Spesies Burung Undan: Ciri, Makanan dan Pembiakannya

Burung undan atau burung pelican ialah sejenis burung air besar yang mempunyai kantung di bawah paruhnya.

Mereka boleh didapati di semua benua kecuali benua Antartika, kerana pada umumnya mereka tinggal di tempat-tempat yang hangat dan dekat dengan air.

Jadi, mereka tidak boleh didapati di kawasan kutub, laut dalam, kepulauan lautan dan benua Amerika Selatan.

Burung undan adalah sejenis burung air yang mempunyai ciri khas. Ciri fizikal pelican adalah bahawa mereka mempunyai kantung yang boleh membesarkan di bahagian bawah paruh mereka.

Pelicans juga boleh didapati di hampir setiap sudut dunia.

Sesetengah jenis pelican termasuk burung laut, dan yang lain termasuk burung yang biasa di air laut serta di dalam air tawar.

Ciri-Ciri Fizikal Burung Undan

gambar burung undan

Pelican juga tergolong dalam burung yang popular dengan paruh mereka yang mempunyai kantung. Bahagian paruh pelican boleh mencapai panjang sehingga lebih daripada 30 cm.

Ciri-ciri fizikal pelican untuk paruh atas mempunyai bentuk yang panjang dan kuat.

Walau bagaimanapun, hujungnya bengkok supaya ia membentuk sejenis cangkuk.

Untuk paruh bawah ke tekak pelican, terdapat kantung dalam bentuk kulit elastik, paruh yang kuat, lebar, dan elastik.

Inilah yang digunakan oleh pelican dalam menangkap mangsa mereka, iaitu ikan.

Pelican mempunyai kaki pendek dan di jari kaki terdapat membran yang boleh memudahkan pelican berenang. Panjang badan pelican boleh mencapai 1.5 m.

Rentang sayap juga antara 1.8 hingga 2.7 m lebar bergantung kepada spesies. Pelican lelaki kelihatan serupa dengan pelican betina.

Walau bagaimanapun, badan pelican lelaki kadang-kadang sedikit lebih besar daripada pelican betina.

Pelican tergolong dalam jenis burung yang hidup dalam kumpulan serta terbang dalam kawanan. Pelican juga boleh terbang untuk masa yang agak lama.

Pergerakan pelican tidak tangkas seperti ketika mereka berada di udara. Pelicans juga membiak dalam kumpulan yang dipanggil koloni.

Makanan Burung Undan

makanan burung undan

Burung undan biasanya makan ikan, bagaimanapun, mereka juga memakan amfibia, krustasea, dan dalam beberapa kes, burung kecil. Mereka menangkap mangsa dengan membesarkan kantung paruh mereka.

Kemudian mereka perlu mengeringkan beg sebelum menelan. Ini mengambil masa seminit, dan burung laut lain boleh mencuri ikan pada masa kritikal itu.

Pelicans kadang-kadang mencuri mangsa dari burung laut lain. Burung undan putih menangkap ikan secara berkumpulan.

Mereka membentuk garis untuk mengejar sekolah ikan kecil ke dalam air cetek, dan kemudian menyapu kumpulan ikan dengan paruh mereka.

Ikan besar ditangkap dengan hujung paruh, kemudian dibuang ke udara untuk ditangkap semula dan masuk ke dalam kantung paruh mereka dengan kepala mereka terlebih dahulu.

Burung undan coklat Amerika Utara biasanya menyelam dalam mengejar mangsa mereka. Dan dalam kes-kes yang jarang berlaku, spesies lain seperti Pelican Peru dan Pelican Australia menjalankan kaedah memburu itu.

Pembiakan Burung Undan

gambar pembiakan burung undan

Sarang burung ini di koloni besar, berhampiran air atau di pokok, mengikut spesies dan habitat mereka.

Semasa tempoh pembiakan, pelican lelaki dan perempuan juga memakai kantung di paruh mereka untuk mengumpul dan mengangkut bahan sarang dalam bentuk ranting, rumput dan bulu.

Pelican betina meletakkan dua hingga empat telur yang warnanya berwarna putih kebiruan.

Pelican lelaki dan betina akan mengeram telur mereka dengan cara berselang-seli. Telur akan menetas untuk tempoh kira-kira sebulan.

Telur menetas satu hari, maka anak-anak pelican yang baru menetas sering menyerang adik-adik mereka untuk mendapatkan lebih banyak makanan.

Anak-anak burung undan tidak diberi makan dari kantung. Induk akan membuka mulutnya dengan luas, jadi anak-anaknya boleh sampai ke esofagus ibu untuk mengambil makanan yang telah disediakan.

Anak-anak pelican tidak lama lagi akan matang dalam masa tiga tahun.

Originally posted 2023-01-03 14:16:07.

Leave a Comment