10 Jenis Burung Macaw Popular di Malaysia

burung Macaw -Bercakap tentang burung, terdapat jenis burung yang disimpan pada harga pembelian yang sangat mahal dan satu contoh ialah burung macaw.

Burung ini mempunyai beberapa kelebihan seperti suara melodi, buku yang sangat indah, dan pergerakan yang sangat eksotik.

Dengan beberapa kelebihan yang ada, tidak menghairankan bahawa macaw dijual pada harga yang sangat mahal. Malah, salah satu daripada burung ini mempunyai harga bernilai satu motosikal.

Ciri Fizikal Burung Macaw

ciri fizikal burung macaw

Macaw adalah kategori burung terbang bebas. Burung ini sangat istimewa dengan badan yang sangat dikenali dengan keindahan warnanya.

Habitat asli burung ini adalah di hutan hujan tropika dan savana dataran Amerika. Mereka terdiri daripada tenggara Mexico ke hutan Amazon di bahagian Peru, Bolivia, dan Brazil.

Saiz badan mereka boleh mencapai 80 sentimeter. Jenis macaw terkecil ialah macaw bahu merah atau macaw Hahn, yang hanya kira-kira 30 cm panjang.

Sayap mampu mencapai sehingga 1 meter dan panjang kepala supaya ekor mencapai 89 sentimeter.

Ekornya anggun, yang biasanya sangat panjang. Macaw terbesar ialah macaw hyacinth yang mencapai panjang 1 meter (dari hujung paruh hingga hujung ekor).

Di alam liar, burung ini dapat bertahan selama lebih dari 50 tahun. Macaws juga mempunyai jari kaki mencengkam yang digunakan untuk memegang cawangan dan memilih, memegang, dan memeriksa makanan.

Burung macaw mempunyai paruh besar yang kukuh, jadi ia sesuai untuk memecahkan kacang atau biji.

Walaupun lidah kuat, kering, dan permukaannya kasar, ia menjadi alat yang berkesan untuk mengikis buah keras atau benih.

Walaupun begitu burung macaw sebenarnya tergolong dalam kategori haiwan omnivor. Selain makan buah-buahan, kacang, serangga dan siput.

Sesetengah spesies juga makan tanah lembap, yang boleh membantu meneutralkan bahan kimia dalam buah-buahan yang mereka makan.

10 Jenis Burung Macaw

1. Macaw Mini

gambar macaw mini

Pada mulanya terdapat sejenis Mini Macaw atau lebih dikenali sebagai Hahn’s Macaw. Seperti namanya, burung ini dikenali sebagai spesies macaw yang bersaiz kecil.

Walaupun kecil, burung ini mempunyai kecerdasan yang sangat baik. Badannya yang kecil dan comel sentiasa sesuatu yang menarik pencinta burung.

Dia sangat pandai meniru suara manusia. Badan kecilnya tidak boleh menjadikan burung ini berharga pada harga yang rendah.

2. Blue Winged Macaw

Seterusnya ialah Blue Winged Macaw yang mempunyai gabungan beberapa warna cantik pada bulunya. Sayap burung ini mempunyai warna biru yang menawan.

Bahagian atas kepalanya juga mempunyai warna biru yang kelihatan sedikit. Kemudian bulu badan yang lain mempunyai warna hijau yang menarik yang segar pada mata.

Bahagian dahi adalah yang paling mudah dilihat kerana ia mempunyai warna oren yang berapi-api. Burung ini juga mempunyai beberapa kebolehan yang sangat baik.

Suaranya melodi dan bulunya sangat cantik. Biasanya, jenis burung ini dijual sebagai sepasang dan harga sepasang burung ini sangat mahal.

3. Severe Macaw

Seperti macaw mini, Severe Macaw ini juga mempunyai bunyi yang serupa dengan manusia. Burung ini juga pandai bercakap seperti bahasa manusia.

