Burung Merbah Kapur

Burung merbah kapur, trucuk atau trucukan juga dipanggil spesies burung chirping keluarga Pycnonotidae.

Burung ini diklasifikasikan sebagai burung chirping yang biasa dengan telinga orang ramai kerana ia biasanya kedengaran dalam masyarakat.

Orang yang mengenali burung merbah kapur bukan sahaja mengenai chirping berirama dan ketat tetapi juga untuk gaya chirpingnya sambil melebarkan sayapnya.

Ciri Fizikal Burung Merbah Kapur

ciri fizikal burung merbah kapur

 

Secara fizikal, saiz Merbah Cerukcuk adalah sederhana atau kira-kira 19 hingga 20.5 cm panjang dengan berat badan kira-kira 24 hingga 37 gram.

Tubuh burung Merbah kapur terdiri daripada hanya tiga warna yang menyelubunginya.

Warna coklat muncul di bahagian atas kepala, sayap, belakang, dan iris mata. Di bahagian bawah badannya yang termasuk pipi, dagu, tekak, dada, perut, sehingga sempadan tunggir kelihatan sedikit kelabu putih.

Sementara itu, warna paruh dan kaki kelihatan sama, iaitu hitam gelap dan ekornya agak panjang.

Penjagaan Burung Merbah Kapur

gambar burung merbah kapur

Untuk membuat burung merbah kapur chirping dan garuda, anda perlu dapat menjaga mereka dengan baik. Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga burung Trucukan supaya mereka gacor:

1. Perhatikan pemilihan burung seks, ini sangat penting, kerana biasanya mereka yang rajin dalam chirping adalah trucukan yang lelaki. Kebanyakan penggemar jenis burung ini sudah mengetahui ciri-ciri burung jantan dan betina.

2. Selanjutnya burung tidak boleh dimandikan setiap pagi. Ia bergantung kepada cuaca. Ia cukup untuk menyemburkannya dengan menggunakan semburan sahaja. Anda boleh melakukannya sekitar jam 7 atau ia juga boleh bergantung kepada keadaan. Anda boleh melakukannya sedikit kemudian pada hari itu jika ia berada di musim hujan.

3. Adakah pengeringan, iaitu kira-kira 1 jam apabila matahari benar-benar terang. Ia juga boleh menjadi lebih lama jika keadaan matahari tidak terlalu terang. Selepas pengeringan, anda boleh mengudarakannya di teres.

4. Menyediakan makanan yang mencukupi seperti halnya dengan menyediakan voer yang berkualiti. Pilih mereka yang mempunyai kandungan protein, vitamin dan juga bahan lain yang diperlukan oleh burung.

Jom Baca: Senarai Harga Burung Merbah Kapur Terkini

Membezakan Jantina Burung Merbah Kapur

membezakan jantina burung merbah kapur

Burung merbah kapur jantan dan betina kelihatan serupa dan menyukarkan sesetengah orang untuk membezakannya. Tetapi terdapat beberapa ciri lain untuk memisahkan burung lelaki dan perempuan, termasuk:

  • Lelaki mempunyai postur yang kelihatan kukuh, panjang dan besar, manakala wanita mempunyai badan yang agak kecil.
  • Terdapat kira-kira tiga helai rambut hitam gelap di kepala lelaki, tetapi pada burung betina tidak ada.
  • Apabila chirping, puncak merbah lelaki akan berdiri tegak, manakala merbah betina mempunyai saiz puncak yang lebih pendek dan jarang dilihat berdiri.
  • Bulu ekor lelaki lebih panjang daripada bulu betina.
  • Warna bulatan mata pada wanita lebih pudar daripada lelaki.
  • Saiz bulu lembut yang terdapat di sekitar telinga lelaki lebih panjang daripada wanita.
  • Pada burung lelaki, bulu yang menutupi dada kelihatan lebih gelap daripada wanita.
  • Kicauan burung merba kapur lelaki lebih pelbagai dan kelantangannya juga lebih kuat daripada suara wanita yang membosankan.

Makanan Burung Merbah Kapur

makanan burung merbah kapur

Makanan pilihan burung merbah kapur juga agak banyak. Bermula dari cengkerik, belalang, telur semut kerengga, dan buah-buahan.

Memandangkan persekitaran yang digunakan sebagai habitat hidup untuk burung ini adalah di sekitar habitat manusia, menjadikan sifatnya terkenal mesra dan dapat disesuaikan. Jadi bagaimana untuk menjinakkan burung merbah kapur juga agak mudah.

Suara Burung Merbah Kapur

suara burung merbah kapur

Ciri-ciri chirping burung ini adalah ia mempunyai variasi dan tempo chirp sangat ketat. Begitu ketat adalah tempo chirping burung ini bahawa ia terdengar seperti tembakan yang sangat melodi dan kuat.

Di samping itu, burung ini juga dapat melebarkan sayap atau ngegaruda. Gaya melebarkan sayap ini kadang-kadang dilakukan semasa berkicau dan bertujuan sebagai cara mempertahankan wilayahnya daripada gangguan haiwan atau burung lain yang cuba memasukinya.

Originally posted 2022-12-31 13:45:53.

Leave a Comment