4 Jenis Burung Kunyit dan Petua Perawatannya

Burung kunyit – Burung kunyit ialah spesies burung chirping kecil dari genus Aegithinidae Aegithina yang boleh didapati di India dan Asia Tenggara.

Burung ini, yang dipanggil Iora dalam bahasa Inggeris dan saintifik dipanggil Aegithinidae, mempunyai bunyi chirping.

Salah satu chirps tandatangan yang paling popular dari burung cipoh, atau kadang-kadang dirujuk sebagai kunyit, cipoh, sirpu, dan sirtu adalah bunyi tersendiri dalam bentuk bersiul panjang, yang berakhir dengan penekanan pada bunyinya.

Burung ini sering bersembunyi di hutan, terbang tinggi dan membina sarang di puncak pokok. Spesies ini suka kawasan hutan, ladang serta padang rumput.

Apabila memasuki kawasan luar bandar, anda sering melawat ladang orkid atau pokok renek. Mereka gemar mengintai mangsa dari batang pokok, kemudian memukulnya dengan paruh.

Jenis Burung Kunyit

Terdapat empat jenis burung Cipoh yang sering muncul di permukaan, iaitu Kacat, Big, Heart dan White Tail. Setiap daripada mereka mempunyai ciri fizikal yang berbeza.

1. Burung Kunyit Pacat (Common Iora)

Di Malaysia, burung ini dikenali sebagai burung kunyit Pacat. Spesies ini bukan sahaja terdapat di Indonesia, tetapi juga di rantau Asia Tenggara lain seperti Malaysia, dan Filipina.

Ciri-ciri burung ini termasuk, berukuran kira-kira 14 cm pada masa dewasa, mempunyai bulu kuning kehijauan dengan variasi warna hitam dan putih pada sayap. Paruh burung ini hitam dan kelabu. Kemudian sebahagian kaki berwarna kelabu gelap.

Pada pandangan pertama, penampilannya serupa dengan burung Iora atau kunyit ekor putih Marshall di India dan Sri Lanka. Cuma kunyit pacat tidak mempunyai warna putih di hujung ekor.

2. Burung Kunyit Besar (Great Iora)

Dominasi warna kuning dalam burung ini lebih menarik berbanding dua burung sebelumnya. Burung Kunyit Besar terdapat di Malaysia, Laos, China, Kemboja, Vietnam dan Thailand.

Warna bulu adalah kuning terang terutamanya di bahagian bawah paruh, leher, perut dan dada sehingga ke bahagian bawah ekor. Manakala di bahagian atas kepala, nape dan sayap burung ini dikuasai oleh warna zaitun-hijau.

Bunyi chirping serupa dengan kacat cipoh, tetapi ia dilakukan dalam tempo berirama yang lebih cepat. Berikut adalah bunyi chirping kunyit Besar / Iora Besar.

3. Kunyit Bakau

gambar burung kunyit bakau

Selain burung kunyit pacat, satu lagi jenis burung kunyit  yang terdapat di Malaysia ialah Kunyit bakau atau Iora Hijau (Aegithina Viridissima).

Pakar ornitologi di negara ini menamakannya sebagai kunyit bakau. Panjang badan kunyit bakau adalah kira-kira 13 cm, atau sedikit lebih kecil daripada kunyit pacat.

Burung ini mempunyai kawasan pengedaran di Asia Tenggara, terutamanya Indonesia dan Malaysia.

Badan berwarna hijau gelap dengan jalur putih pada sayap. Burung jantan kelihatan seperti kunyit pacat, tetapi dada berwarna hijau dengan bahagian atas badan mempunyai warna yang lebih gelap.

Pheasant betina juga serupa dengan kunyit pacat. Tetapi warna hijau sedikit lebih gelap, dan jalur pada sayap cenderung menjadi kekuningan.

Bunyi chirping juga terdengar hampir sama dengan bunyi kunyit pacat, tetapi lebih kuat.

4. Burung Kunyit Marshall

gambar burung kunyit marshal

Iora Ekor Putih atau sering dipanggil burung kunyit Marshall, hanya terdapat di Sri Lanka dan India. Penampilannya serupa dengan burung kunyit pacat, tetapi spesies ini mempunyai tepi putih pada bulu ekor.

Sebelum ini, burung kunyit marshall pernah dianggap sebagai salah satu ras kunyit pacat. Tetapi disebabkan banyak perbezaan dalam morfologi, bulu dan penyuaraan. Burung ini kemudiannya dianggap spesies yang berasingan.

Makanan Burung Kunyit

Makanan asli di alam liar yang paling disukai burung ini adalah, cengkerik, telur semut (kroto), belalang atau serangga kecil lain, serta makanan sokongan juga sangat menyukai buah-buahan seperti pisang.

Sekiranya burung ini telah dijaga oleh rakan-rakan chirping, yang baru sahaja membelinya di gerai burung atau pasar, ia juga harus dilatih untuk memberikan suapan voer berkualiti baik yang disukainya dengan banyak jenis dan jenama yang menjual makanan voer untuk jenis burung ini.

Jika burung ini telah mula mahu makan voer, tetapi penyediaan EF (Makanan Tambahan) yang juga mesti diberikan setiap hari juga mesti diberikan untuk menyokong keperluan protein, pemakanan dan pengambilan vitamin yang diperlukan oleh burung kunyit ini supaya ia dapat dengan cepat gacor.

Petua Penjagaan Burung Kunyit

Agar burung ini menjadi lebih rajin dalam chirping dan mempunyai nafsu yang stabil, adalah idea yang baik untuk menjaga burung ini dengan pasangannya, lelaki dan perempuan.

Dalam menyediakan makanan, ia mesti sentiasa bersih, segar dan berkualiti untuk sentiasa mengekalkan fizikal dan keadaan burung ini supaya ia sentiasa FIT.

Originally posted 2022-12-29 13:46:40.

Leave a Comment