Kenali 7 Jenis Burung Daun, Ciri dan Makanannya

Burung Daun yang tinggal di hutan bersaiz sederhana, sering diperhatikan secara berpasangan atau dalam kumpulan campuran.

Burung Daun janta mempunyai sapu kekuningan di kepala dan bintik hitam segi tiga dengan jalur malar biru gelap memanjang ke bawah dari bulu. Burung daun Betina sepenuhnya hijau dengan bintik biru kecil berhampiran pangkal paruh.

Kedua-dua jantina mempunyai bintik-bintik biru terang di sayap, membezakannya daripada beberapa jenis daun cica yang lain di rantau pengedaran mereka, seperti daun cica besar dan daun cica kecil, kedua-duanya mempunyai sayap hijau biasa.

Di Borneo dan Sumatera, bintik oren pada nape membezakannya daripada daun cica bornean dan burung daun cica dahi-emas, manakala di Jawa nape berwarna hijau.

Ciri Fizikal Burung Daun

Burung daun besar dikelaskan sebagai burung bersaiz sederhana dengan panjang badan kira-kira 18 hingga 21 cm dengan berat badan cucak ijo jantan kira-kira 42.9 hingga 48.2g dan burung daun betina kira-kira 38 hingga 41.2 g.

Seperti namanya, bulu badannya kebanyakannya berwarna hijau terang (hijau daun). Bahagian tekak berwarna hijau pada burung jantan dan kuning pada betina.

Ia mempunyai jalur malar biru berkilat yang terdapat di sisi dagunya dan tempat kebiruan di bahu. Iris berwarna coklat gelap, manakala paruh dan kaki berwarna kelabu kebiruan.

7 Jenis Burung Daun

1. Burung Daun Dahi Emas

gambar Burung Daun Dahi Emas

Burung jenis ini ialah burung yang diedarkan dan membiak di India, Sri Lanka dan sebahagian Asia Tenggara. Spesies ini serupa dengan Burung Daun Sumatera, yang sering dianggap sebagai subspesies. Tetapi kedua-duanya berbeza dalam morfologi.

Habitat burung ini di hutan dan pokok renek. Bina sarang di atas pokok dengan 2-3 telur. Makanan ruji adalah serangga dan buah-buahan.

Burung jantan dewasa berwarna hijau, muka dan tekak berwarna hitam. Ia mempunyai dahi warna oren dengan jalur biru, Burung muda mempunyai kepala hijau biasa.

2. Burung Daun Sayap Biru

Burung Daun Sayap Biru

Burung yang mempunyai nama saintifik chloropsis cochinchinensis gmelin juga dikenali sebagai burung daun bersayap biru atau jerdon adalah saudara dengan sayap biru daun cica, dahi-emas, daun cica Sumatera.

Ia mempunyai ciri-ciri badan seperti burung daun yang umum, yang dikuasai oleh warna hijau terang, dengan gabungan hitam berkilat di pipi dan tekak.

Tetapi selain daripada semua itu, tentu saja, terdapat ciri-ciri menarik yang berbeza dari jenis burung daun yang lain.

Seperti namanya, burung cica daun sayap biru ini mempunyai sayap dan ekor kebiruan.

Corak biru tidak banyak, tetapi ia jelas dibezakan di kalangan bulu mereka yang kebanyakannya hijau. Terdapat beberapa jenis yang berbeza dalam spesies ini.

3. Burung Daun Kecil

Burung daun kecil adalah penduduk tetap di dataran rendah sehingga ketinggian 700 m di atas paras laut. Tabiatnya seperti burung Cucak Ijo atau burung Daun yang lain.

Suka hutan primer dan menengah tinggi. Makan pada arthropod, buah-buahan dan kadang-kadang nektar bunga. Memburu serangga yang hinggap dan melekat pada dedaunan.

Jenis ini adalah burung daun kecil dengan ketiadaan ciri biru di bahunya. Lelaki mempunyai muka dan tekak hitam berjalur biru, manakala betina mempunyai jalur biru di belakang paruh mereka.

4. Burung Daun Besar

Burung ini terdapat di Brunei, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Singapura dan Thailand. Habitat burung ini adalah di hutan tanah pamah subtropika atau tropika dan hutan bakau subtropika atau tropika, terutamanya hutan lama tetapi juga hutan sekunder dan pinggir bandar, di kawasan tanah pamah sehingga ketinggian 1000 m di atas paras laut.

