Spesies Burung Kakak Tua Raja Lebih Dekat

Burung Kakak Tua Raja – Burung kakak tua raja (Probosciger aterrimus) ialah sejenis cockatoo hitam dan besar, kira-kira 60cm panjang. Burung ini mempunyai kulit pipi merah dan paruh kehitaman yang besar.

Di kepalanya adalah puncak tegak yang besar. Pheasants betina serupa dengan burung jantan.

Burung kaka tua raja adalah satu-satunya burung dalam genus tunggal Probosciger. Kawasan pengedaran burung ini adalah di pulau Irian dan utara Australia.

Suapan burung kakak tua raja terdiri daripada bijirin. Paruh burung kakak tua raja tidak boleh ditutup rapat, kerana saiz paruh atas dan bawah yang berbeza. Dan ia berguna untuk memegang dan membuka bijirin untuk digunakan.

Ciri-Ciri Fizikal Burung Kakak Tua Raja

gambar ciri ciri fizikal burung kakak tua raja

Panjang sayap adalah kira-kira 35.1 cm, panjang ekor ialah 23.8 cm, panjang paruh ialah 9.1 cm, dan panjang kaki purata ialah 3.5 cm. Burung kakak tua raja adalah satu-satunya burung dalam genus tunggal Probosciger.

Burung kakak tua raja hampir semua tubuhnya hitam, dan paruh mereka tidak dapat rapat sama sekali, dan selalu mendedahkan sedikit lidah merah mereka dengan petua hitam, bahagian mulutnya yang terdedah memudahkan dia memegang kacang atau biji di dalam mulut mereka dan memecahkannya pada masa yang sama.

Paruh bawah mereka direka keras untuk menghancurkan kacang dan paruh lebih besar Lelaki daripada betina.

Kaki mereka kelabu / hitam dengan sedikit rambut di paha mereka dan di muka mereka terdapat ciri yang paling istimewa bahawa terdapat warna merah di pipi mereka.

Pipi mereka boleh menukar warna kulit berdasarkan tahap kesihatan atau tekanan supaya apabila ditekankan kulit akan berubah warna menjadi merah jambu/krim, manakala apabila sangat bersemangat/gembira kulit berubah menjadi kuning.

Penyebaran Burung Kakak Tua Raja

gambar persebaran burung kakak tua raja

Kakak tua raja berasal dari pulau New Guinea, dan Australia. Ia biasanya ditemui di kepulauan Aru, pulau Misool di bahagian barat pulau New Guinea, Irian Barat, selatan New Guinea dari Marauke Timur ke Teluk New Guinea, dan di Australia di wilayah utara Semenanjung York.

Habitat Burung Kakak Tua Raja

Kakak tua raja ditemui di hutan hujan tropika, termasuk pinggir hutan. Mereka memilih pokok besar dan tinggi untuk bersarang dan membiak.

Pada siang hari mereka tinggal berhampiran sumber makanan atau air dan pada waktu malam hinggap di dalam atau berhampiran sarang.

Tingkah Laku Kakak Tua Raja

Burung Kakak Tua Raja boleh didapati bersendirian atau berpasangan, dan kadang-kadang dalam kumpulan yang lebih besar, mereka menghabiskan banyak masa mereka di kanopi hutan tinggi atau terbang antara perches dan makanan ternakan.

Mereka sering makan dalam kumpulan besar, di mana satu burung pengawal akan memerhatikan pemangsa yang sedia ada.

Sekiranya pemangsa atau ancaman lain timbul, “pengawal” memberikan penggera menangis untuk memberitahu yang lain.

Dalam keadaan hujan, mereka boleh didapati menggantung terbalik dengan sayap dan ekornya terkeluar, seolah-olah mereka mandi.

Pembiakan Kakak Tua Raja

Semasa mengawan burung lelaki dan betina rapat antara satu sama lain dengan sayap terbuka lebar. Sebelum mengawan lelaki akan membuat bersiul kuat dan menurunkan kepalanya berkali-kali sehingga kulit di mukanya menjadi sangat merah.

Kakak tua raja adalah monogami dan tinggal bersama pasangannya sepanjang hidupnya.

Musim pembiakan berbeza mengikut iklim tempatan. Tetapi biasanya dari bulan Ogos hingga Januari. Burung kakak tua raja tidak boleh membuat lubang sarang sendiri, tetapi mereka menggunakan lubang di pokok-pokok besar yang telah berongga sebelum ini.

Originally posted 2022-12-29 13:37:03.

Leave a Comment