Kenali 8 Khasiat Sarang Burung Walet

Burung walet dengan nama saintifik Collocalia vestita adalah burung yang mempunyai sayap runcing, ekor panjang dan warna hitam pada badannya.

Habitat burung ini berada di pantai dan juga kawasan kediaman, bilik-bilik besar untuk menduduki gua. Menelan tidak boleh bertenggek kerana kaki mereka sangat pendek.

Yang bermaksud bahawa burung ini sangat jarang dijumpai berdiri atau tinggal di cawangan pokok.

Uniknya, burung walet dapat terbang di tempat gelap dengan baik melalui bantuan echolocation. Menelan hidup dalam kumpulan dengan sarang yang diperbuat daripada air liur.

Seperti yang kita tahu, sarang burung walit terdapat secara meluas di pasaran. Manfaatnya bagus untuk kesihatan atau sebagai bahan tambahan dalam sup.

Malangnya, harga sarang burung walit sangat mahal sehingga tidak ada yang mampu membelinya.

Ciri Ciri Burung Walet

ciri burung walit

Burung kecil ini mempunyai bulu warna coklat. Panjang badan tidak terlalu panjang. Sebabnya tidak lebih daripada 10 cm. Walaupun terdapat menelan yang melebihi panjang ini, pasti ia agak sukar diperoleh.

Burung ini mempunyai lebar sayap kira-kira 18 cm. Di kerongkong terdapat bahagian yang dipanggil kelenjara. Di mana bahagian ini adalah kilang untuk menelan air liur untuk keluar. Kelenjar akan membuat anda air liur.

Secara amnya, pengeluaran air liur akan meningkat banyak apabila menelan meletakkan telur. Secara amnya, burung walet membuat sarang kira-kira 8 minggu panjang. Ya, dalam masa yang lama, walet bersatu dengan sabar setiap hari.

Air liur yang sebelum ini keluar akan muncul cecair dan sangat likat. Di mana air liur akan bertukar beberapa jam kemudian ia menjadi keras dan kelihatan kering.

Secara beransur-ansur air liur akan menjadi sarang yang serupa dengan mangkuk. Seterusnya, sarang akan digunakan untuk mengeluarkan 2 telur.

Makanan Burung Walet

makanan burung walet

Di alam liar, burung ini biasanya akan mencari serangga kecil dan jenis serangga lain. Biasanya mereka akan pergi ke hutan, paya, dan kawasan pertanian.

1. Makanan Anakan Burung Walet

Pemakanan burung ini apabila ia adalah kanak-kanak pastinya berbeza apabila menelan membesar. Memberi makan piyik menelan mesti berhati-hati kerana ia akan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan burung.

Apabila anak burung walet masih menjadi perniagaan ibu, oleh itu pastikan anak walet mendapat pengambilan makanan terus daripada ibu.

Oleh itu, anda hanya perlu memberi makan kepada ibu, contohnya membuat kolam di sekitar sarang burung walit untuk sarang nyamuk yang boleh menjadi makanan utama bagi burung ini.

Atau sebagai alternatif anda boleh menanam pokok akasia, waru, atau mangga di sekitar halaman untuk sarang serangga.

2. Makanan Burung Walet Dewasa

Apabila burung walet dewasa, kita juga mesti dapat memilih makanan terbaik untuk mereka, walaupun mereka sudah boleh mencari makanan secara bebas di alam liar tetapi secara umum makanan mereka adalah serangga kecil.

Di samping itu, anda juga memberi makanan menelan dalam bentuk ulat kerana ulat itu sendiri mengandungi protein dan nutrien yang cukup baik untuk perkembangan walet.

Perlu diketahui bahawa burung menelan juga suka tinggal di kawasan pantai, dan makanan kegemaran mereka yang tinggal di kawasan pantai adalah ikan kecil dan udang. Bau atau bau udang adalah kegemaran burung ini.

Manfaat Sarang Burung Walet

manfaat sarang burung walet

Sarang burung walit diperbuat daripada air liur menelan. Sarang ini mempunyai tekstur kering. Walau bagaimanapun, selepas pemprosesan, tekstur berubah menjadi yang lebih lembut dan kunyah.

Manfaat sarang burung walit datang dari kandungan fenilalanin mereka. Kandungan ini dapat meningkatkan prestasi sistem saraf pusat, sehingga dapat mencegah pelbagai masalah otak, termasuk kemurungan.

Bukan sahaja menghalang gangguan otak, sarang burung walit juga mempunyai beberapa bahan yang baik. Ini termasuk tenaga, mineral, fosforus, antioksidan, karbohidrat, kalsium, lemak dan protein.

1. Sumber Mineral

Sarang burung walit mengandungi kalsium, mangan, tembaga dan zink yang merupakan mineral penting dalam badan. Manfaatnya terdiri daripada mengekalkan kesihatan tulang, meningkatkan kesihatan jantung dan mengekalkan daya tahan.

2. Sumber antioksidan

Antioksidan memainkan peranan penting dalam mencegah dan memerangi kesan radikal bebas dalam badan. Radikal bebas adalah salah satu punca penyakit kronik, termasuk kanser, diabetes, hipertensi dan penyakit jantung.

3. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Sarang burung walit boleh menghalang penebalan darah yang menyebabkan penyakit jantung. Kandungan di dalamnya mempunyai kesan yang serupa dengan ubat penurun kolesterol, seperti simvastatin.

Sarang burung walit berfungsi dengan menghalang kerja enzim yang diperlukan untuk membentuk kolesterol. Dengan cara itu, jumlah kolesterol yang dihasilkan oleh badan dapat dikurangkan dan kekal dalam julat normal.

4. Mengandungi Asid Amino Yang Tinggi

Asid amino dibahagikan kepada dua, iaitu asid amino penting dan asid amino tidak penting. Sesetengah jenis adalah asid aspartik, proline, cysteine, phenylalanine, tyrosine dan glucosamine.

Makan sarang burung walit boleh memenuhi pengambilan asid amino yang diperlukan oleh badan. Kandungan ini dapat meningkatkan jisim otot, imuniti terhadap kesihatan organ jantung.

5. Meningkatkan Imuniti

Sistem imun yang kuat dapat mengesan dan memusnahkan bahan asing yang memasuki badan, seperti bakteria atau virus. Akibatnya, tubuh menjadi lebih sihat dan mengelakkan risiko penyakit.

6. Mencegah Kesan Nikotin

Nikotin boleh meningkatkan tahap kolesterol dalam darah yang boleh membawa kepada penyakit jantung dan strok. Sarang burung walit berfungsi dengan meningkatkan metabolisme badan dalam memecahkan lemak akibat nikotin.

7. Kekalkan Kulit Sihat

Manfaat sarang burung walit untuk kulit berasal dari kandungan epidermal growth factor (EGF). Kandungan ini memainkan peranan dalam meningkatkan pengeluaran kolagen. Akibatnya, kulit kelihatan lebih elastik, tegang dan terhidrat dengan baik.

8. Mencegah Resistensi Insulin

Resistensi insulin adalah punca utama diabetes. Keadaan ini menyebabkan badan tidak dapat memetabolisme gula darah dengan betul. Akibatnya, terdapat pembentukan yang boleh menyebabkan kematian.

Originally posted 2023-01-05 13:14:39.

Leave a Comment