Kenali Spesies Burung Kedidi

Burung kedidi yang hebat ialah salah satu keluarga Scolopacidae. Dan merupakan salah satu jenis terbesar jenis Calidris yang lain.

Secara umum, Burung Kedidi sering dilihat bermain di pantai berlumpur secara berkumpulan.

Bilangannya adalah kira-kira 5 hingga 10 kepala dalam satu kumpulan dan agak mudah untuk mendekati pada masa mengambil gambar.

Jika diperhatikan dengan teliti, burung ini serupa dengan burung Trinil Semak. Walau bagaimanapun, jika anda memberi perhatian kepada burung Kedidi, ia mempunyai paruh yang lebih panjang dan melengkung ke bawah.

Ciri Khas Burung Kedidi

gambar burung kedidi

Kedidi yang umurnya matang mempunyai saiz yang agak kecil dengan panjang kira-kira 21 cm.

Warna bulu penalaan berwarna putih, paruh hitam dan kelihatan melengkung panjang ke bawah.

Kemudian, untuk bahagian atas bulu biasanya mempunyai warna kelabu kecoklatan, maka untuk bahagian bawahnya berwarna putih.

Bagi kening, jalur pada sayap, dan bar di bulu atas penutup ekor berwarna putih.

Sementara itu, pada musim panas, warna dada dan bulu biasanya akan berubah menjadi merah keperangan.

Untuk warna iris mata berwarna coklat, paruh hitam dan kaki berwarna kuning kehijauan.

Habitat dan Tabiat Burung Kedidi

burung kedidi

Burung Kedidi ini sering melawat beting lumpur di pantai, sawah padi dan juga di kawasan sekitar kolam.

Matlamatnya adalah tidak lain daripada mencari makanan dalam bentuk serangga dan inverteberata kecil seperti udang, moluska, dan cacing.

Kadang-kadang burung ini juga dilihat makan benih dan tumbuhan lain. Kedidi golgol secara amnya juga sering bergaul dengan burung kedidi dan juga jenis burung trinil yang lain.

Tingkah lakunya juga sering dilihat berlari-lari dan juga berjalan dengan cepat untuk mencari makanan di permukaan lumpur apabila air laut surut.

Burung ini juga akan mengambil makanan yang berada di permukaan lumpur atau tanah dengan memakai paruh yang kuat dan panjang.

Kemudian Kedidi ini akan berehat di bukit pasir dengan mengangkat kaki seterusnya. Selepas itu ia akan terbang dalam kumpulan dengan cepat.

Pembiakan Burung Kedidi

pembiakan burung kedidi

Burung ini kemudiannya akan membiak di rantau Tundra Siberia dan juga Alaska. Dan semasa musim sejuk ia segera berhijrah ke selatan, dari Eropah barat dan Asia selatan ke selatan Afrika dan benua Australia.

Burung ini adalah burung migrasi yang agak jarang berlaku di pulau-pulau Jawa, Bali, rantau Wallacea dan New Guinea.

Walau bagaimanapun, ia biasanya lebih terletak di pulau-pulau Borneo dan Sumatera. Sesetengah burung bukan pembiakan akan kelihatan pada musim panas.

Originally posted 2023-01-04 16:49:02.

Leave a Comment