5 Jenis Burung Tiong Kuning dan Penjagaannya

Burung tiong kuning, dalam bahasa ingrisnya yang dipanggil The Black-naped Oriole (Oriolus chinensis) ialah satu spesies warbler bersaiz sederhana (passeriformes) (±26 cm) genus oriolus yang berasal dari tanah besar China.

Kicauan atau bersiul burung ini sangat kuat dan merdu. Bunyi bersiul itu tersendiri dan menyerupai bunyi bulu buluh yang sangat menyenangkan telinga, terutama bagi masyarakat yang mencintai burung.

Burung kepodang merupakan spesies burung warbler daripada genus burung oriolidae keluarga oriolus. Burung ini tergolong dalam barisan burung yang cantik.

Burung tiong kuning juga sering dirujuk sebagai burung dandy kerana warna bulunya yang cantik dan sentiasa kelihatan cantik, kemas dan bersih. Keindahannya sering membuat orang kagum.

Ciri Fizikal Burung Tiong Kuning

ciri fizikal burung tiong kuning

Ia juga boleh dilihat dari cara mereka membuat sarang. Secara fizikal antara lelaki dan perempuan agak sukar untuk dibezakan. Ia sangat serupa.

Saiz mereka kira-kira 25 cm dan dikelaskan sebagai jenis burung bersaiz sederhana. Bulu burung kepondang biasanya kuning dan hitam. Gabungan kedua-dua warna itu sangat cantik.

Ia berasal dari dataran Cina yang tersebar hingga ke India ke Asia Tenggara, termasuk Malaysia.

Mereka tinggal di kawasan hutan, dari hutan terbuka, bakau, dan hutan pantai tropika ke kawasan subtropika. Mereka boleh hidup di sejumlah besar tempat.

Orang Melayu panggil silampukau burung kepodang ini. burung tiong kuning keemasan yang cantik dengan chirping melodi. Mereka biduan dalam dunia semula jadi, kerana orang Melayu memanggil mereka.

Burung tiong kuning adalah sejenis burung kurung kerana ia dibeli oleh masyarakat sebagai hiasan rumah, oleh itu burung ini termasuk dalam komoditi perdagangan yang menjadikan populasinya lebih kecil. Betapa ironisnya.

Burung tiong kuning dalam kehidupan seharian manusia sering dilihat di pokok-pokok sungai. Kadang-kadang juga pada cawangan buluh.

Burung ini tinggal di hutan terutamanya sekali di kawasan tropika dan sedikit di sub-tropika dan biasanya hidup berpasangan.

Burung tiong kuning agak sederhana, panjang dari hujung ekor hingga paruh berkisar antara 25 cm. Burung ini hitam dan kuning dengan jalur hitam yang melewati mata dan nape, bulu penerbangan kebanyakannya hitam.

Bahagian bawah badan keputihan dengan burik hitam, iris merah, bentuk paruh meruncing dan sedikit melengkung ke bawah. Saiz paruh adalah kira-kira 3 cm, dan ia berkaki hitam.

Burung ini mendiami hutan terbuka, hutan bakau, hutan pantai, di tempat-tempat sedemikian ia boleh diiktiraf oleh serpihan sayapnya yang kuat, perlahan, mudah dilihat & penerbangannya melambai.

Jom Baca: Harga Burung Tiong Kuning Terkini

5 Jenis Burung Tiong Kuning

gambar jenis burung tiong kuning

1. Burung Tiong Kuning Kuduk Hitam (Gantialuh)

Jenis pelukan hitam ini sering juga dirujuk sebagai cawan kapas. Satu burung mempunyai sebutan yang berbeza di setiap rantau.

Kepudang kuduk hitam tinggal di kawasan hutan sekunder, hutan terbuka, hutan bakau, ladang, hingga ke kawasan luar bandar sehingga ketinggian 1600 m di atas paras laut.

2. Burung Tiong Kuning Batu

Badan burung tiong kuning batu umumnya mempunyai warna kuning yang sedikit pucat. Malah kelihatan seperti putih.

Warna hitam di sekeliling mata kepodang ini lebih pudar daripada kebanyakan spesies lain. Di bahagian dada terdapat bulu yang dicorakkan dengan jalur hitam. Paruh dan kelopak matanya juga jet hitam.

Bunyi chirping mereka juga unik, bunyi seperti ‘pyek pyek pyek’.

3. Burung Tiong Kuning

Burung tiong kuning Ia terkenal dengan warna kuning terang dan penampilan yang menawan.

Ciri-ciri kepodang ini ialah paruh oren atau merah jambu. Bulu mereka berwarna kuning terang dengan warna hitam di kepala, sayap dan ekor.

Jenis ini adalah kepodang yang paling popular di kalangan pencinta burung. Suara chirping mereka sangat unik dan bercirikan jadi ia sesuai sebagai tuan.

4. Burung Tiong Kuning Kapur

Kepodang kapur mempunyai bulu yang juga berwarna kuning. Terdapat corak jalur hitam gelap di sekeliling mata, kuil ke belakang kepala.

Paruh kelabu hingga merah jambu. Pada kelopak mata burung ini, terdapat sedikit corak merah. Suara chirping mereka adalah ciri, iaitu meriwik ciri-cirinya. Ia kelihatan seperti “wuitt wuitt”.

5. Burung Tiong Kuning Zaitun

Burung tiong kuning zaitun mempunyai badan yang besar (26 cm). Bahagian atas badan berwarna kelabu zaitun, dada, perut, dan bahagian penalaan berwarna putih dengan coretan gelap.

Paruh berwarna merah gelap, manakala pheasant betina berwarna lebih kelabu daripada lelaki, tanpa strok kehijauan di kerongkong.

Burung ini mempunyai bahagian atas badan yang lebih kelabu dengan paruh berwarna gelap.

Penampilannya serupa dengan kepudang coklat, cuma perbezaannya ialah bahagian bawah badan kepudang coklat berbunga (bukan putih), dengan bahagian atas badan berwarna coklat dan bintik hitam di muka, selain itu ia juga serupa dengan kepodang bakau kecuali bulu kepodang bakau sepenuhnya berwarna kuning-kehijauan.

Cara Penjagaan Burung Tiong Kuning

gambar penjagaan burung tiong kuning

Kepodang mempunyai suara dan perwatakan yang baik, tetapi agar tidak malas kepada burung ini juga perlu dilatih dan dijaga dengan cara tertentu.

  • Jika ia adalah kali pertama ia dibeli, letakkan di tempat yang sejuk dan tenang.
  • Beri kepodang makan buah-buahan segar dan manis, seperti betik, mangga, atau lain-lain.
  • Juga memberi serangga yang mereka suka sebagai protein tambahan, seperti cengkerik atau ulat buluh setiap pagi dan petang.
  • Dengarkan bunyi menguasai burung pada waktu petang sehingga pagi. Dan juga menambah vitamin untuk menyokong tenaga.

Originally posted 2022-12-30 11:09:03.

Leave a Comment