8 Jenis Burung Kolibri Yang Banyak Diminati Di Malaysia

Burung kolibri – burung kolibri ialah istilah yang disebut oleh pecinta burung dari nama burung madu. Burung Hummingbird atau burung kolibri adalah spesies burung kecil nektar/madu makan dari keluarga Nectariniidae.

Burung itu, yang dikenali sebagai burung sunbird, sinonim dengan paruh melengkung berwarna terang dengan bulu berwarna-warni.

Berbeza dengan burung kecil lain seperti burung trucukan, terutamanya pada lelaki terdapat kira-kira 145 sub-spesies dengan 16 genera tersebar di pelbagai bahagian dunia dan ada yang boleh didapati di Malaysia.

Ciri-Ciri Fizikal Burung Kolibri

gambar ciri ciri fizikal burung kolibri

Burung ini mempunyai saiz antara 5 gram hingga kira-kira 45 gram. Burung kolibri umumnya burung dimorfik seksual, di mana burung kolibri lelaki dan perempuan mempunyai perbezaan yang ketara.

Burung hummingbird jantan biasanya berwarna terang dengan bulu berwarna-warni.

Penampilan burung kolibri ini sangat cantik dengan bulunya mempunyai warna yang sangat pelbagai. Iaitu, ia seperti burung kolibri yang hitam, merah, ungu, kuning, hijau, biru, coklat, oren, dan kelabu, dengan campuran warna berkilauan pada beberapa badan.

Burung kolibei mempunyai paruh melengkung ke bawah yang panjang dan lidah tiub seperti berus untuk mengambil nektar tumbuhan.

1. Suara Burung Kolibri

Selain mempunyai penampilan badan yang sangat menarik dan menawan, suara burung kolibri dikelaskan sebagai sangat melodi dan berbeza-beza bergantung pada jenis itu sendiri.

Inilah yang membuat burung kolibri ini diburu begitu banyak sehingga kewujudannya di alam liar sehingga ia terancam.

2. Pengedaran dan Habitat

Penyebaran burung kolibri agak luas, dari Afrika ke Timur Tengah, Asia Selatan, Asia Tenggara dan selatan China, ke Indonesia, New Guinea dan utara Australia. Kepelbagaian spesies adalah tertinggi di kawasan khatulistiwa.

Di Afrika mereka kebanyakannya ditemui di sub-Sahara Afrika dan Madagascar tetapi juga di Mesir. Di Asia ia boleh didapati di sepanjang pantai Laut Merah sejauh utara ke Israel, sejauh Iran dan sejauh selatan China dan Indonesia. Di samping itu, burung ini boleh didapati di Papua New Guinea, timur laut Australia dan Kepulauan Solomon.

Burung kolibri boleh didapati di hutan hujan utama. Tetapi habitat lain yang digunakan oleh keluarga termasuk hutan sekunder yang terganggu, hutan terbuka, scrub terbuka dan savana, scrub terbuka dan hutan alpine.

Beberapa spesies boleh didapati di khalayak ramai manusia seperti ladang, taman dan tanah ladang. Banyak spesies dapat menduduki pelbagai habitat sehingga ketinggian 4,900 meter di atas paras laut.

3. Makanan Burung Kolibri

Secara umum, makanan hummingbirds adalah nektar tumbuhan tetapi mereka juga makan beberapa serangga kecil seperti labah-labah.

4. Pembiakan

Secara umum, musim pembiakan burung kolibri membiak pada musim hujan. Kali ini mencerminkan peningkatan ketersediaan mangsa serangga untuk golongan muda.

Walau bagaimanapun, sesetengah spesies membiak sepanjang tahun termasuk musim kemarau.

Sarang burung hantu digantung diperbuat daripada cawangan kecil dan sarang labah-labah.

Dalam kebanyakan spesies, burung kolibri betina sahaja membina sarang dengan meletakkan sehingga empat telur. Tempoh inkubasi adalah kira-kira 14 hari.

Jenis Burung Kolibri di Malaysia

1. Burung Kolibri Kelapa

gambar burung kolibri kelapa

Jenis burung kolibri pertama ialah burung kolibri kelapa atau manggar. Jenis burung ini mempunyai saiz, iaitu 13 cm.

Di samping itu, burung ini juga mempunyai suara bahawa burung hummingbird rata-rata jenis lain juga mempunyai, tetapi diketahui mempunyai ketat, kuat dan Screeching.

Itulah yang menjadikan burung kolibri kelapa sering digunakan sebagai tuan. Bukan itu sahaja, jika anda memberi perhatian, paruh burung ini sedikit lebih besar daripada paruh burung kolibri lain.

Burung kolibri kelapa seperti namanya, biasanya ditemui di hutan paya bakau atau pantai. Bagi burung kolibri betina dan lelaki, warna bulu bawah sayap berwarna kuning, tetapi bagi lelaki penutup sayap berwarna ungu terang, manakala betina berwarna hijau zaitun.

2. Kolibri Ninja

gambar burung kolibri ninja

Jenis burung kolibri seterusnya ialah kolibri Ninja. Ninja Hummingbird adalah burung yang agak popular dan terkenal. Burung kolibri ninja mempunyai penampilan yang unik dan agak eksotik.

