Spesies Burung Punai Daun, Ciri dan Tabiatnya

Burung Punai Daun merupakan salah satu daripada burung yang dilindungi di Malaysia. Tidak semua orang boleh menangkap burung ini, ia mesti mempunyai lesen khas untuk memburu burung punai daun. Nama saintifik burung ini ialah Treron Olax.

Burung punai daun mempunyai kombinasi warna yang baik, iaitu hijau pada badan burung punai. Anda perlu tahu, burung punai adalah sejenis burung yang sering wujud di beberapa tempat di Malaysia.

Bukan itu sahaja, sebenarnya terdapat beberapa burung punai yang hidup liar dan terdapat juga beberapa punai yang boleh disimpan.

Sudah tentu, terdapat beberapa perbezaan dari jenis makanan yang mesti dipertimbangkan, motif warna pada burung punai dan beberapa perkara lain.

Sudah tentu, isu penyelenggaraan juga mesti dipertimbangkan sebaik mungkin jika anda ingin membeli burung untuk disimpan.

Ciri-Ciri Burung Punai Daun

gambar burung punai daun

Burung daun adalah burung hutan yang berkait rapat dengan burung merpati hutan. Berdarah panas dan membiak dengan bertelur, musim mengawan jatuh sekitar Oktober hingga Februari.

Biasanya ditandakan dengan sepasang ibu lelaki dan perempuan membina sarang yang diperbuat daripada ranting kayu kecil di pokok tinggi, betina akan menjaga dan mengeram telurnya sehingga mereka menetas, biasanya 2 hingga 3 telur.

Selepas menetas, burung punai daun wanita akan memelihara anaknya sehingga anak burung meninggalkan sarang.

Tabiat Burung Punai Daun

tabiat burung punai daun

Burung daun suka tertutup, tempat-tempat yang subur, biasanya dilihat mencari makanan di pokok laban, makanan mereka adalah dalam bentuk pelbagai bijirin, buah laban dan pisang.

Burung ini sangat malu-malu, setiap kali ada ancaman, burung punai daun akan terbang. Kadang-kadang ia boleh didapati dalam kumpulan kecil, biasanya terdiri daripada lima hingga sepuluh burung, terbang bersama.

biasanya terbang rendah dengan cepat walaupun melalui belukar. Burung daun setiap petang akan terbang kembali ke sarang dengan jalan yang sama yang dilaluinya setiap hari.

Jom Baca: Makanan Burung Punai Daun

Membezakan Burung Punai Daun Jantan dan Betina

membezakan burung punai daun

Burung Punai Daun Jantan mempunyai warna bulu yang lebih pelbagai, gabungan warna biru hijau ungu dan oren, pergerakan lebih menarik dalam mengurangkan walaupun burung jantan lebih cepat dan lebih tangkas. postur lebih besar daripada wanita.

Manakala Burung Punai Daun Betina mempunyai postur yang lebih kecil, warna hijau pucat.

Menjaga burung punai daun dari tadahan hutan agak sukar, kerana mudah untuk menekankan menyebabkan paruh melekat pada sisa makanan yang dimakan, lebih baik menyimpan burung punai daun sejak piyik, kerana ia akan lebih mudah disesuaikan.

Tangkapan besar ternyata memberi kesan buruk kepada spesies ini, menyebabkan pengurangan populasi bilah daun di hutan. Adalah lebih baik jika kita dapat menanganinya dengan bijak.

Originally posted 2022-12-30 11:18:38.

Leave a Comment