7 Fakta Burung Flaminggo Yang Unik

Burung Flamingo adalah salah satu burung yang paling popular oleh kebanyakan orang di Malaysia, kerana penampilannya yang sangat cantik.

Tetapi malangnya, burung ini menjadi salah satu burung yang tidak suka terbang. Walaupun begitu, burung ini dengan badan merah jambu mempunyai keunikan tersendiri.

Burung ini adalah burung berkaki panjang yang hidup dalam kumpulan.

Mereka tergolong dalam genus Phoenicopterus, dan ditemui di bahagian bumi barat dan timur.

Burung merah jambu yang menarik ini mempunyai nama lain burung api atau

Nama flamingo berasal dari bahasa Sepanyol ‘flamenco‘ atau flamma yang bermaksud api.

Seterusnya, anda akan dijemput untuk mengetahui fakta unik tentang burung ini yang sering dilihat berdiri di atas satu kaki. Ayuh, lihat ulasan berikut.

Fakta Burung Flamingo

fakta burung flamingo

1. Warna Merah Jambu Yang Paling Menarik Menandakan Flamingo Terkuat

Warna merah jambu yang lebih menarik pada badan flamingo menunjukkan statusnya yang lebih tinggi dan lebih tinggi dalam kumpulannya.

Sekiranya flamingo mempunyai bulu merah jambu padat, haiwan itu pasti yang terbaik untuk mencari makanan.

Dari anak-anak flamingo makanan yang dilahirkan dengan badan putih akan berubah menjadi bulu merah jambu juga seperti kawanan.

2. Burung Flamingo Mendapat Warna Merah Jambu Dari Makanan Yang Diperolehinya

Warna burung flamingo berdasarkan benar-benar apa yang mereka makan. Banyak tumbuhan menghasilkan pigmen merah, kuning atau oren semulajadi, yang dipanggil karotenoid.

Karotenoid memberikan lobak merah atau bertukar tomato masak merah. Mereka juga terdapat dalam alga mikroskopik yang dimakan oleh udang air masin.

Apabila flamingo memakan alga air masin dan udang, badannya memetabolisme pigmen – mengubah bulu merah jambu.

3. Badan Flamingo Boleh Berubah Warna Pada Akhir Musim Kawin

Flamingos jantan atau betina memberi makan anak muda mereka dengan susu yang dihasilkan daripada lendir merah jambu mereka.

Selepas memberikan cecair lendir kepada kanak-kanak, secara beransur-ansur warna badan flamingo dewasa dengan mudah menjadi putih atau kelabu.

4. Terdapat Banyak Jenis Flamingo

Selain flamingo merah jambu, terdapat 6 spesies yang berbeza termasuk flamingo yang lebih besar, flamingo Chile, flamingo Lesser, flamingo Caribbean, Andean flamingo, dan Puna flamingo.

Warna badan flamingo berasal dari makanan yang mereka makan, iaitu alga dan krustasea yang mengandungi pigmen karotenoid yang mewarnakan bulu mereka.

5. Flamingo Boleh Tidur Berdiri di Atas Satu Kaki

Flamingos boleh berdiri di atas satu kaki untuk masa yang lama – walaupun cukup lama untuk tidur.

Penyelidikan menunjukkan bahawa flamingos menggunakan lebih banyak kekuatan otot apabila berdiri di atas dua kaki, jadi berdiri di atas satu kaki mungkin tidak terlalu memenatkan.

Para saintis juga percaya bahawa sikap berkaki satu dapat membantu flamingos tetap hangat. Burung kehilangan haba badan melalui anggota badan mereka.

Dengan berdiri di atas satu kaki dan tergelincir yang lain di bawah perut mereka, burung flamingo boleh mengehadkan jumlah haba yang melarikan diri melalui kaki dan kaki mereka.

6. Burung Flamingo Boleh Terbang 10,000-15,000 Kaki

Mereka boleh terbang pada kelajuan 50-60 kph dan jarak sehingga 600 km ke makanan ternakan dan berhijrah ke tempat yang mempunyai sebahagian besar bekalan makanan.

7. Sarang Flamingo Diperbuat Daripada lumpur

Sarang flamingo kelihatan seperti gunung lumpur kecil, dengan ruang untuk satu telur besar.

Flamingos adalah monogami, ibu dan lelaki kedua-duanya membantu membina sarang dan telur inkubasi. Anak Flamingo menetas dengan bulu kelabu-putih, berbulu dan paruh lurus.

Makanan Burung Flamingo

makanan burung flamingo

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, untuk mencari makanan, burung ini sering menggunakan kakinya untuk menapis air.

Salah satu makanan kegemaran burung unik ini ialah udang yang terdapat di dalam lumpur.

Manakala paruh berbentuk unik digunakan untuk menapis air dan lumpur untuk mendapatkan makanan yang diingini.

Selain udang, burung ini juga sangat menyukai alga biru-hijau. Di mana kedua-dua sumber makanan adalah sumber utama beta karotena yang diperolehi oleh satu burung ini.

Oleh itu, jangan terkejut jika warna bulu burung cantik ini berwarna merah jambu.

Tetapi malangnya, apabila burung ini tidak selera makan dan tidak sihat bulunya akan menjadi pucat atau putih.

Harga Burung Flamingo

gambar burung flamingo

Burung cantik ini yang mempunyai warna merah jambu ternyata menjadi salah satu keturunan burung migrasi dari Amerika Selatan, Kepulauan Caribbean, Afrika Utara, dan bahagian Asia.

Terima kasih kepada penampilan epik dan menawan, tidak menghairankan bahawa harga yang disandarkan untuk seekor burung Flamingo mencapai harga hebat sekitar RM 3.955,22 lebih.

Boleh dikatakan, Flamingo sangat pintar untuk menarik perhatian orang ramai apabila melihatnya. Ini tidak lain daripada kerana bulunya yang sangat menawan.

Walaupun tidak termasuk dalam burung secara umum, kewujudan aves yang indah ini sering diambil kira kerana penampilannya.

Tidak ada keraguan bahawa burung ini, yang sama dengan merah jambu, dianggap sebagai simbol romantisisme.

Originally posted 2022-12-29 22:51:59.

Leave a Comment