Bulu badannya dikuasai oleh warna hijau yang berapi-api dan wajahnya putih tulen. Selain menjadi artikulasi seperti manusia, burung ini juga boleh melakukan pelbagai tarikan jika dilatih dengan betul dan betul.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa Severe Macaw dewasa akan menjadi lebih sukar untuk dilatih daripada macaw kecil. Ia memerlukan kesabaran tambahan untuk melatih ibu bapa Burung Macaw Teruk untuk tarikan.

Walaupun begitu, jika ia berjaya, burung ini akan menjadi sangat hebat.

4. Greenwing Macaw

Seperti namanya, menghijaukan burung ini mempunyai warna sayap hijau yang sangat indah. Manakala warna kot lain pada badan berwarna merah dan biru.

Greenwing Macaws dikenali sebagai burung yang perlu berinteraksi secara berterusan. Burung ini boleh dibincangkan seperti manusia dan boleh dimainkan.

Ia sesuai untuk anda yang memerlukan rakan untuk bercakap dan bermain di rumah. Tabiatnya untuk berinteraksi, menjadikan burung jenis ini tidak dapat ditinggalkan sendirian.

5. Blue and Gold Macaw

Jenis burung macaw seterusnya ialah Macaw Biru dan Emas. Burung ini dikenali sebagai burung yang sangat popular di kalangan pencinta burung.

Populariti burung ini bukan sahaja di Indonesia, tetapi juga di seluruh dunia. Warna bulu adalah gabungan biru dan kuning sedikit keemasan.

Seperti macaw lain, burung ini juga boleh berinteraksi dengan baik. Burung ini menarik untuk disimpan, ramai pencinta burung memilih jenis macaw ini untuk disimpan.

Jom Baca: Harga Burung Macaw di Malaysia Terkini

6. Macaw Hyacinth

Boleh dikatakan bahawa Hyacinth Macaw layak mendapat gelaran burung macaw besar. Sebabnya, badan burung macaw yang satu ini adalah yang terbesar jika dibandingkan dengan beberapa jenis macaw lain.

Walaupun bertubuh besar, namun baka burung ini diketahui agak sukar untuk dijaga. Jika anda ingin mengekalkannya, anda mesti cukup sabar untuk menjaganya dan memberi perhatian khusus.

Hyacinth Macaw mempunyai had hayat sehingga 50 tahun. Walaupun penjagaannya agak sukar, namun burung ini telah menawan banyak wanita yang mencintai burung.

Sebabnya, burung Hyacinth Macaw juga pernah berlakon dalam filem yang dipanggil Rio. Dengan keupayaannya untuk berinteraksi dengan manusia ini.

7. Macaw Scarlet

gambar burung macaw scarlet

Tidak kurang menarik daripada beberapa macaw di atas, Scarlet Macaw ini juga agak popular di kalangan pencinta burung. Malah, burung ini digambarkan pada penutup depan pensil berwarna yang sudah sesak di pasaran.

Burung ini mempunyai bulu yang sangat cantik. Bahagian sayap kebanyakannya berwarna biru.

Manakala bahagian buku badan dikuasai oleh merah. Warna bulu yang cantik kemudiannya digunakan sebagai simbol dan dipaparkan pada penutup pembungkusan pensel berwarna.

Scarlet Macaw jenis ini juga boleh menjadi salah satu pilihan yang tepat untuk mengekalkan di rumah.

8. Hybrid Macaw

Burung Hybrid Macaw tergolong sebagai jenis macaw yang sangat unik. Bahkan, kelahiran burung ini pun kerap kali secara kebetulan dari kombinasi burung macaw yang berbeda.

Tak heran jika bulu burung ini dikenal sangat eksotis. Warna burungnya bahkan diidentikkan dengan warna pelangi yang berpadu dengan sangat indah.

Ada juga warna burung ini yang terlihat seperti tumpahan cat warna. Begitu indahnya bulu burung ini, membuat tingkat jual Hybrid Macaw menjadi cukup mahal.