Warna bulu, yang merupakan gabungan hitam, ungu, kuning, ditambah dengan sentuhan bersinar di leher. Bunyi burung hummingbird jenis ini sering memukau orang kerana ia sangat kuat.

Untuk membezakan burung hummingbird Ninja betina dan lelaki agak mudah, dalam burung kolibri ninja lelaki warna bulu di badan mereka kebanyakannya hitam, manakala pada wanita ia kebanyakannya kelabu. Habitat burung kolibri ninja berada di hutan dan kadang-kadang di ladang getah.

3. Kolibri Wulung

gambar burung kolibri wulung

Jenis burung kolibri yang tidak kurang cantik, burung hummingbird Wulung. Ditemui di hutan, tepi hutan, dan taman-taman dari dataran rendah ke kawasan berbukit, ia biasanya aktif penuaan di pokok-pokok peringkat atas.

Mempunyai nama saintifik Chalcoparia Singalensis, jenis hummingbird ini bersaiz 11 cm, sedikit lebih kecil daripada burung hummingbird lain.

Lelaki ini mempunyai warna atas hijau gelap yang berwarna-warni tetapi mempunyai penutup telinga tembaga-merah, tekak oren pucat dan dada atas.

Wanita ini mempunyai warna atas zaitun kehijauan, tekak oren pucat dan perut atas kuning dan perut.

4. Kolibri Black Sunbird

Gambar Kolibri Black Sunbird

Sejenis burung kolibri yang tidak kurang eksotik ialah burung hummingbird Sunbird Hitam. Burung Sunbird Hitam (Leptocoma sericea) ialah spesies burung dalam keluarga Nectariniidae.

Ia ditemui di Indonesia dan Papua New Guinea. Habitat semulajadinya ialah hutan tanah pamah lembap subtropika atau tropika dan hutan bakau subtropika atau tropika.

Burung kolibri black sunbird jantan berwarna kehitaman dengan kawasan berwarna-warni: mahkota berkelip kehijauan atau biru, dan bahu, punggug dan ekor biru kilat.

Tekaknya berwarna ungu kemerahan di kebanyakan kawasan, tetapi kebiruan di utara Maluku dan pulau Kai.

Manakala pada betina ia tidak mencolok, dengan kepala kelabu, tekak putih, bahagian atas zaitun, dan bahagian bawah kekuningan.

5. Burung Kolibri Leher Merah

gambar Burung Kolibri Leher Merah

Jenis kolibri leher merah seterusnya ialah burung hummingbird leher merah. Burung hummingbird jenis ini adalah burung hummingbird yang terdapat di hutan tropika.

Terutamanya hutan tropika yang mempunyai ketinggian 500 meter di atas paras laut. Ciri-ciri lelaki adalah bahawa bahagian atas badan berwarna hijau berkilat manakala bahagian bawah badan berwarna kuning kusam.

Walaupun jenis hummingbird leher merah adalah wanita, badannya berwarna hijau zaitun dengan tekak putih, dan bahagian bawahnya berwarna kuning pucat.

Di samping itu, lilitan mata juga berwarna kecil dan kekuningan.

6. Burung Kolibri Sangihe

gambar Burung Kolibri Sangihe

Spesies burung kolibri Sangihe adalah sejenis burung kolibri yang anda hanya dapat di kawasan Sulawesi Utara, yang tepat di pulau Sangihe. Jenis burung kolibri ini mempunyai saiz badan yang agak kecil, iaitu hanya kira-kira 12 cm.

Makanan burung kolibri Sangihe ia tidak berbeza dengan jenis burung hummingbird lain, iaitu makan nektar dari jus bunga dan juga makan serangga kecil seperti ulat dan laba-laba.

7. Burung Kolibri Matari

gambar Burung Kolibri Matari

Jenis burung kolibri seterusnya ialah burung kolibri matari. Jenis burung kolibri ini adalah burung yang sangat unik dan menarik. Nama Latinnya ialah cinnyris solaris. Ia mempunyai badan kira-kira 11 cm. Burung kolibri matari ini boleh didapati di kawasan Nusa Tenggara atau Pulau Flores, Indonesia.

Ciri utamanya ialah badan berwarna hijau logam di kawasan kepala sehingga ke belakang. Di bahagian bawah badan mempunyai warna sunkis dengan jalur merah yang berada di tengah-tengahnya.

Perbezaan dengan betina adalah bahawa ia mempunyai warna kot yang lebih kusam berbanding dengan burung hummingbird matari lelaki.

8. Burung Kolibri King Konin

gambar Burung Kolibri King Konin

Burung ini adalah jenis burung yang istimewa kerana habitatnya berada di hutan paya bakau pinggir hutan, paya, dan juga meluas dalam alam semula jadi sehingga ketinggian 250 meter di atas paras laut.

Ciri fizikal burung kolibri jenis ini ialah ia mempunyai saiz sederhana kira-kira 13 cm dan badannya kehitaman. Dada berwarna ungu dan mempunyai jalur misai di bahagian atas dada atau tekak juga berkilat tembaga gelap.

Originally posted 2022-12-29 13:30:16.

Leave a Comment