4 Fakta Burung Gereja Yang Comel

Burung gereja atau juga dikenali sebagai burung pingai ialah sejenis burung pipit kecil. Nama Latinnya ialah Passer Domesticus dan tergolong dalam keluarga Passeridae.

Burung ini dengan badan kecil sering dijumpai dalam jumlah besar di sekitar bandar dan kampung yang indah. Burung gereja adalah antara burung liar yang paling jinak di kalangan spesies lain.

Ciri-ciri dan Morfologi Burung Gereja

gambar habitat burung gereja

Burung gereja mempunyai saiz badan yang kecil. Ini juga merupakan salah satu sebab mengapa mereka sangat mudah menjadi mangsa oleh pemangsa.

Panjang badannya hanya kira-kira 14 cm atau sebesar genggaman tangan orang dewasa.

Penampilan bulu dikuasai oleh coklat, tetapi jika anda melihat dengan teliti, anda akan melihat variasi bulu kelabu dan putih pada badan.

Walaupun saiznya kecil, burung ini dengan pergerakan lincah kelihatan gempal dengan ekor pendek. Paruh kecil tetapi memberi kesan yang kuat pada kepala.

Apabila kita menyeberang jalan dengan burung ini, kita sering tidak menyedari bau ciri yang ada pada kawanan burung pipit.

Tetapi apabila kita menemui sarangnya, mudah bagi kita untuk menghidu bau yang tidak menyenangkan yang keluar dari tubuhnya.

Pembiakan Burung Gereja

Burung ini dengan nama Latin Passer montanus termasuk dalam haiwan yang mempunyai sifat mengawan lebih daripada satu pasangan.

Apabila musim pembiakan datang, chirping burung pipit akan didengar lebih kuat, lebih kuat, dan meningkatkan keamatan.

Peningkatan keamatan chirping dilakukan oleh lelaki supaya burung betina tertarik. Dalam satu hari, pheasant betina boleh mengawan dengan beberapa lelaki.

Keupayaan telurnya adalah kira-kira 5-6 telur. Telur akan dimakan oleh lelaki dan perempuan bersama-sama. Proses pengerasan dijalankan dalam tempoh 2 minggu.

Anak burung gereja kemudiannya akan dijaga selama 15-20 hari oleh ibu sebelum mereka boleh makan sendiri.

Burung pipit yang bersedia untuk mengawan dan membiak biasanya memasuki umur 1 tahun. Untuk jangka hayat purata, majoriti burung gereja kecil ini boleh hidup hingga umur 3 tahun.

Habitat dan Persebaran Burung Gereja

gambar ciri fizikal burung gereja

Burung gereja adalah salah satu burung yang mudah dicari. Mereka mendiami kawasan pertanian, kawasan perumahan, atau gudang berhampiran dengan sawah padi dan pokok.

Apabila berhijrah, burung ini akan bertengkar di bangunan tinggi. Pada zaman dahulu mereka juga sering dilihat membuat sarang di siling bangunan lama seperti gereja, di mana orang memanggil mereka dengan nama burung gereja.

Pada mulanya burung pingai hanya boleh didapati di benua Afrika, Eropah, dan Asia. Kemudian penduduk benua itu membawa dan mengangkutnya ke Australia dan Amerika.

Makanan Burung Gereja

Tidak jauh berbeza dengan burung kecil lain, burung gereja juga memakan serangga dan bijirin. Semasa penuaan, burung pipit akan berkumpul dengan kumpulannya.

Perbezaannya ialah apabila penuaan dengan kumpulan, burung ini akan membuat bunyi chirping lucu. Mereka juga sering dilihat mencari makanan dengan rakan-rakan mereka atau kumpulan burung lain.

Fakta Burung Gereja

gambar fakta burung gereja

Walaupun burung gereja mudah dicari secara langsung, ramai orang tidak tahu fakta menarik tentang mereka, termasuk:

1. Mempunyai Hari Perayaan

Terdapat satu fakta menarik mengenai burung ini untuk dunia antarabangsa, iaitu terdapat hari istimewa yang disambut sebagai Hari Burung Gerja Sedunia. Hari ini ditetapkan pada 20 Mac di mana negara awal yang berasal dari India dan Perancis.

2. Kewujudan Bersama Manusia

Kerana ia mempunyai habitat yang dekat dengan penempatan, burung pipit terbiasa dengan kehadiran manusia. Kadang-kadang mereka juga akan terbang ke dalam rumah, dan ada juga yang membuat sarang di sekitar penempatan.

Orang yang terganggu dengan kehadirannya biasanya mengusir burung ini dengan memercikkan camphor, kerana burung pipit tidak menyukai baunya.

3. Disyaki Membawa Virus

Semasa wabak virus burung beberapa tahun yang lalu, burung-burung makan bijirin ini disyaki menjadi pembawa virus. Tetapi tidak ada penyelidikan saintifik untuk membuktikan ramalan ini.

4. Petunjuk Persekitaran Bersih

Seperti pepatung, burung gereja juga sering digunakan sebagai penanda tahap pencemaran udara di sesuatu kawasan. Sekiranya burung ini banyak berkeliaran, maka boleh dikatakan bahawa alam sekitar masih bersih.

Originally posted 2022-12-29 13:52:42.

Leave a Comment