6 Jenis Burung Mata Putih, Ciri dan Penjagaanya

Burung Mata Putih aka burung pleci (Zosterops) ialah sejenis burung chirping selain daripada burung jalak, burung muari batu atau burung cendet yang diketahui mempunyai kuasa chirping khas dan bunyi gacor tersendiri yang dipanggil gacor ngalas yang sangat jarang dimiliki oleh burung bersuara khas yang lain.

Burung ini mempunyai ciri mata putih. Mereka secara tradisinya berada dalam keluarga Zosteropidae (mata putih), tetapi berdasarkan kajian phylogeny baru-baru ini, mungkin kumpulan ini adalah sebahagian daripada suku Timaliidae.

Pengedaran Burung Mata Putih

gambar burung mata putih

Kawasan pengedarannya terletak di kawasan tropika Afrika, Asia (Indomalaya), dan utara Australia. Panjang badannya (dari hujung paruh hingga hujung ekor) berkisar antara 8-15cm.

Ciri yang paling jelas ialah kehadiran bulatan putih (garis) di sekeliling mata, walaupun terdapat beberapa jenis yang tidak memilikinya.

Nama pleci atau Zosterops diperkenalkan oleh naturalis Nicholas Vigors dan Thomas Horsfield pada tahun 1827 yang menggabungkan perkataan zosteros (tali pinggang) dan opos (mata) dalam bahasa Yunani Kuno supaya spesies jenis ini kemudiannya ditetapkan sebagai mata putih Malagasy.

Ciri Fizikal Burung Mata Putih

ciri fizikal burung mata putih

  • Burung mata putih adalah sejenis burung yang hidup dalam kumpulan dalam kawanan.
  • Perbezaan antara burung mata putih lelaki dan perempuan agak sukar untuk ditentukan, kerana morfologi burung mata putih tergolong dalam jenis burung monomorfik yang antara kedua-dua jantina hampir sama dan serupa.
  • Melihat bentuk paruh, burung ini tergolong dalam jenis burung serangga dan nektar.
  • Dalam saiz, burung mata putih dikelaskan sebagai mempunyai badan kecil, iaitu kira-kira 8-9 cm.
  • Corak warna biasanya merupakan gabungan hijau, kuning, kelabu, putih, dan hitam.

Jenis Burung Mata Putih

1. Dakun Macok

Burung Mata Putih Dakun Macok

Burung Mata Putih Dakun Macok ialah sebutan untuk burung mata putih berwarna kuning dengan mata coklat.

Jenis Pleci ini paling laris di pasaran. Ini disebabkan oleh cadangan yang menular bahawa penjagaan burung mata putih Dakun Macok jauh lebih mudah daripada jenis lain.

Selain penyelenggaraan yang lebih mudah, harga Pleci Dakun Macok di pasaran juga agak berpatutan. Burung Macok Dakun Pleci sangat mudah ditemui di pasar burung.

2. Burung Mata Putih Buxtoni

Burung Mata Putih Buxtoni

Burun ini adalah burung Pleci kecil dengan dada kelabu, belakang hijau, dan mempunyai jalur kuning di tengah dada.

Mempunyai saiz badan hampir sama dengan Pleci Dakun Macok, Buxtoni mempunyai suara yang jelas dan terhablur. Jenis ini juga dikekalkan secara meluas untuk perlumbaan.

3. Burung Mata Putih Auriventer

Burung Mata Putih Auriventer

Burung Spectacle ini agak jarang berlaku dan mempunyai harga yang agak mahal. Mempunyai postur yang besar, panjang dan langsing menjadikan Auri sangat eksotik dengan warna lilitan mata putih tebal. Auri biasanya ditemui di pulau Sumatera.

4. Black Capped

Jenis Black Capped mempunyai ciri-ciri yang hampir serupa dengan Salvadori Enggano dengan kepala hitam.

Black Capped mempunyai warna dada kelabu juga dan bahagian belakangnya berwarna kuning kehijauan, baka ini mempunyai postur yang lebih kecil daripada Jenis Auriventer Pleci, tetapi lebih besar daripada Buxtoni.

5. Burung Mata Putih Salvadori Enggano

Burung Mata Putih Salvadori Enggano

Ia adalah satu jenis Pleci yang mempunyai keupayaan chirping yang sempurna.

Dengan mempunyai badan yang besar, dada kelabu gelap, bahagian kepala sedikit hitam manakala bahagian belakangnya sedikit kekuningan.

6. Montanus

Burung Mata Putih Montanus

Burung Pleci Montanus sering juga dikenali sebagai Burung Mountain Spectacle. Pleci jenis ini mempunyai ciri-ciri badan yang lebih besar dan lebih panjang, dada Montanus juga kelabu, bahagian belakangnya sedikit berwarna kuning kehijauan ke sayap, mata Montanus berwarna putih.

burung jenis ini mempunyai suara yang kuat dan kasar berbanding Pleci Buxtoni.