Burung ini sangat tangkas, melompat antara cawangan dan terbang dari pokok ke pokok. Suka buah-buahan pokok ara, dan serangga dan invertebrata kecil.

Bunyi yang dihasilkan oleh burung ini agak kuat, dengan bunyi wisel shrill. Spesies ini berasal dari pulau Nias dianggap sebagai bangsa subspesies Chloropsis sonnerati zosterops, dengan nama parvirostris race.

5. Burung Daun Palawan

Burung ini adalah endemik kepada Palawan di Filipina. Tinggal di dataran rendah hutan lembap subtropika atau tropika.

Saiz badan kecil dengan warna badan hijau dan tekak kuning. Burung ini sangat sukar untuk dilihat apabila ia berada di antara daun, kerana ia adalah warna yang sama dengan warna hijau daun.

Makanan ruji serangga dan buah-buahan kecil di kanopi hutan. Biasanya burung ini membentuk kawanan yang kadang-kadang bersama-sama dengan jenis burung lain seperti sirip (Pycnonotus aurigaster).

Burung ini kebanyakannya ditemui di Balabac, Busuanga, Calauit, Coron, Culion, Dumaran dan tanah besar palawan.

6. Burung Daun Fillipina

Burung Daun Filipina, adalah penduduk kecil yang tinggal di hutan tanah rendah Filipina. Burung ini dianggap mengalami penurunan pesat dalam bilangan penduduk akibat kehilangan habitat.

Oleh itu, ia disenaraikan sebagai ‘terdedah’ kepupusan.

Burung ini mempunyai fizikal yang hampir sama dengan burung daun India, atau serupa dengan burung daun di Indonesia. Cuma saiz badannya lebih kecil, iaitu kira-kira 18 cm.

Badan dikuasai oleh warna hijau terang. Taburan dan populasi Flavipennis Chloropsis adalah burung endemik Filipina, di kawasan Samar, Leyte, Cebu dan Mindanao. Spesies ini mula dianggap jarang atau sangat jarang dilihat.

7. Burung Daun India

Spesies burung daun ditemui di hutan India dan Sri Lanka. Nama “Jerdoni” dalam burung ini diberikan sebagai penghormatan kepada Thomas C. Jerdon. Secara tradisinya burung ini dianggap sebagai subspesies Chloropsis cochinchinensis (Burung Daun bersayap biru), tetapi berbeza dalam pengukuran dan morfologi.

Burung Cucak Ijo ini mendiami di hutan lembap di utara Borneo. Ia secara tradisinya pernah dianggap sebagai subspesies Chloropsis cochinchinensis (Leafbird bersayap biru), tetapi berbeza dalam pengukuran dan morfologi, yang betina mempunyai bulu seperti biasa lelaki.

Penyebaran burung adalah di utara Borneo. Bermula dari Gunung Kinabalu Selatan di sepanjang tepi gunung ke Gunung Dulit dan Usun Apau dan Timur ke Kayan Mentarang. Tetapi ia kadang-kadang dilihat di Kalimantan Tengah dan Timur.

Makanan Burung Daun

gambar makanan burung daun

Makanan burung daun di alam liar biasanya serangga dan buah-buahan. Dalam mencari makanan, burung daun nimbly bergerak di sepanjang hujung cawangan dan dikumpulkan.

Mereka juga boleh berlegar untuk mendapatkan makanan, dan akan mengejar kedua-dua di udara dan di atas tanah.

Sarang burung ini biasanya terletak di dahan berhampiran dengan puncak pokok atau semak yang subur sehingga sarang ini agak sukar dicari.

Sarangnya adalah dalam bentuk mangkuk terbuka yang diperbuat daripada daun halus dan akar pokok. Ada yang menggantung dari pucuk nipis mendatar pokok.

Di sisi lain dilekatkan pada sepasang ranting menegak. Betina meletakkan 2 atau 3 biji telur merah jambu yang dipenuhi selama kira-kira 14 hari oleh burung duan betina, manakala burung daun jantan bertanggungjawab memberi makan kepada ratunya semasa menjalankan aktiviti penanaman telurnya.

Originally posted 2023-01-03 13:53:49.

Leave a Comment