5+ Jenis dan Harga Burung Baji di Malaysia Terbaru

Harga Burung Baji – Burung ini yang mempunyai nama Latin  Canuropsis Carolinensis  mempunyai bunyi kicauan yang unik. Selain itu burung baji adalah burung yang mempunyai banyak kelebihan.

Keindahan bulunya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja. Sehingga kini burung parkit masih menjadi primadona yang dicari oleh pencinta burung. Kerana burung baji dapat dikategorikan sebagai burung berkicau dan juga burung hiasan.

Tidak hairanlah harga burung baji tidak murah. Burung baji juga adalah burung yang mudah dilatih, asalkan rajin, burung parkit  boleh dijinakkan dengan cepat.

Ini menjadikan burung parkit sesuai dijadikan haiwan peliharaan dari semua lapisan masyarakat, baik muda mahupun tua kerana tingkah lakunya yang comel, lincah dan comel.

Makanan burung baji ialah bijirin, kerana ia mempunyai paruh kail. Burung parkit masih mempunyai kaitan dengan burung nuri secara genealogi, jadi ia mempunyai rupa fizikal yang tidak jauh berbeza.

Bagi anda yang bercadang untuk memelihara burung jenis ini, anda tidak perlu ragu-ragu kerana kaedah rawatannya juga sangat mudah. Kini bagi yang belum tahu mengenai burung ini, berikut akan diterangkan beberapa maklumat ringkas mengenai burung budgie dari jenis hingga harga jualan di pasaran.

Jenis Burung Baji di Malaysia

1. Burung Baji Australia

gambar burung baji Australia
gambar burung baji Australia

Ia mempunyai ciri-ciri yang mudah dikenali, iaitu kehadiran jambul kuning di kepala dan tanda merah di pipi.

Saiz badan juga cenderung lebih besar daripada jenis burung parkit lain. Kerana keunikannya, harga burung parkit Australia ini cukup mahal iaitu boleh mencecah lebih dari RM 268 untuk anak yang masih muda.

2. Burung Baji Holland

gambar burung baji holland
gambar burung baji holland

Parkit jenis ini berasal dari Belanda. Secara umumnya ia tidak mempunyai banyak perbezaan seperti burung parkit tempatan.

Salah satu perbezaan yang paling ketara yang boleh dilihat dari saiz badan. Anda perlu tahu burung parkit dari Belanda ini mempunyai saiz yang paling besar jika dibandingkan dengan burung parkit secara umumnya.

Di pasaran harga burung parkit Holland muda boleh mencapai RM 268.

3. Burung Baji Rosella

gambar burung baji rosella
gambar burung baji rosella

Burung parkit Rosella bukanlah burung asli dari Malaysia, tetapi burung yang diimport dari habitat aslinya di Australia. Jika dibandingkan dengan jenis burung import yang lain.

Rosella budgie ini mempunyai bunyi kicauan yang sangat merdu. Tidak hairanlah burung ini mahal atau bermula dari RM 270.

4. Burung Baji Alexandrine

gambar burung baji alexandrine
gambar burung baji alexandrine

Selain dari wilayah Australia, terdapat juga parket Alexandrine (Psittacula eupatria) dari Asia. Burung ini mempunyai persamaan dengan burung nuri biasa (Psittacula alexandri).

Nama Alexandrine pada jenis baji ini merujuk kepada Alexander the Great, yang tenteranya membawa burung ini ke dunia Barat selepas kembali dari medan perang ke Greece.

Parkit Alexandrine juga direkodkan sebagai salah satu spesies tertua yang diketahui sejak 4 SM. Harganya juga sangat mahal, sekitar RM 3662 untuk setiap pasang.

5.Burung Baji Lutino

gambar burung baji lutino
gambar burung baji lutino

Pada jenis ini yang khas adalah warna kuning cerah yang sangat mencolok jika dipandang. Jika tidak dilihat secara terperinci maka burung Parkit Lutino boleh disamakan dengan Burung lovebird.

Namun sebenarnya kedua burung tersebut berbeza. Yang membezakannya ada pada mata yang lebih kecil dan paruhnya. Harga burung budgie lutino sekitar RM 77.

Pada asasnya, setiap jenis burung parkit mempunyai kelebihan tersendiri. Anda boleh menyimpan apa-apa jenis mengikut citarasa.

Harga burung budgie juga menjadi penentu prestasi dan penampilan fizikalnya.

Perkara yang paling penting yang mesti dipertimbangkan dari memelihara burung parkit adalah proses penjagaan. Cara menjaga burung parkit agak mudah, anda perlu memberikannya sangkar yang betul.

Anda boleh membeli atau membuat tempat tinggal yang cukup besar untuk Parakeet bergerak dengan bebas. Harga sangkar burung parkit di pasaran juga boleh dibeli dengan agak berpatutan, cuma laraskan mengikut saiznya.

Jom Baca: Makanan Burung Baji Terbaik

Senarai Harga Burung Baji Terkini

Jenis Burung BajiHarga
Anak Burung Baji Australia setiap EkorRM 161
Anak Burung Baji Australia setiap EkorRM 268
Burung Parkit Holland per EkorRM 268
Indukan Parkit Holland SepasangRM 285
Indukan Lutino Parkit Australia Mata Merah SepasangRM 487

 

Demikian sedikit ulasan singkat tentang Burung Parkit mulai dari jenis dan harga burung tersebut di pasaran. Satu hal yang perlu dilakukan untuk merawat jenis burung ini dengan benar iaitu dengan menyesuaikan dengan ciri-ciri burung yang Anda pelihara tersebut.

Originally posted 2022-09-29 13:54:19.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment