7 Fakta Burung Emu Yang Perlu Anda Tahu

Burung Emu (Dromaius novaehollandiae) adalah burung terbesar di dunia selepas burung unta. Mereka boleh membesar sehingga ketinggian 190 sentimeter.

Selain bersaing dari segi saiz, pada pandangan pertama, kedua-dua spesies burung gergasi ini juga kelihatan serupa. Walaupun begitu, burung emu lebih berkait rapat dengan burung kasowari yang juga tidak kurang waras.

Walaupun ia diramalkan sebagai burung terbesar, burung emu ternyata mempunyai sayap supermini, anda tahu. Jika emus tidak boleh terbang, mengapa mereka masih mempunyai sayap?

Lihat tujuh fakta unik berikut mengenai burung emu yang mesti anda ketahui!

7 Fakta Unik Burung Emu

gambar burung emu

1. Burung Tak Terbang Kedua Tertinggi di Dunia

Emu dinamakan flightless bird kedua tertinggi di dunia selepas burung unta. Bayangkan, dengan ketinggian 150-190 sentimeter, kebanyakan kita perlu melihat untuk dapat bertemu dengan mereka secara langsung.

Burung ini juga mempunyai berat 18–60 kilogram, memetik dari Animalia.

2. Mempunyai Sayap Kecil

Walaupun badannya besar, saiz sayap burung ini sebenarnya mini. Memetik Treehugger, saiz sayap mereka tidak melebihi 20 sentimeter.

3. Mampu Berlari Laju

Daripada sayap kecilnya, emu mempunyai kaki yang istimewa dan berkuasa.

Animal Diversity mendedahkan bahawa burung emu mempunyai otot betis yang tidak ada spesies burung!

Dengan kaki ini, mereka boleh bergegas sehingga kelajuan 50 km/j, kata animalia. Selain pelari yang tahan lasak, burung emu juga merupakan pelompat dan perenang yang mahir.

4. Burung Berbahaya di Dunia

Jika saiz badan mereka yang besar dan kaki yang kuat tidak membuat anda takut, anda perlu mengetahui kekuatan kuku mereka.

Menurut Britannica, sepakan emu mampu mengeluarkan entrail haiwan jika keadaannya betul. Setiap jari burung emu dilengkapi dengan kuku tajam yang membuat sesiapa sahaja memikirkan kaki dinosaur.

Setakat ini, serangan emu terhadap manusia tidak membawa maut, tetapi serangan mereka agak “biasa” atau tidak biasa.

5. Mempunyai Bulu Khas

Habitat burung Emu di Australia boleh mempunyai suhu panas dan terang di bawah sinar matahari.

Animal Diversity mendedahkan bahawa bulu emu yang tebal dan kasar, yang berwarna kelabu dan kecoklatan, direka khas supaya cahaya matahari tidak dapat menembusi dan memasuki kulit.

Walaupun mereka mempunyai beberapa jenis pelindung matahari semulajadi, mereka masih suka berlindung pula. Mereka juga lebih suka habitat, seperti padang rumput, hutan rendang, dan berhampiran dengan sumber air.

6. Emus Lelaki Menyemai dan Membesarkan Anak

Dalam burung emu, wanita yang agresif dan boleh mempunyai beberapa pasang poliandri.

Jantan bertanggungjawab menanam telur untuk menaikkan golongan muda. Menurut Animalia, emus lelaki tidak makan atau minum apabila mengeram telur.

Oleh itu biasanya mereka akan menyimpan lemak terlebih dahulu. Selepas telur menetas, lelaki akan menaikkan anak-anak 5-18 bulan ke hadapan.

7. Mempunyai Rasa Ingin Tahu Yang Tinggi

Mereka suka ingin tahu tentang jiran mereka atau spesies lain yang tidak diketahui, termasuk kami. Menurut Kepelbagaian haiwan, mereka suka peck dan kemudian melarikan diri hanya untuk melihat bagaimana tindak balas anda.

Tingkah laku ini paling biasa ditunjukkan oleh burung ini yang hidup dalam persekitaran tawanan. Jadi, jangan terlalu banyak harapan dalam emus yang tinggal di alam liar.

Ciri Fizikal Burung Emu

makanan burung emu

Burung ini mempunyai bulu coklat lembut dan boleh mencapai ketinggian dua meter dan berat 45 kilogram.

Burung ini adalah haiwan yang mengembara, dan boleh membuat perjalanan jarak jauh untuk mencari makanan yang merangkumi pelbagai tumbuhan dan serangga.

Sekiranya perlu, burung ini boleh mencapai 50 kilometer sejam. Burung Emu dibiakkan untuk daging, minyak, dan kulit mereka.

  • Telur berwarna hijau hitam gelap
  • Bekerjasama walaupun ia adalah haiwan soliter
  • Telur dinarkan oleh lelaki.
  • Memiliki warna Coklat asas putih

Originally posted 2023-01-05 13:23:07.

Leave a Comment