9. Yellow Collared Macaw

Yellow Collared Macaw kelihatan seperti burung yang mempunyai rupa seperti manusia. Sebabnya, burung macaw ini mempunyai warna kepala hitam dalam, kolar kuning, dan buku badan hijau daun.

Jika anda melihatnya, burung ini akan kelihatan seperti seseorang yang memakai topi hitam. Sudah tentu, burung warna bulu yang sangat unik ini adalah tarikan pencinta macaw.

10. Military Macaw

Akhirnya, terdapat jenis Macaw Military. Burung ini dipanggil Tentera kerana warna bulu badannya hampir menyerupai pakaian seragam tentera.

Bulu badan mempunyai naungan hijau dengan ekor kuning terang. Sayapnya biru cantik dan dahi berwarna merah.

Walaupun burung ini kelihatan menawan, ia biasanya tidak dijual pada harga yang mahal seperti macaw lain.

Penjagaan Burung Macaw

gambar perawatan burung macaw

1. Sangkar Burung Macaw

Sangkar untuk macaw adalah sekurang-kurangnya 1.5 meter lebar. Kemudian untuk sangkar ia setinggi 2 meter. Ini juga merupakan saiz minimum sangkar untuk macaw besar.

Anda boleh membuat sangkar dari wayar halus atau juga seterika. Dalam macaw burung hantu boleh dilengkapi dengan tangkringan dari bar kayu bukan perut.

Kerana jika tangkringan diperbuat daripada kayu perut, ia boleh meracuni burung jika ia sering pecah di atasnya.

Di kaki boleh dirantai, atau bulu sayap dipotong sedikit supaya dia tidak terbang.

Dan jika anda menyimpan macaws, lebih baik anda memberi makan dua kali sehari, iaitu pada waktu pagi dan petang. Anda juga boleh memberi air minuman yang juga dalam keadaan baru setiap kali anda memberi makanan.

Kebersihan makanan dan minuman juga penting bagi anda untuk memberi perhatian dalam mengekalkan kesihatan burung kesayangan anda.

2. Mainan Burung Macaw

Macaw yang kita simpan juga kadang-kadang berasa tertekan.

Oleh itu, untuk mengekalkan psikologi dan juga mengamalkan kemahiran mereka dalam sehari burung Macaw memerlukan sekurang-kurangnya 15 minit untuk kita melatih dan juga bermain.

Ciri-ciri burung Macaw yang mengalami tekanan boleh diperhatikan dari tingkah laku burung.

Sebagai contoh, seperti kesukaran makan, sering menjerit dengan kuat dan juga Macaws boleh memetik bulu mereka sendiri. Dan perkara seperti ini tidak boleh dibiarkan berlarutan untuk masa yang lama dan mesti ditangani dengan segera.

Untuk mengatasi jika burung macaw yang kita kekalkan mengalami tekanan, iaitu dengan memberikan mainan yang boleh digigit.

Anda juga perlu menjemput interaksi, tetapi sebelum anda memberi mainan, pastikan anda terlebih dahulu menyediakan mainan yang selamat untuk Macaw.

3. Mandikan Burung Macaw

Petua penjagaan macaw seterusnya adalah mandi. Memandikan Burung Macaw kita perlu lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu 3 x atau 2 hari.

Proses mandi agak mudah seperti halnya dengan memandikan burung chirping yang disembur pada bahagian badannya hanya dengan menggunakan air bersih biasa tanpa sebarang campuran (sabun / syampu).

Selepas dirasai bahawa bulu Macaw direndam, ia kemudiannya boleh dikeringkan dengan meletakkannya di tempat di mana terdapat cahaya matahari dan kemudian angin di tempat yang sejuk.

4. Makanan Burung Macaw

Untuk menjaga macaws, makanan paling baik diperhatikan. Jenis suapan untuk mereka agak mudah.

Kerana macaw suka makan buah-buahan dan benih. Tetapi anda tidak boleh memberi alpukat atau coklat.

Originally posted 2022-12-30 11:50:53.

Leave a Comment