Kelabu yang besar.

Selaras dengan nama yang dibawanya, spesies ini adalah jenis Cendet terbesar yang panjang badannya boleh sehingga 25 cm.

Lebih-lebih lagi, orang barat telah menggelarkannya sebagai burung penyamun dan kanibal topeng, kerana kebiasaannya ketika berada di habitat semula jadi untuk menjadi mangsa haiwan kecil dan menyimpannya di pelbagai cawangan pokok di sekitar sarang.

Dalam habitat semulajadi, semua jenis burung biasanya suka hutan dengan pokok-pokok yang menjulang tinggi. Makanan kegemaran burung cendet itu sendiri adalah serangga.

5 Jenis Burung Cendet

gambar burung cendet kepala blankon

1. Burung Cendet Kepala Blangkon

Jenis pertama burung cendet ialah cendet kepala blankon. Burung ini mempunyai beberapa kelebihan yang menjadikannya sering menjadi pilihan pencinta burung chirping.

Cendet kepala blangkon mempunyai sistem imun yang sangat baik. Ini menjadikan burung tidak mudah sakit semasa menjaga.

Di samping itu, cendet kepala blangkon juga mempunyai badan langsing nipis dan ekor memanjang.

Ditambah dengan gabungan warna bulu, iaitu hitam, coklat, dan sedikit putih, burung itu kelihatan cantik dan menyenangkan mata.

Satu lagi kelebihan yang dimiliki oleh burung cendet kepala blangkon ialah penyelenggaraannya agak mudah. Oleh itu, jenis cendet ini sesuai untuk mengekalkan walaupun pemula.

2. Burung Cendet Kembang

Cendet Kembang adalah sejenis cendet yang boleh menjadi pilihan untuk disimpan di rumah.

Burung ini bukan sahaja mempunyai penampilan yang menakjubkan tetapi juga suara yang sangat melodi.

Untuk mendapatkan bunyi cendet bunga yang tersendiri dan unik, anda mesti melakukan penyelenggaraan yang kerap.

Sebabnya, burung yang satu ini memerlukan keselesaan maksimum supaya ia boleh chirp melodiously.

Jika anda ingin mengekalkan cendet bunga, sediakan terlebih dahulu dana yang cukup besar.

Haiwan peliharaan ini dijual pada harga yang paling mahal berbanding dengan jenis cendet lain.

3. Burung Cendet Macan

gambar burung cendet macan

Satu lagi jenis burung cendet yang popular di Indonesia ialah cendet harimau. Burung ini diberi nama harimau kerana corak bulu yang serupa dengan corak pada badan harimau.

Apabila hidup di habitat semula jadi, harimau cendet biasanya ditemui di hutan pinggir rendang dan sawah padi.

Untuk mengenali burung peliharaan, harimau cendet mempunyai warna putih di dada ke perut dan kelabu di kepala.

Nah, di Malaysia sendiri, burung cendet ini adalah salah satu jenis burung yang paling dicari.

Sebabnya, burung cendet harimau terkenal dengan suara dan kemahirannya yang sangat melodi dalam twitter untuk jangka masa yang panjang.

Jika anda berminat, burung ini mempunyai sifat yang sangat agresif. Oleh itu, berhati-hati semasa proses rawatan kemudian.

4. Burung Cendet Pilis

Cendet pilis adalah satu lagi jenis cendet yang boleh disimpan di rumah. Burung ini mempunyai ciri tersendiri, iaitu warna hitam sedikit di kepala.

Warna hitam itu sendiri tidak menyeluruh ke bahagian belakang kepala. Malangnya, keunikan ini sebenarnya menjadikan cendet pilis tidak disukai oleh kebanyakan pencinta burung.

Mereka menganggap penampilan fizikal burung kecil ini kurang sengit dan cantik. Walaupun begitu, anda tidak perlu teragak-agak jika anda berminat untuk menyimpannya di rumah.

Satu kelebihan yang dimiliki oleh pentet pilis ialah harganya agak berpatutan. Malah, jika dibandingkan dengan jenis cendet lain, harga cendet pilis dikelaskan sebagai sangat murah.

5. Cendet Sembur

Jenis cendet yang sesuai untuk disimpan di rumah yang terakhir adalah cendet sembur. Burung ini adalah salah satu burung kegemaran pencinta burung.

Sebabnya, pentet pecah mempunyai kelebihan bunyi melodi dan cepat apabila dilatih. Di samping itu, burung itu juga mempunyai mentaliti pertempuran yang baik.

Kerana pelbagai kelebihan yang ada, cendet burur adalah salah satu jenis cendet yang paling sering dimasukkan dalam pertandingan chirping burung.

Penjagaan Burung Cendet Paling Mudah

gambar penjagaan burung cendet

 • Burung Cendet dimandikan setiap hari, tetapi ia bergantung kepada tabiat setiap burung. Sekiranya burung itu menghentam atau moulting, ia tidak boleh dimandikan.
 • Semasa mandi, burung Cendet boleh dibersihkan.
 • Burung diberi makanan tambahan sebagai kebiasaan. Sebagai contoh, pada waktu pagi 3 cicadas diberikan, pada sebelah petang 3 kepala.
 • Cendet juga boleh diberikan ulat sangkar atau kroto. Walau bagaimanapun, kerana kroto telah mula menjadi jarang berlaku, anda hanya boleh memberikan ulat sangkar.
 • Pengeringan boleh dilakukan untuk masa yang lama atau untuk seketika, bergantung kepada setiap burung.
 • Pada siang hari, burung Cendet tidak perlu dibanjiri. Swaddles boleh diberikan pada waktu malam atau cuaca hujan dan pergi berlumba.
 • Untuk setiap hari atau di tempat kerja, burung itu tidak boleh dibanjiri, hanya berudara di belakang rumah atau teres.
 • Neutering boleh dilakukan malam hingga pagi dengan suara yang rendah. Bunyi penguasaan untuk
 • Burung cendet biasanya burung pipit pertempuran, Cililin, Lovebird, Grasshopper kecek, Tengkek, cengkerik, dan Walnut.
 • Selepas mengetahui persekitaran Cendet yang sesuai, anda perlu melakukan rawatan secara konsisten dan sabar. Jangan ubah tetapan lagi supaya burung tidak tertekan.
 • Jika perlu, tambah pengambilan pemakanan, seperti vitamin, multivitamin, dan makanan tambahan burung Cendet. Jika anda takut bahawa suplemen itu mengandungi bahan kimia berbahaya, anda boleh membuat hanya herba tradisional untuk Cendet.

Apabila memasuki tempoh pembiakan, ia biasanya akan mengait sarang yang diperbuat daripada rumput, bulu, ranting dan bulu yang diikat menggunakan sarang labah-labah dan digantung pada pokok pada ketinggian 4 hingga 6 meter di atas paras tanah.

Jenis burung ini mampu meletakkan telur sebanyak 1 hingga 3 telur, dan ia akan mengeram mereka dalam masa 21 hari.

Originally posted 2022-12-30 11:02:53.

Leave a Comment