4 Ciri Burung Murai Batu Malaysia dan Penjagaanya

Burung murai batu mempunyai bunyi chirping melodi dan juga mudah meniru bunyi burung lain. Faktor ini menjadikan jenis burung ini banyak dicari oleh peminat burung chirping.

Walaupun begitu, burung murai Batu memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran sekeliling dan manusia.

Oleh itu, menjaga burung murai batu tidak boleh cuai untuk mengelakkan kemungkinan ia boleh mati dengan cepat.

Ciri Murai Batu Malaysia

ciri burung murai batu malaysia

1. Ekor Murai Batu Malaysia

Apa yang membuatkan murai batu Malaysia mempunyai tarikan adalah ekornya, ekor murai batu Malaysia lebih panjang daripada murai batu mendan, walaupun untuk ciri fizikalnya sangat serupa.

Jika murai batu medan, mempunyai panjang ekor maksimum 27 cm (walaupun jarang berlaku) dan juga terdapat magpie medan mempunyai ekor yang lebih pendek daripada itu, panjangnya hampir sama dengan murai batu borneo yang berasal dari borneo.

Tidak seperti kes dengan murai batu Malaysia, ia mempunyai panjang ekor maksimum 35 cm.

Ciri-ciri ekor burng murai batu di Malaysia adalah nipis dan kecil, manakala bagi ekor batu magpie rupa buminya tebal dan daun ekornya lebar.

2. Fizikal Murai Batu Malaysia

Perbezaan antara burung murai batu Malaysia dan magpie medan adalah ciri-ciri fizikalnya, di mana murai batu Malaysia mempunyai postur yang tidak mengandungi dan kecil, manakala bagi murai batu medan mempunyai bentuk badan yang padat dan berkadar, jadi ia kelihatan lebih garang dan dashing.

3. Mental Murai Batu Malaysia

Mentaliti murai batu Malaysia adalah sukar, terutamanya apabila bergaduh, tetapi ia tidak mempunyai burung murai batu Malaysia, di mana apabila berjuang ia akan mudah letih atau terkurung, kerana ia dibebani oleh ekor panjangnya.

Walau bagaimanapun, walaupun begitu, ekor murai batu Malaysia adalah tarikan kerana ia kelihatan elegan dan cantik.

4. Mampu Meniru Bunyi Burung Lain

Kelebihan burung murai batu Malaysia ialah ia dapat meniru bunyi burung lain, jadi mudah dikuasai dan mampu mempunyai banyak variasi chirping dengan cepat.

Jom Baca: Harga Burung Murai Batu Malaysia Terkini

Cara Penjagaan Burung Murai Batu Malaysia

penjagaan burung murai batu

1.  Rutin Dimandikan

Memandikan burung murai Batu boleh menjadi salah satu cara untuk menjadikannya cepat menyesuaikan diri. Nah, sebelum mandi, anda perlu melakukan pemeluwapan terlebih dahulu.

Pemeluwapan dilakukan dengan aerating burungmurai Batu selama 30 minit sebelum mandi.

Anda boleh melakukannya di luar rumah. Secara amnya, masa yang sesuai untuk pekat adalah dari 7 pagi.

Selepas itu anda boleh mandi. Mandikan murai Batu dengan kerap untuk memastikan ia bersih dan mengelakkan pelbagai penyakit.

Semburkan burung di dalam sangkar secara langsung. Tetapi anda tidak boleh mandi burung terlalu lama atau menyembur terlalu keras kerana ia boleh menyakiti burung.

Dalam tempoh penyesuaian, perlu memendekkan burung Magpie dua kali. Sekali pada waktu pagi, lakukan sekali lagi sebelum membawa burung itu ke dalam rumah.

Ini dilakukan supaya burung tidak terkejut apabila dimasukkan ke dalam rumah. Proses pemeluwapan kedua boleh dilakukan hanya selama 10 minit, supaya burung tetap selesa dan tidak mudah tertekan.

2. Pengeringan Secara Rutin

Selain kerap mandi burung murai Batu, anda juga perlu mengeringkannya dengan kerap. Burung pengeringan dilakukan selepas mandi burung.

Sebaik-baiknya, pengeringan hanya dilakukan selama 1 jam. Walau bagaimanapun, kali ini mungkin berbeza-beza bergantung kepada keadaan burung.

Juga perhatikan untuk tidak mengeringkan burung berhampiran haiwan peliharaan lain atau akses mudah dari haiwan yang boleh menjadi mangsa di atasnya, pastikan ia sentiasa selamat.

Kemudian, anda tidak boleh mengeringkan burung ini pada masa yang sama kerana ia boleh menghapuskan tumpuan burung.

Pengeringan burung murai secara rutin boleh menjadikannya lebih bebas dengan alam sekitar. Lakukan antara 7 pagi dan 10 pagi, kira-kira 2 jam.

3. Menjaga Sangkar Bersih

Bukan sahaja ia secara rutin membersihkan burung, tetapi sangkar juga perlu dipertimbangkan.

Dengan menjaga kebersihan sangkar, tentu saja, ia boleh menjadi perlindungan awal untuk mencegah penyakit.

Bersihkan sangkar dengan kerap dari kotoran atau makanan jatuh yang boleh menjadi sumber penyakit.

Secara rutin menukar tempat minum air untuk memastikan ia bersih dan mengelakkan acuan.

Dalam memberi sangkar, perhatikan membuat sangkar serupa dengan habitat semulajadinya.

Ini kerana burung murai Batu lebih rajin berkicau apabila ia berada di habitat semula jadi.

Anda boleh menggantung sangkar di atas pokok atau menyediakan hinggap dari cawangan pokok.

Pastikan dia sentiasa berada dalam suasana yang penuh dengan pokok. Dengan cara itu anda juga boleh menjadikannya kurang tertekan untuk menghasilkan chirping yang berkualiti.

4. Menguruskan Makanan yang Baik

Chirping yang baik berasal dari burung yang sihat. Burung yang sihat pasti mendapat diet dan bahagian yang seimbang dan sihat.

Menyediakan makanan burung murai batu tetap boleh memastikan dia mendapat nutrien yang dia perlukan. Biasanya memberi makan dilakukan selepas mandi.

Biasanya burung murai batu diberi makanan cenkerik dengan bahagian yang mencukupi, disesuaikan dengan saiz badannya.

Letakkan makanan dalam bekas supaya burung bergerak selepas mandi. Beri pada waktu pagi dan petang.

Anda boleh berbeza-beza memberi makan, contohnya dengan menambah cacing atau kroto sebagai nutrien tambahan.

Jangan keterlaluan dalam memberi makanan kerana ia boleh membuat burung terlalu gemuk. Juga menyediakan akses kepada air bersih (gunakan air masak) dalam bekas minuman untuk burung.

5. Latih atau Lakukan Mastering

Untuk dapat menyediakan burung Batu murai anda, tentu saja, anda perlu melatihnya. Menjalankan latihan atau neutering adalah penting untuk burung pintar untuk chirp melodiously.

Melatih burung murai Batu untuk rajin dalam chirping boleh dilakukan dengan memainkan tuan bunyi melodi burung lain. Kemudian dengar bunyi kepada burung selama 15 minit.

Lakukan proses ini berulang kali, kerana walaupun burung ini pandai tiruan, ia masih perlu membiasakan diri dengan suara tuan.

Bilakah masa mastering yang baik? Lakukan setiap 10 pagi hingga 4 petang setiap hari. Pada masa itu, dipercayai bahawa lebih mudah bagi burung untuk menangkap suara tuan.

Originally posted 2023-01-10 12:47:16.

Leave a Comment