Kenali Spesies Burung Ruak Ruak

Burung ruak ruak atau Kareo Beras yang mempunyai nama Latin Amaurornis phoenicurus adalah spesies burung kepunyaan keluarga Rallidae.

Beras Truwok atau Kareo tersebar di kawasan India, selatan China, Asia Tenggara, Filipina, Sulawesi, Greater Sunda dan terletak di Nusa Tenggara.

Secara umum, burung ini boleh didapati di rumput paya, sawah padi, hutan bakau, parit di tepi jalan. Dan tentu saja di ladang yang berbau basah dan juga berair.

Kerana tanah lembap dan kawasan tadahan air sering diduduki, burung ini termasuk dalam kategori burung air.

Bukan sahaja tinggal di alam liar, tetapi terdapat juga burung ruak ruak yang sengaja dilindungi.

Ciri Tersendiri Burung Ruak Ruak

gambar burung ruak ruak

Ciri tersendiri burung truwok atau ruak ruak ialah mereka mempunyai warna bulu gelap (kelabu gelap, kebiruan). Di muka, leher, dan juga di dada berwarna putih tulen.

Manakala bahagian perut dan bahagian bawah ekor mempunyai warna karat-merah. Sekumpulan burung ruak sering dilihat di kawasan berair serta di sawah padi, brackish, dan juga padang terbuka.

Makanan burung ruak ruak ini adalah serangga, walaupun burung ini juga suka buah-buahan, terutama pisang. Panjang badan adalah kira-kira kira-kira 32-33 cm, dengan badan tirus dan tegak.

Dengan cara itu ia akan memudahkan ia menyusup masuk ke dalam belukar pokok renek dan juga di kawasan yang sombong.

Bahagian Jari panjang, dengan kaki yang kuning, atau sedikit kehijauan-kuning. Paruh adalah kekuningan, serta kadang-kadang bercampur dengan kelabu.

Salah satu ciri ialah pangkal paruh atas berwarna merah jambu. Kemudian ekornya pendek dan kelabu kebiruan di bahagian atas dan karat-merah di bahagian bawah.

Burung jantan dan betina mempunyai rupa yang sama. Bagi burung muda, warna kelihatan lebih pucat (kelabu muda). Paruh juga kelabu.

Pada masa telur menetas, bulu anak ayam sepenuhnya hitam, dan hanya menjadi kelabu pada masa mereka memasuki masa remaja.

Tingkah Laku Pembiakan Burung Ruak Ruak

tingkah laku pembiakan burung ruak ruak

Jika anda membiak burung ini, maka anda perlu membuat sarang dan sangkar yang betul untuk keselesaan dalam kelangsungan hidupnya.

Ibu wanita biasanya boleh menghasilkan sebanyak 4 hingga 9 telur setiap tempoh pemijahan atau klac, dengan purata kira-kira 6-7 telur setiap klac.

Tempoh pengeraman hampir sama dengan ayam, iaitu kira-kira selama 20 hari.

Malah anak burung yang baru menetas juga mempunyai watak yang serupa dengan ayam.

Sebagai contoh, setelah menetas, ia segera berdiri dan boleh keluar dari sarang. Walaupun begitu, Burung betina dan burung lelaki masih menjaga anak pokok sehingga remaja.

Originally posted 2023-01-04 15:05:14.

Leave a Comment