Harga African Grey Parrot di Malaysia

Terdapat banyak jenis burung yang boleh anda pelihara dan dijadikan kawan untuk bermain di masa lapang. Salah satu jenis burung yang pintar dan boleh dilatih untuk bermain dengan manusia ialah African Grey Parrot.

Walaupun harga burung nuri ini tidak murah, ramai peminat kicau membelinya kerana ia mudah dilatih dan mempunyai banyak bakat unik.

Cara Melatih Affrican Grey Parrot

gambar burung african grey

Diketahui, Burung Nuri Kelabu Afrika (Afgrey) tergolong dalam kumpulan burung kakak tua yang pintar, boleh dilatih bercakap, menghafal warna, dan meniru bunyi atau kicauan burung lain. Afgrey boleh dilatih dengan mudah dan cepat bermula dari kecil atau bayi dengan usia lebih dua bulan.

Untuk melatih burung African Grey Parrot, anda mesti terlebih dahulu menentukan objektifnya. Jika anda mahukan burung yang boleh bercakap dengan lancar dan boleh meniru banyak bunyi, maka anda perlu bercakap dengannya setiap hari. Ini hampir sama seperti semasa anda melatih bayi bercakap, yang bermula dengan melatih burung itu membuat bunyi vokal (A, I, U, E, O).

Setelah burung itu dapat membuat bunyi vokal, cari perkataan mudah dengan sebutan yang mudah. Anda boleh mulakan dengan perkataan sapaan seperti ‘Hello’ dan teruskan dengan mengeja nama anda sendiri.

Lebih baik untuk tidak menamakan burung anda dengan nama yang sukar. Jadi, burung kakak tua anda boleh menyebut dan menyebutnya dengan cepat dan tepat.

Untuk menjadikan burung anda lebih fasih, anda boleh mendengar muzik atau membawanya menonton filem. Sesetengah pemilik yang ingin memiliki afgrey yang boleh menyanyi, biasanya turut memainkan muzik klasik dan pop dengan lirik dan nada yang ringkas ketika melatih burung ini. Anda boleh mencubanya, dan secara tidak sedar, burung itu akan cuba meniru lirik dan nada muzik yang biasa anda dengar.

Manakala bagi anda yang ingin melatih afgrey supaya menghafal warna, caranya senang dan susah. Mata burung kakak tua itu agak tajam, tetapi ada beberapa warna yang mungkin terasa asing baginya. Untuk itu, lakukan helah khas dengan membawa pelbagai objek dengan bentuk yang berbeza.

Bentuk item yang mempunyai warna yang berbeza dapat mempercepatkan proses menghafal warna untuk Afgrey. Sebagai contoh, anda boleh memilih jam tangan untuk menerangkan objek sebagai hitam dan epal sebagai contoh objek merah.

Berulang kali, burung kakak tua akan membiasakan diri untuk mengingati warna pada objek ini, supaya mereka dapat mengenali pelbagai warna.

Jangan lupa hadiahkan snek kegemaran african grey parrot sebelum mereka berlatih sebagai galakan dan selepas mereka berlatih sebagai sumber tenaga dan nutrisi.

Selain mengetahui cara melatih afgrey di atas, pastikan anda tahu cara menjaganya. Tidak seperti burung lain, burung African grey parrot mempunyai layanan istimewa supaya ia tidak mudah sakit.

Cara Merawat Burung African Grey Parrot

gambar harga african grey parrot

  • Setiap pagi sebelum matahari terbit sehingga 10 pagi , afgrey mesti berada di luar untuk menghirup udara pagi yang segar dan berjemur. Ini bukan sahaja bertujuan untuk mengelakkan acuan pada bulu, tetapi juga untuk mengelakkan tekanan.
  • Beri suapan pilihan berselang seli dengan suapan utama. Ini menghalang mogok lapar dan kekurangan zat makanan pada burung, yang menyebabkan kehilangan bulu dan kusam.
  • Sebagai snek harian atau untuk bersenam, berikan cengkerik dan ulat Hong Kong yang mengandungi banyak protein. Ini akan membantu perkembangan otak burung, jadi ia mempunyai daya ingatan yang tinggi.
  • Jangan sangkar Afgrey terlalu kerap. Kami mengesyorkan anda membuat sangkar separuh tertutup atau hanya meletakkan burung ini di dalam sangkar pada waktu malam. Pada waktu siang dan pagi, anda boleh melepasnya di dalam rumah, supaya burung boleh terbang dengan bebas.
  • Mandikan burung dengan kerap pada waktu pagi dan petang. Anda boleh menggunakan semburan atau semburan untuk memandikannya.

Selepas mengetahui bahawa afgreys boleh dilatih dan mesti dirawat dengan rawatan seperti di atas, adakah anda berminat untuk mengekalkannya? Jika ya, pastikan anda mengetahui harga African grey parrot di Malaysia. Berikut adalah merujuk kepada harga African grey parrot mengikut umurnya.

Senarai Harga African Grey Parrot di Malaysia

Umur Agrey ParrotHarga
African Grey Parrot 1 bulanRM 3100
African Grey Parrot DNA Sexing Loloh Kaytee Tinggi Lemak 1 bulanRM 3649
African Grey Parrot 1.2 bulanRM 3660
African Grey Parrot 2 bulanRM 4264
DNA African Grey Parrot PerempuanRM 4549
African Grey Parrot Semi Red Factor 2 bulanRM 4549
African Grey Parrot Tame 3 bulanRM 4551
African Grey Parrot Dewasa 1 tahunRM 7582

 

Kami telah meringkaskan harga afgrey di atas daripada pelbagai sumber, termasuk tapak jual beli dalam talian . Harga african grey di Malaysia tidak terikat dan tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Jika dibandingkan dengan 2021, harga burung nuri kelabu Afrika pada 2022 telah berubah.

Originally posted 2022-10-08 04:29:25.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment