Kenali Burung Mandar Ciri dan Habitatnya

Burung Mandar atau paya ungu (Porphyrio porphyrio) biasanya boleh didapati di paya yang lebih besar dan rumpun rendah. Burung ini, yang agak tangkas dan berwarna ungu kebiruan, mempunyai paruh merah dan kaki.

Kalau kita nak jumpa dia, kita kena mengintip secara diam-diam kerana dia bersembunyi di kalangan rumpun gelagah.

Orang ramai boleh melihatnya secara langsung jika mandar besar terbang pendek di atas tumbuh-tumbuhan dengan kaki yang menggelegak.

Burung ini mempunyai ketinggian kira-kira 43 cm. Untuk makanannya sendiri, Mandar besar biasanya makan serangga seperti pepijat air dan larva mereka atau haiwan kecil lain.

Di samping itu, burung Mandar juga seperti jenis bijirin dan tumbuh-tumbuhan akuatik.

Ciri Burung Mandar

gambar burung mandar

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri yang disebutkan di atas, burung ini juga mempunyai satu lagi ciri unik, iaitu mempunyai bulu putih di bahagian bawah ekor berhampiran punggungnya.

Kemudian, perisai paruh dan dahi berwarna putih dan mempunyai iris merah. Bunyi chirping kuat dan tajam, iaitu kik.. Kiik.

Boleh dikatakan bahawa burung Mandar besar sering menyelam untuk mengambil rumpai akuatik dari dasar tasik.

Di samping itu, haiwan ini suka berperang dan mengejar satu sama lain pada masa pembiakan. Ciri lain ialah burung ini biasanya berjalan jauh di atas air sebelum berlepas.

Mandar besar boleh mencapai saiz sebesar 40 cm. Ini bermakna fauna ini mempunyai saiz badan yang lebih besar daripada burung yang diturunkan (burung yang pada waktu malam dan mempunyai bunyi seperti dihancurkan oleh kekok).

Telur yang dihasilkannya boleh mencapai sedozen telur. Setiap burung Mandar beteina mampu meletakkan 3-6 telur setiap tempoh pembiakan dengan sarang yang boleh memuatkan sehingga 12 telur.

Kemudian, paruh dan kaki burung ini besar dan pendek dan di bahagian atas kepalanya terdapat warna merah yang menyerupai ayam jengger ayam.

Habitat Burung Mandar

habitat burung mandar

Mandar besar boleh didapati di Eropah, Afrika, Pulau Samoa di Lautan Pasifik dan Asia, termasuk Malaysia.

Burung ini merupakan burung yang habitat spesies burung Revealed dan Ayaman, orang di sana biasanya memanggilnya dengan nama Dentunda.

Ia tidak direkodkan di Sumatera dan merupakan burung yang jarang ditemui di Kalimantan, Jawa dan Bali.

Ia pernah dikenali sebagai populasi pembiakan di tasik pergunungan seperti dataran tinggi Yang di Jawa Timur, tetapi kini tidak lagi dijumpai.

Penyebaran global paleartics, pada musim sejuk burung Mandar Besar berada di kawasan selatan tetapi jarang sampai ke Indonesia, tetapi boleh didapati di pulau Irian.

Originally posted 2023-01-05 14:25:49.

Leave a Comment