Bagi beberapa jenis burung Pleci aka zosterops yang disebutkan di atas, hanya Pleci Dakun Macok dan Buxtoni yang mudah didapati di gerai burung dan pasar hari ini.

Sementara itu, jenis burung mata putih yang lain agak sukar dicari dan walaupun terdapat mereka biasanya diserang secara langsung oleh pencinta spesies burung mata putih.

Penjagaan Burung Mata Putih

1. Pemeluwapan Rutin

Salah satu aktiviti harian yang boleh dilakukan dalam menjaga burung mata putih ialah pemeluwapan yang dijalankan di luar rumah dari 05.00-06.00 sehingga matahari terbit.

Tujuan pemeluwapan adalah supaya burung pleci dapat menghirup udara segar yang pada masa yang sama dapat melatih organ pernafasannya.

Pernafasan yang baik, tentu saja, akan memberi kesan kepada chirping pleci.

Jika anda menyimpan lebih daripada satu burung, ia harus diletakkan dalam kedudukan yang jauh berbeza antara satu sama lain.

Ini dipercayai menjadikan burung-burung itu terdengar lebih kuat dan kuat apabila berkicau antara satu sama lain.

2. Mandi dan Mengeringkannya pada Waktu Pagi

Di samping itu, Anda juga mesti menjaga kebersihan badan burung pleci dengan memandikannya dengan kerap. Secara amnya, burung mata putih dimandikan pada waktu pagi, sekitar 06.00-08.00.

Burung mata putih mandi boleh menggunakan dua kaedah. Pertama, anda boleh menggunakan penyembur halus dan arahkannya ke arah burung sehingga bulu basah.

Kedua, anda boleh menyediakan bekas air khas yang diletakkan di dalam sangkar, dan biarkan burung mandi dengan sendirinya.

Setelah selesai mandi, tentu saja, burung pleci juga diwajibkan untuk dikeringkan di bawah sinar matahari.

Selain berfungsi untuk air kering, ia juga berguna supaya burung ini mendapatkan pengambilan vitamin D dari cahaya matahari.

Seperti yang diketahui, salah satu fungsi vitamin D adalah untuk mengekalkan kesihatan tulang. Sudah tentu, ini juga berguna supaya burung mata putih fizikal tetap sihat dan cergas.

3. Pembersihan Sangkar

Kebersihan sangkar juga merupakan salah satu perkara penting yang perlu dipertimbangkan, untuk mengelakkan kemunculan penyakit burung mata putih yang menjejaskan kesihatan dan chirping mereka.

Anda boleh memastikan sangkar bersih dengan menukar atau mencuci pangkal sangkar yang penuh dengan kotoran dan sisa makanan.

Di samping itu, anda juga perlu sentiasa membersihkan bekas makanan dan minuman yang mungkin kotor jika anda jarang memberi perhatian.

4. Latihan Fizikal Dalam Sangkar

Salah satu punca bunyi burung mata putih malas adalah keadaan fizikalnya yang tidak cukup cergas dan staminanya lemah. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan aktiviti fizikal di burung pleci.

Latihan fizikal dalam burung pleci boleh dilakukan dalam sangkar umbaran, di mana mereka boleh terbang bebas, membakar lemak badan, dan boleh melatih nafas mereka.

Nafas burung pleci terlatih ini juga akan memainkan peranan penting supaya suaranya kuat, lebih kuat, dan lebih lama apabila anda mendengar.

5. Merehatkan Burung Bermata Putih

Selepas melakukan aktiviti di atas, burung pleci juga memerlukan rehat yang ideal untuk dapat memulihkan staminanya.

Apabila berehat, anda juga boleh menggunakan paya yang berfungsi untuk menutup burung hantu pleci. Letakkan sangkar di tempat yang tenang supaya pleci dapat berehat tanpa gangguan.

Makanan Burung Mata Putih

makanan burung mata putih

Ramai orang percaya bahawa memilih makanan terbaik adalah salah satu langkah yang berkesan dalam cara menjaga burung mata putih supaya suaranya adalah gacor dan ngeplong.

Anda boleh memberi makanan burung pleci dalam bentuk voer, makanan pengeluar, dan juga makanan tambahan aka makanan tambahan (EF), seperti ulat Hong Kong atau kroto yang boleh diberikan sekali-sekala.

Terdapat banyak jenama suapan atau voer yang baik untuk pleci, contohnya, seperti pleci voer 220 volt, voer cawan emas, voer harimau, dan pelbagai jenama voer lain.

Selain memberi air minuman secara umum, anda juga boleh memberikan ramuan minuman burung mata putih semulajadi dalam bentuk nektar atau air gula dalam nisbah 1: 4 yang boleh merangsang chirping.

Originally posted 2022-12-31 13:08:19.

Leave a Comment