Kenali Burung Tekikir Ciri, Makanan dan Keistimewaan

Burung Tekikir (Geopelia striata) atau biasanya dirujuk sebagai Merbuk ialah sejenis burung yang mempunyai bunyi chirping yang cantik dan saiz badan yang kecil.

Burung ini, yang tergolong dalam keluarga Columbidae, sering disimpan dan merupakan salah satu wira burung perlumbaan.

Burung tekikir ditemui di kawasan tanah rendah sehingga ketinggian 900 m, suka di tepi hutan, sawah, sawah padi. Tersebar di pulau-pulau Sumatera dan pulau-pulau Jawa dan Bali.

Burung ini hidup secara berkumpulan di tanah rendah atau tinggi dengan kawasan rumput yang besar seperti sawah padi atau sawah dengan ketinggian kira-kira 900 m di atas paras laut.

Ciri Ciri Fizikal Burung Tekikir

gambar burung tekikir

Burung tekikir mempunyai saiz badan yang kecil dengan panjang badan kira-kira 22 cm.Burung ini  mempunyai bentuk kepala yang kecil dan bulat yang berwarna kelabu.

Ia mempunyai paruh runcing dan panjang yang berwarna kelabu-biru. Ia mempunyai bentuk mata bulat dengan iris kelabu kebiruan.

Ia mempunyai leher yang agak panjang dan ditumbuhi bulu gebu. Bulu di sekeliling dada dan leher membentuk corak jalur melintang hitam dan putih.

Badan ditutup dengan bulu yang disamak. Terdapat jalur melintang pada bulu coklat gelap sayap. Ia mempunyai bulu ekor yang agak panjang dengan warna coklat.

Setiap kaki burung tekikir terdiri daripada 4 jari di mana 1 jari berada di belakang manakala 3 jari lain berada di hadapan. Jadi jumlah jari burung ini ialah 8 jari.

Sifat Burung Tekikir

sifat burung tekikir

Burung ini tergolong dalam jinak supaya manusia dapat mendekatinya dengan mudah. Tetapi jika burung berasa terancam maka burung ini akan terbang ke pokok tidak jauh dari tempat asalnya.

Burung Perkutut mempunyai ramai saudara terdekat seperti punai dan peragam yang boleh didapati di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, bagi burung tekiki, pengedarannya hanya terhad kepada Australia ke Semenanjung Tanah Melayu.

Burung tekikir dibahagikan kepada tujuh sub-jenis yang dibezakan oleh kawasan asal dan mempunyai saiz badan yang hampir sama, tetapi mempunyai variasi yang berbeza dalam warna bulu.

Walau bagaimanapun, bagi orang biasa, mereka biasanya hanya membezakan 2 jenis, iaitu burung tekikir Tempatan dan tekikir Bangkok.

Jom Baca: Harga Burung Merbuk Malaysia Terkini

Makanan Burung Tekikir

gambar makanan burung tekikir

Burung ini sangat memerlukan makanan yang dapat memenuhi keperluan nutrien, vitamin dan mineral untuk proses pertumbuhan, pembiakan dan mengekalkan kualiti bunyi chirping mereka.

Makanan semulajadi burung tekikir adalah bijirin seperti jewawut, bijirin, bijirin kecil dan lain-lain.

Burung ini perlu mendapatkan makanan yang mengandungi mineral yang tinggi kerana biasanya burung ini disimpan dalam sangkar kecil supaya ia tidak akan mendapat mineral tambahan dari tanah.

Burung tekikir yang tidak mempunyai mineral tidak akan berjalan lancar dan akan mengalami kesukaran dari segi pembiakan.

Di alam liar, burung ini biasanya makan batu kerikil atau batu kecil untuk membantu mengekalkan kesihatan saluran pencernaannya.

Anda boleh mengatasinya dengan meletakkan kepingan batu bata yang dipegang tangan di bahagian bawah sangkar.

Sebelum anda meletakkan kepingan bata, anda perlu mencuci batu bata dengan air bersih terlebih dahulu dan kemudian rebus dan panggang untuk mengelakkan kemungkinan bakteria masih melekat pada bata.

Keistimewaan Burung Tekikir

  • Baja Perkutut tidak berbau busuk, dan cepat kering
  • Apabila makan perkutut tidak rakus, kerana gambar makanan yang diisi dalam tong makanan, ia tidak akan habis dalam masa seminggu atau lebih
  • Bangkai Perkutut tidak berbau
  • Walaupun kepala perkutut cedera parah sehingga dilihat tulang perkutut tidak mati (patak warak)
  • Dalam satu ombyokan atau dalam kuantiti yang banyak dalam satu sangkar jarang ada pertarungan. Intipati burung tekikir  mempunyai semangat sosial yang tinggi
  • Mempunyai kehidupan yang panjang, secara amnya, terdapat banyak yang didapati berumur sehingga 40 tahun, ada juga yang sehingga 100 tahun

Originally posted 2023-01-03 23:40:25.

Leave a Comment