Spesies Burung Perling: Ciri, Habitat, dan Makanannya

Burung Perling ialah sejenis burung chirping yang habitatnya bukan sahaja mendiami kawasan hutan tebal tetapi juga mudah dijumpai di kawasan yang didiami seperti kawasan luar bandar dan bandar di Malaysia.

Di alam liar, kumbang perling biasanya tinggal di kawasan rendah dan tinggi dengan membentuk sarang mereka di pokok berongga.

Sementara itu, di luar negara kawasan yang menjadi habitat hidup burung Perling hanya wujud di beberapa negara seperti Thailand, Malaysia, Filipina dan Myanmar.

Ciri Fizikal Burung Perling

ciri fizikal burung perling

Burung perling adalah sejenis burung bersaiz sederhana dengan panjang badan kira-kira 17 hingga 20 cm dan berat badan kira-kira 50 hingga 60 ·5 g.

Hampir seluruh badan burung ini berwarna hitam berkilat. Sama seperti Perling kecil, perbezaannya: saiz yang lebih besar dan warna kepala hijau (tidak ungu).

Burung perling juvana berwarna kuning gelap, berwarna hitam di bahagian bawah, coklat dan hitam di bahagian atas. Iris merah; paruh hitam dan kaki.

Ciri-ciri burung ini sememangnya agak menakutkan.

Kerana, untuk warna badan, hampir semuanya hitam gelap untuk burung induk. Satu lagi ciri burung ini ialah mata berwarna merah dengan murid hitam.

Burung ini boleh dianggap agak besar, iaitu kira-kira 20 cm. Paruh juga mempunyai saiz dan panjang yang agak besar dan berwarna hitam.

Mempunyai warna badan semua hitam dan warna mata kemerahan, jika anda melihat kumbang ini perling, ia benar-benar menakutkan.

Habitat Burung Perling

Burung ini dikelaskan sebagai burung yang mudah dijumpai di beberapa tempat yang bertaburan di kawasan tanah rendah sehingga ketinggian 1200 meter di atas paras laut.

Selalunya melawat kawasan terbuka berhampiran hutan (termasuk ladang kelapa), serta kampung-kampung dan bandar-bandar.

Bersarang di celah-celah pokok, kanopi sawit dan pada belukar pancang epiphytic yang melekat pada cawangan pokok.

Dalam sarang yang berbentuk berongga, hanya beberapa penggunaan bahan sarang; Sarang biasa terdiri daripada rumput dan sampah (contohnya kertas).

Makanan Burung Perling

Secara umum, burung ini hidup dalam kumpulan yang bising, berehat, makan dan sarang bersama-sama. Manakala pemakanan burung perling termasuk buah-buahan (betik, pisang, mangga, buah tin) juga memakan nektar, serangga, labah-labah dan siput di pokok dan semak.

Musim Kahwin Burung Perling

Apabila musim pembiakan burung ini tiba, mereka akan menanam 3 telur biru dengan tompok coklat gelap yang boleh membiak sepanjang tahun, puncak pembiakan pada bulan Mac-Jun.

Originally posted 2023-01-03 14:25:41.

Leave a Comment