7 Ciri Burung Murai Kampung Malaysia

Burung murai kampung atau burung kacer ialah sejenis burung chirping dengan ciri warna bulu hitam dan putih sahaja dan suara melodi di Malaysia.

Burung ini, juga dikenali sebagai kucica kampung, ialahsalah satu jenis burung yang mempunyai keupayaan di atas purata untuk meniru beberapa jenis bunyi.

Walau bagaimanapun, agar burung murai kampung menjadi ngeplong dan rajin dalam membunyikan, sudah tentu, ia memerlukan proses kerana ia bergantung kepada penjagaan yang baik dan betul, baik dari menu makanan, kacer memaster dan lain-lain

Di samping itu, terdapat faktor keturunan atau baka yang menjadikan Kacer dapat gacor dan ngeplong. Jika anda baru sahaja membeli murai kampung, kemudian dilatih setiap hari, kemungkinan burung murai kampung langsung gacor dan ngeplong, atau rawatan anda tidak bermakna.

Ciri Fizikal Burung Murai Kampung

gambar burung murai kampung

Bagi anda yang ingin mengetahui ciri-ciri burung murai kampung fighter dan bunyi yang kuat, maka tidak ada yang salah dengan mengetahui ciri-ciri fizikal burung murai kampung fighter dan suara kuat di bawah:

1. Kepala Burung Murai Kampung kelihatan seperti kepala ular

Sesungguhnya anda sudah boleh bayangkan bagaimana rupa kepala ular. Ya, ketua pejuang Kacer juga serupa dengan ular, yang luas, papak, dan cepak.

Burung kacer yang mempunyai bentuk kepala seperti ini biasanya mempunyai pejuang, mentaliti sesat, dan tahan terhadap serangan luaran.

2. Lubang Hidung Besar

Selepas memberi perhatian kepada bentuk kepala kacer, maka untuk mengetahui ciri-ciri pejuang kacer, langkah seterusnya ialah melihat lubang hidung burung Kacer.

Lubang hidung yang besar menunjukkan bahawa burung Kacer dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

3. Mata Membonjol

Seperti namanya, burung murai kampung mesti menakutkan. Salah satunya ialah, mata Kacer harus kelihatan membonjol dengan pandangan tajam di mata. Burung Murai Kampung seperti ini termasuk ciri-ciri burung kalcer fighter yang baik.

4. Dada Tersedar

Sama seperti manusia, dada Kacer yang bengkak menunjukkan bahawa burung itu sihat dan sihat. Di samping itu, burung Kacer mempunyai mental fighter.

5. Postur Lenturan

Apabila dada harus kelihatan satah, ia berbeza dengan postur. Malah, ciri-ciri burung Kacer jenis fighter mempunyai ciri-ciri fizikal lenturan seperti firasat udang.

Kemudian bahagian ekor melengkung ke bawah menghampiri tangkringan.

6. Sayap Tebal dan Lebar

Cari ciri-ciri burung kacer dengan sayap tebal dan lebar. Keadaan sayap seperti ini diperolehi apabila burung berada dalam keadaan normal, bukan ketika berperang. Burung Kacer sedemikian mudah disesuaikan di semua tempat.

7. Paruh Hitam dan Asas Paruh Lebar

Walaupun pada pandangan pertama bentuk paruh adalah sama, tetapi untuk ciri-ciri Kacer, pejuang lelaki yang baik sentiasa mempunyai asas paruh yang lebih luas dan tebal. Bukan itu sahaja, saiz paruh juga besar dan panjang.

Jom Baca: Harga Burung Murai Kampung Terbaru

Penjagaan Burung Murai Kampung

gambar penjagaan burung murai kampung

1. Memberi Makan dan Minum Burung Murai Kampung

Agar burung anda memenangi perlumbaan, anda mesti menjaga burung dengan baik.

Salah satu cara untuk membuat suara mereka kuat adalah dengan memberikan makanan berkhasiat.

Antara makanan burung murai kampung terbaik adalah

  • Telur kerengga,
  • Cengkerik
  • Orong-Orong,
  • Belalang
  • Cacing tanah, dan
  • Ulat Hong Kong.

Kaedah pemakanan adalah seperti berikut:

  • Sentiasa makan cengkerik 2-3 kepala setiap pagi dan petang.
  • Beri makanan ulat hongkong 1 sudu teh setiap hari.
  • Memberi voer untuk meningkatkan pengambilan pemakanan 2 kali sehari.

2. Mandi dan Pengeringan Burung Murai Batu Secara Berkala

Memandikan dan mengeringkan burung kacer akan menjadikan haiwan ini lebih rajin dan kuat. Angin-angin burung selama 20 minit sebelum mandi dengan semburan.

Ia bernilai memandikan burung pada waktu pagi ketika udara masih segar. Keringkan burung sebelum pukul 10 dan angin di bawah naungan.

3. Bersihkan Sangkar Secara Rutin

Sangkar yang bersih akan menjauhkan burung dari bakteria dan kulat yang boleh menyerang burung.

Sangkar yang bersih juga akan menggalakkan burung untuk berkicau dengan lebih tekun.

4. Diletakan Ditempat Yang Tenang

Burung murai kampung memerlukan ketenangan jadi letakkan sangkar di tempat yang agak tenang dan selesa.

Elakkan tempat yang bising dan sesak kerana ia boleh memberi tekanan kepada burung.

5. Latihan Mental Burung Murai Kampung

Sekiranya burung murai kampung telah mula gacor, maka latih mentalitinya dengan membawanya lebih dekat kepada burung yang sama. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak membuat Kacer lebih banyak gacor daripada burung anda.

Lihatlah perkembangan burung ini, jika dia tidak selesa, anda boleh menjauhkan diri. Yang penting ialah suara Kacer lain masih didengar supaya Kacer anda diprovokasi untuk chirp gacor dan ngeplong.

Kaedah ini boleh berfungsi dengan sempurna jika Kacer mempunyai ciri-ciri pejuang dan berasal dari keturunan baka juara. Untuk burung Kacer biasa, anda sebenarnya juga boleh menggunakan kaedah ini, tetapi prosesnya mungkin lebih lama.

Originally posted 2023-01-03 13:35:03.

Leave a Comment