Jom Kenali 2 Jenis Burung Pergam di Malaysia Yang Cantik

Burung Pergam – Ducula adalah genus burung dalam keluarga Columbidae, Merpati sedemikian sangat besar dan kami memanggil mereka Burung Pergam.

Banyak spesies pergam menunjukkan warna cahaya yang berbeza di kepala, leher dan perut dengan pinggang dan sayap yang lebih gelap.

Sesetengah spesies mempunyai sayap dan ekor dalam warna hitam dengan putih; yang lain mempunyai corak ungu merah jambu atau ungu kebiruan dengan loin dan sayap hijau gelap, biru, atau kehitaman.

gambar burung pergam hijau

Sesetengah spesies mempunyai wajah yang patut diberi perhatian seperti paruh tebal atau tanda di sekeliling mata.

Burung Pergam hidup di atas pokok dan memakan buah-buahan; Jadi mereka hanya tinggal di habitat hutan yang tidak terganggu seperti hutan hujan. Mereka adalah juruterbang yang kuat.

2 Jenis Burung Pergam Malaysia

1. Burung Pergam Hijau

burung pergam hijau

 

Pergam hijau adalah salah satu spesies burung yang terdapat di kebanyakan bahagian Indonesia, dengan ciri-ciri umum bulu atas belakang dan ekor bawah berwarna coklat gelap.

Burung Pergam hijau mempunyai saiz badan yang agak besar, panjang badannya kira-kira 45 cm dan kepala, leher dan bahagian bawah badan berwarna kelabu merah jambu sedikit pucat. Penutup ekor yang lebih rendah berwarna merah-coklat.

Bahagian atas badan berwarna hijau gelap dengan warna pelangi gangsa berkilat. Iris coklat kemerahan; paruh kelabu-biru; dan kaki merah gelap.

Suara burung pergam hijau adalah bunyi gemuruh yang kuat dan mendalam: hu-hu-hu-hu-hu-hu-hu-hu, pemeriksaan tajam semasa pergaduhan dan kruuuuuuu yang kuat.

2. Burung Pergam Laut

gambar burung pergam laut

 

Pergam Laut atau nama saintifiknya Ducula bicolor ialah sejenis burung yang terdapat dalam suku burung Columbidae.

Burung Pergam Laut bersaiz sederhana, dengan panjang sehingga 38 cm. Spesies ini mempunyai bulu warna putih dengan bulu terbang dan kebanyakan ekor berwarna hitam.

Iris mata berwarna coklat dengan paruh kelabu kebiruan, seperti kulit di sekeliling mata dan kaki. Burung jantan dan betina adalah serupa. Burung muda mempunyai bulu warna kelabu-putih.

Kelompok Pergam Laut tersebar di hutan pulau kecil, pantai, paya bakau dan paya Asia Tenggara, dari pulau Andaman, Semenanjung Tanah Melayu, kepulauan di Indonesia, Filipina, Papua New Guinea dan Australia.

Burung Pergam Laut biasanya ditemui dalam kumpulan yang mempunyai jumlah yang besar.

Sarang ini diperbuat daripada cawangan dan terletak di cawangan pokok, berhampiran dengan sumber air.

Burung Pergam betina menetas telur warna putih berkilat. Makanan burung Pergam laut terdiri daripada pelbagai buah-buahan dan fius.

Originally posted 2023-01-17 16:48:50.

Leave a Comment