9 Jenis Burung Pelatuk di Malaysia

Burung Pelatuk – Woodpecker atau lebih dikenali sebagai burung pelatuk oleh rakyat Malaysia adalah sejenis burung yang mempunyai tabiat yang paling unik, berbanding dengan semua jenis burung di dunia.

Burung pelatuk lebih suka tinggal di padang gurun dengan banyak pokok dan kayu yang merupakan tempat kegemarannya.

Penduduknya tersebar di seluruh dunia, kecuali Australia, New Zealand dan Madagascar.

Pokok Pecking adalah ciri khas burung ini. Ia digunakan untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan mencari makanan.

Getaran dari paruh kayu yang terkena batang pokok itu boleh didengari oleh burung pelatuk lain.

Sesetengah spesies woodpeckers makan bukan sahaja serangga. Mereka juga makan, buah, sap pokok, telur burung, dan haiwan kecil lain.

9 Jenis Burung Pelatuk di Malaysia

gambat jenis burung pelatuk

Terdapat sekurang-kurangnya 240 spesies burung pelatuk di dunia yang dibahagikan kepada 35 genera. Berikut adalah beberapa jenis woodpeckers yang wujud di dunia.

1. Burung Pelatuk Kepala Merah

Burung pelatuk ini boleh dikatakan paling mirip dengan watak Woody Woodpecker, walaupun ia tidak menangis. Kepala berwarna merah gelap dengan badan separuh putih dan separuh hitam.

Terutama di bahagian sayap yang jelas kelihatan berjalur. Apabila terbang mereka suka menangkap serangga yang juga terbang.

Acorns dan kacang adalah makanan lain yang mereka suka. Ia mudah didapati di kawasan pertanian dengan banyak pokok, paya, atau hutan pain.

2. Burung Pelatuk Menumpuk

Jenis ini paling biasa ditemui di Amerika dan kehadirannya paling menarik berbanding dengan woodpeckers lain.

Mereka suka habitat seperti hutan dengan pokok-pokok besar yang sudah tua atau ketinggalan zaman. Mereka adalah saiz gagak.

Bulu hitam dengan corak putih sedikit pada mata bawah, pipi dan leher. Di atas kepala mereka adalah lambang merah yang berapi-api yang hampir sama dengan lambang woodpecker Woody.

Lubang-lubang yang mereka buat dari pokok-pokok pecking juga digunakan sebagai sarang mereka. Malah sarang mereka kadang-kadang juga digunakan oleh burung lain.

Batang pokok atau kayu yang ketinggalan zaman adalah tempat mereka mencari serangga. Serangga adalah makanan utama burung pelatuk ini.

3. Burung Pelatuk Belakang Hitam

Ia mempunyai nama Latin picoides articus keluarga picidae. Woodpecker ini berbeza daripada yang lain kerana ia kebanyakannya hitam tanpa warna merah.

Spesies ini juga suka tempat di mana terdapat kayu atau pokok yang dibakar. Mereka menyasarkan kumbang kayu yang hidup di atas pokok yang telah terbakar hingga mati.

4. Golden Fronted Woodpecker

Ia dinamakan golden kerana terdapat bulu emas berhampiran paruh. Makanan utama mereka ialah serangga, kacang dan buah-buahan.

Sesetengah spesies yang memakan buah kaktus mempunyai bulu muka ungu mengikut warna makanan mereka.

Spesies ini seterusnya dibahagikan kepada 4 subspesies di mana mereka dibezakan dari segi saiz, corak ekor, warna nape, dan perut.

Sebahagian daripada mereka berwarna kuning ke oren dan selebihnya berwarna merah. Warna keseluruhan bulu mereka berwarna putih hitam dengan bahagian bawah putih kecoklatan.

5. Burung Pelatuk Kepala Putih

gambar burung pelatuk kepala putih

Pada lelaki dewasa terdapat naungan merah di bahagian atas kepala. Jenis kepala putih ini biasa berlaku di kawasan hutan pain.

Mereka gembira makan benih pokok pine dengan bunga pine. Nama Latin burung ini ialah Dryobates albolarvatus. Makanan utama mereka adalah serangga.

Itu adalah beberapa jenis woodpeckers di dunia. Apa yang ada dalam jangkaan anda terhadap burung pelatuk.

Anda perlu tahu bahawa kehidupan seekor burung belatuk kayu di dunia nyata tidak sama dengan woody woodpecker.

6. Pelatuk Ulam (Dendrocopus Macei)

Kayu jenis ini, juga dikenali sebagai ulam caldi, adalah salah satu yang paling popular dan lebih suka digunakan sebagai tuan.

Ini sudah tentu kerana bunyi atau bunyi yang dihasilkan oleh burung sangat kuat dan tajam.

Secara morfologi, Burung pelatuk ulam mempunyai persamaan dengan woodpecker bawang, kedua-duanya mempunyai jambul.

Perbezaannya hanya terletak pada warna kot dominan. Woodpecker ulum mempunyai lebih banyak bahagian warna daripada woodpecker bawang.

7. Burung Pelatuk Tungir Emas (Chrysocolaptes Ludicus)

Seterusnya adalah jenis woodpecker yang mempunyai saiz badan yang lebih besar daripada jenis lain.

Nama sainsnya ialah chrysocolaptes ludicus, ia mempunyai ciri-ciri fizikal yang tepat dari burung pelatuk bawang, perbezaan yang paling ketara adalah pada bahagian warna bulu di mata.

8. Burung Pelatuk Bawang

Terdapat juga sejenis woodpecker yang dipanggil woodpecker bawang, atau dalam masyarakat umum ia dikenali sebagai burung pelatuk besi.

Burung itu, yang mempunyai nama Latin dinopium javanese, menghasilkan chirp yang tidak kurang tajam dan kuat daripada jenis woodpeckers lain.

Ciri tersendiri yang menonjol dari bawang adalah puncak menarik di kepala berwarna merah, manakala di sisi badan ia dikuasai oleh hijau.

Terdapat perbezaan antara lelaki dan perempuan. Untuk mengetahui kita perlu memberi perhatian kepada warna jambul sahaja.

Warna jambul burung pelatuk bawang lelaki mempunyai warna merah yang lebih gelap daripada di puncak betina.

Semasa di luar Indonesia, mereka tersebar di Kemboja, China, Laos, Malaysia, Brunei Darussalam, dan beberapa negara Asia Tenggara yang lain.

9. Pelatuk Kelabu Besar

Ia juga dikenali dengan nama woodpacker berjalur, dan nama saintifik mulleripicus pulverulentus.

Di samping itu, mereka juga boleh didapati di Nepal, Filipina, Thailand, Vietnam, Myanmar, dan juga Malaysia.

Makanan Burung Pelatuk

gambar makanan burung pelatuk

Diet mereka terdiri daripada semut, anai-anai, kumbang, ulat, labah-labah, tikus kecil yang mereka perolehi dari pokok hidup atau mati.

Burung pelatuk juga boleh makan buah-buahan, kacang dan sap pokok. Inilah masanya lidah mereka yang panjang dan tajam akan berguna, kerana ia memudahkan mereka menghirup sap dan serangga.

Dengan sentiasa penuaan di atas pokok, woodpeckers dikenali untuk membantu pokok kekal sihat dan terjaga dari serangan serangga seperti kumbang serbuk kayu.

Woodpeckers juga bersarang di lubang / lubang di pokok, sama ada di batang pokok atau di dahan. Kadang-kadang, sarang yang tidak dipakai kemudiannya digunakan oleh spesies hidupan liar lain sebagai rumah atau sarang.

Originally posted 2022-12-30 11:39:57.

Leave a Comment