Mengenali Burung Udang Raja: Fakta Menarik dan Cirinya

Burung raja udang ialah spesies burung pemakan ikan yang habitatnya tersebar di kawasan tropika. Burung ini boleh ditemui di pelbagai kawasan di Asia, Afrika dan Australasia.

Burung ini tergolong dalam spesies burung nadir yang populasinya kecil dan dilindungi oleh kerajaan. Artikel ini akan membincangkan harga udang dan ciri-cirinya.

Adakah anda sedang mencari harga burung raja udang?

Fakta Burung Raja Udang

gambar burung raja udang

Tetapi alangkah baiknya jika anda terlebih dahulu memahami rupa burung udang. Berikut adalah pelbagai fakta tentang burung udang:

 • Burung raja udang ialah spesies burung kecil pemakan ikan yang suka hidup di kawasan tropika.
 • Populasi burung ini semakin berkurangan akibat pemburuan haram yang berleluasa oleh orang awam atau pengumpul burung.
 • Harga Burung Raja Udang Api akan berbeza daripada Harga burung raja udang yang lain. Perbezaan harga udang dipengaruhi oleh lokasi geografi dan populasi burung di kawasan tersebut.
 •  Oleh itu, disarankan kepada masyarakat pencinta burung untuk turut sama memulihara kewujudan burung raja udang ini.
 • Orang yang melakukan pemburuan liar untuk burung raja udang ini adalah semata-mata untuk koleksi mereka sendiri atau untuk dijual semula pada harga yang tinggi.
 • Kerajaan kini sedang berusaha untuk memulihara burung yang populasinya sudah sangat jarang ditemui. Langkah ini merupakan salah satu cara terbaik untuk mengekalkan pemuliharaan spesies burung udang di setiap wilayah di Malaysia. Justeru, sekiranya populasi udang atau udang raja bertambah lagi, keseimbangan ekosistem akan terjaga dan stabil.
 • Burung raja udang ialah burung yang memakan ikan, katak dan serangga. Terdapat lebih daripada 90 spesies burung udang yang tersebar di seluruh Malaysia. Jadi burung ini mempunyai banyak varian warna yang mengelilingi tubuhnya, perbezaan warna ini dipengaruhi oleh habitat masing-masing.
 • Burung raja udang ini semakin menjadi perhatian pengumpul burung unik, kerana menjangkakan mampu memiliki spesies burung ini dengan harga yang berpatutan.

Harga burung raja udang di Malaysia sangat berbeza di setiap wilayah. Perbezaan ini bergantung kepada bilangan populasi spesies ini di sesuatu kawasan.

Jika spesies ini jarang berlaku, harganya agak mahal, begitu juga sebaliknya jika populasinya masih agak ramai, harganya akan jauh lebih murah.

Di Malaysia, burung udang ini tidak menjadi masalah serius, kerana harganya semahal itu, tetapi pengumpul burung ini juga boleh menebusnya.

Jom Baca: Makanan Burung Raja Udang Terbaik

Senarai Harga Burung Raja Udang di Malaysia

Jenis Burung Raja UdangHarga
Burung Raja UdangRM 79,50
Burung Raja Udang AnakanRM 454,28
Burung Raja Udang DewasaRM 709,82
Burung Raja Udang HijauRM 425,89

 

Untuk harga terendah brung raja udang biru boleh ditetapkan pada RM 25, manakala harga tertinggi Udang Merah Sangihe ditetapkan pada   RM 152RM 454.

Sudah tentu ia akan menjadi lebih mahal sedikit dengan burung raja udang dewasa, semuanya bergantung kepada habitat asal, warna unik dan populasi burung itu. 

Jangan dijadikan penanda aras bahawa semua jenis udang akan sama di setiap kawasan, kerana ia akan berbeza.

Ciri Burung Raja Udang

Perlu digariskan kawan-kawan, terdapat banyak spesies burung udang ini di seluruh Malaysia dan dunia. Jadi ciri setiap burung akan berbeza. Berikut adalah beberapa ciri burung udang:

 • Warna burung udang sangat pelbagai. Terdapat warna dominan merah, biru, putih dan coklat.
 • Burung udang mempunyai paruh yang besar dan kuat, paruhnya panjang dan tajam. Dia mempunyai leher yang pendek dan sedikit montel, kakinya juga pendek dan mempunyai 3 jari kaki yang kuat. Paruh besar ini sememangnya menjadi ciri utama burung udang, kerana ia adalah spesies yang memakan ikan, katak dan serangga.
 • Burung ini sering hinggap di atas pokok berhampiran dengan air untuk menunggu ikan muncul. Dia boleh cepat menangkap ikan yang sedang berenang di dalam air, tetapi perlu diingat dia hanyalah seekor burung yang tidak boleh berenang. Ia hanya menangkap ikan apabila ia kelihatan dari atas air. Paruh yang besar memudahkan untuk menangkap ikan kecil. Paruh ini direka bentuk kuat dan tajam serta lurus ke hadapan.

Demikianlah pembahasan mengenai harga burung raja udang dan ciri-cirinya, burung ini mempunyai banyak varian warna yang berbeda, ada yang biru, merah, putih, coklat dan oren.

Perbezaan warna ini berdasarkan habitat semulajadi mereka.

Originally posted 2022-09-28 15:07:05.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment