Kenali Spesies Burung Kiwi, Burung Tanpa Penerbangan

Burung Kiwi ialah spesies burung ratit. Burung Ratit itu sendiri adalah nama saintifik yang dimaksudkan untuk burung tanpa penerbangan.

Ini kerana burung baka ini mempunyai jenis sayap yang kecil dan ketiadaan otot yang digunakan untuk penerbangan. Di samping itu, berat rangka burung ini juga dikelaskan sebagai berat.

Bagi anda yang ingin mengetahui tentang ciri-ciri dan habitat burung dengan satu jenis ini, kemudian lihat ulasan berikut.

Burung Kiwi tergolong dalam haiwan asli New Zealand. Kiwi biasanya tinggal di hutan, padang rumput atau semak, dan di gua-gua yang ia menggali sendiri.

Burung Kiwi adalah salah satu haiwan yang pelik kerana ia tidak berkembang sama sekali sejak 8 juta tahun yang lalu.

Mungkin kerana New Zealand jarang mempunyai haiwan pemangsa, ia selamat daripada kepupusan. Haiwan ini mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dan berasa gembira berkeliaran di luar rumah.

Berdasarkan fizikalnya, burung ini mudah dikenali dengan melihat paruh panjang dengan sepasang lubang hidung yang terletak di hujung paruhnya.

Ciri Khas Burung Kiwi

gambar ciri burung kiwi

Saiz badan burung ini adalah kira-kira saiz ayam di mana saiz badan wanita lebih besar daripada lelaki. Berat badan adalah kira-kira 2 hingga 4 kilogram. Walaupun kiwi mempunyai sepasang sayap kecil, ia tidak boleh terbang.

Ciri-ciri seterusnya burung kiwi adalah bahawa paruh adalah kira-kira satu pertiga panjang badannya. Burung ini tidak mempunyai ekor.

Jadi bentuknya sangat berbeza jika dibandingkan dengan jenis ayam secara umum.

Badannya telah ditutup dengan rambut kasar yang serupa dengan rambut coklat. Badan dipenuhi dengan bulu ekor yang sangat pendek dan bulu badan yang padat dan berbentuk runcing.

Sayap burung kiwi bersaiz sangat kecil dan juga ditutup dengan bulu badannya. Jadi kiwi kelihatan seolah-olah ia tidak mempunyai sayap.

Kiwi adalah burung malam yang bermaksud mereka hanya keluar pada waktu malam. Makanan kiwi sendiri sangat pelbagai kerana ia terdiri daripada benih, buah-buahan kecil, cacing tanah, serangga, & kadang-kadang haiwan akuatik kecil.

Untuk mendapatkan mangsa mereka, kiwi bergantung kepada deria bau yang tajam. Sepasang lubang hidung di hujung paruh menjadikan burung ini lebih sensitif terhadap bau haiwan mangsanya yang sering menyembunyikan diri mereka di dalam tanah.

Penglihatannya sangat teruk. Kiwi hanya boleh melihat pada jarak kira-kira 2 meter pada waktu malam dan kira-kira 1 meter pada siang hari.

Haiwan ini serupa dengan kelawar, kerana ia adalah malam dan berehat atau tidur pada siang hari.

Makanan dan Habitat Burung Kiwi

makanan burung kiwi

Untuk makanan sendiri, kiwi mempunyai diet yang sangat pelbagai dan pelbagai. Makanan ini sendiri biasanya terdiri daripada buah-buahan kecil, cacing tanah, benih dan serangga.

Kadang-kadang, burung ini juga makan haiwan akuatik kecil. Bercakap tentang habitat, maka anda akan dapat mencari burung yang satu ini di kawasan New Zealand.

Burung ini juga boleh dikatakan sebagai salah satu haiwan asli yang berasal dari New Zealand. Untuk itu, anda akan dapat dengan mudah mencari burung yang satu ini di kawasan seperti hutan, semak dan padang rumput.

Burung ini juga akan tinggal di dalam gua yang digali olehnya. Di samping itu, burung kiwi juag dapat dengan mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai persekitaran baru dan akan gembira untuk berkeliaran di luar rumah.

Kiwi adalah salah satu butung yang mempunyai keunikan tersendiri, kerana burung ini tidak berkembang sama sekali sejak 8 juta tahun yang lalu.

Di samping itu, burung ini juga termasuk sebagai jenis burung monogami. Di mana dia akan sentiasa setia kepada hanya satu pasangan.

Walau bagaimanapun, burung ini juga boleh menukar rakan kongsi jika ia kemudian bertemu kiwi lain yang dianggap lebih baik daripada rakan kongsi sebelumnya.

Originally posted 2023-01-09 23:11:38.

Leave a Comment