Kenali Burung Kelicap Ciri, Makanan dan Habitatnya

Burung kelicap ialah salah satu spesies burung kecil dalam keluarga Nectariniidae dan genus Nectarinia yang boleh didapati di Indonesia.

Burung yang mempunyai nama Latin Cinnyris jugularis atau Burung Sunbird yang disokong zaitun dalam bahasa Inggeris adalah salah satu jenis burung Hummingbird atau burung madu yang juga mendapat perlindungan daripada kerajaan untuk ditangkap atau didagangkan.

Burung kelicap adalah antara burung dalam senarai burung yang dilindungi. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang pecinta burung daripada menjaga jenis burung makan nektar ini juga mempunyai suara yang kuat dan melodi yang patut digunakan sebagai bunyi menguasai burung chirping.

Habitat Burung Kelicap

gambar burung kelicap

Kehidupan burung, yang juga dipanggil dengan nama Sogok Ontong, di alam liar biasanya mendiami kawasan hutan terbuka di dataran rendah ke pergunungan.

Di samping itu, jenis burung madu ini sering hidup dalam kumpulan dengan mendiami kawasan ladang, halaman rumah, taman, pokok renek, dan hutan bakau.

Jenis makanan yang selalu dimakannya bukan sahaja berasal dari nektar atau jus bunga tetapi juga memakan pelbagai jenis buah-buahan yang mengandungi banyak gula seperti betik, mengkudu, dadap, dan serangga kecil.

Makanan Burung Kelicap

makanan burung kelicap

Jenis makanan yang selalu dimakannya bukan sahaja berasal dari nektar atau jus bunga tetapi juga memakan pelbagai jenis buah-buahan yang mengandungi banyak gula seperti betik, mengkudu, dadap, dan serangga kecil.

Ciri Ciri Burung Kelicap

ciri burung kelicap

Burung kelicap mempunyai saiz badan yang kecil yang tidak kurang berbeza dengan jenis Hummingbirds lain dengan panjang hanya kira-kira 10-11.4 cm dengan berat badan Sriganti Hummingbirds lelaki sekitar 6.7 hingga 11.9 g.

Manakala betina adalah kira-kira 6-10 g. Ciri-ciri fizikal burung, yang nama Latinnya adalah Cinnyris jugularis, ia bukan sahaja diketahui mempunyai saiz badan yang kecil tetapi juga penampilan yang menarik.

Warna badan burung ini terdiri daripada beberapa warna, iaitu kuning, hijau zaitun, logam ungu-hitam dan coklat.

Warna kuning seolah-olah menutup bahagian bawah badannya dari pangkal perut ke tunggir.

Warna zaitun-hijau kelihatan di bahagian atas badannya bermula dari kepalanya, nape, belakang, dan sayap.

Warna hitam ungu logam kelihatan pada tekak dan dada. Warna coklat berada di bahagian depan muka dan pangkal sayap.

Satu lagi ciri burung kelicap yang dikenali ialah paruh hitamnya yang agak panjang. Paruh panjang nipis dan runcing di hujungnya.

Lehernya agak panjang dengan mata berwarna kehitaman yang kelihatan besar. Di samping itu, watak burung ini terkenal dengan mengeluarkan chirping dengan kawanannya.

Semasa di cawangan pokok, mereka biasanya suka bergerak ke pokok lain untuk mencari bunga yang mengandungi nektar dan buah-buahan.

Suara Burung Kelicap

suara burung kelicap

Bunyi chirping burung kelicap agak melodi dan kuat dengan keupayaan untuk membuat bunyi kelantangan yang agak tinggi.

Bunyi chirping bukan sahaja kedengaran cincang tetapi juga berirama dengan nota awal rata diikuti dengan nota seterusnya yang agak ketat dalam tempo yang serupa dengan bunyi crecetan dan tembakan.

Apabila mendengar nada bergurau Sriganti, bunyinya seperti bunyi “ciip… ciip… chii… wiit”. Bunyi nota sentiasa diulang secara berterusan tetapi dilakukan dengan pelbagai nota berirama supaya anda tidak bosan mendengarnya.

Pembiakan Burung Kelicap

Sarang ini adalah dalam bentuk kantung rumput yang tergantung dari cawangan rendah dan saling berkaitan dengan kapas buluh.

Telur 2 biji warna berwarna kelabu-putih keputihan. Pembiakan sepanjang tahun.

Originally posted 2023-01-09 23:26:04.

Leave a Comment