Harga Burung Cockatiel di Malaysia

Walaupun harga burung Cockatiel ini tidak murah, ada yang ingin membelinya kerana mempunyai susuk tubuh yang cantik dan suara yang indah.

Burung falk atau nama lain untuk Parakeet atau Cockatiel ialah burung yang berasal dari daerah Australia yang mempunyai beberapa jenis yang sangat banyak.

Falk mempunyai tingkah laku yang sangat menarik dan mudah dijinakkan, inilah antara tarikan bagi sebahagian orang.

Disamping itu, falk adalah salah satu burung paling pintar di dunia. Mereka boleh meniru bunyi dan bersiul dengan cantik.

Tidak hairanlah harga cockatiel agak tinggi. Berikut ialah jenis dan harga cockatiel terkini di Malaysia.

Jenis dan Harga Burung Cockatiel Terkini

Burung Cockatiel Pied

gambar cockatiel pied
gambar cockatiel pied

Pied Falk mempunyai warna asas putih yang digabungkan dengan corak hitam di sekeliling belakang.

Sayapnya blorok dan kelabu serta muka serta pipi berwarna terang. Spesies ini mempunyai ciri yang unik iaitu terdapatnya warna kuning di kawasan tersebut yang tidak terdapat pada jenis burung Falk yang lain.

Dalam spesies pied, perlu ketepatan dalam membezakan antara jantina lelaki dan perempuan. Ini disebabkan bentuk dan posturnya hampir sama.

Harga burung Cockatiel jenis ini berkisar antara RM155-RM310.

Burung Cockatiel White Face

Gambar Cockatiel Whiteface
Gambar Cockatiel Whiteface

Burung falk jenis ini mempunyai banyak salib warna untuk menghasilkan mutasi warna baharu.

Berbeza dengan yang sebelumnya, untuk jenis muka putih, badan berwarna kelabu, jambul di kepala juga berbeza iaitu kelabu dan putih. Bagi bahagian fed up, ia adalah putih bersih.

Perlu diingat bahawa harga yang disenaraikan mungkin menjadi lebih mahal atau lebih murah berikutan pergerakan pembangunan burung di Malaysia.

Untuk harga burung falk muka putih berkisar antara RM151- RM302.

Burung Cockatiel Lutino

Gambar cockatiel lutino
Gambar cockatiel lutino

Cockatiel lutino terdiri daripada warna putih dan kuning pepejal. Warna itu sendiri juga berbeza-beza, dari kuning terang hingga putih salji terang.

Mutasi warna lutino biasa hari ini ialah paid mutiara lutino, paid kayu manis lutino, lutino muka putih dan mutiara lutino

Ramai orang beranggapan bahawa untuk membezakan lelaki daripada perempuan pada falk lutino adalah dengan melihat kecerahan warna bintik-bintik di wajahnya.

Padahal jantan dan betina mempunyai warna yang sama. Dari segi harga ia adalah relatif. Untuk harga semasa burung Falk Lutino, ia berkisar antara RM301-RM317.

Burung Cockatiel Pearl (Cockatiel Mutiara)

Gambar cockatiel Pearl
Gambar cockatiel Pearl

Falk Pearl adalah hasil mutasi genetik. Burung ini mempunyai warna badan dengan bintik-bintik bercampur kuning bercampur kelabu.

Terdapat ciri-ciri pada jenis warna mutiara iaitu mutiara jantan dewasa akan kehilangan corak bintik-bintik di badannya. Walau bagaimanapun, cockatiel betina akan mengekalkan warnanya.

Berikut adalah hasil mutasi warna mutiara cockatiel apabila disilang dengan warna lain. Antaranya ialah cinnamon pearl, pearl pied cinnamon, white face cinnamon pearl dan yello ceek pearl pied.

Sehingga mudah apabila ingin mengetahui jenis jantan dan betina pada jenis falk pearl. Harga pasaran burung ini sekitar RM151-RM325.

Burung Cockatiel Albino

Cockatiel Albino adalah sejenis yang berlaku daripada mengawan induk lutino berwajah putih. Jenis Cockaiel albino tidak mempunyai pigmen warna sehingga badannya tidak berwarna seperti jenis falk pada umumnya. Harga burung cockatiel albino berharga sekitar RM180-RM330.

Burung Cockatiel Cinamon

gambar cockatiel cinamon
gambar cockatiel cinamon

Cockatiel Cinnamon adalah sejenis mutasi yang pada mulanya mempunyai bulu dengan warna kelabu hingga coklat. Cockatiel dalam spesies Cinamon mempunyai warna umum iaitu kelabu, muka berwarna kuning cerah dan pipi berwarna jingga terang.

Sedangkan cockatiel betina mempunyai warna yang hampir sama, bezanya pipinya berwarna jingga kusam dan terdapat bulu putih di bahagian ekor. Untuk harga burung cockatiel cinamon bermula dari RM155-310.

Setiap orang mempunyai minat tersendiri dalam memelihara burung, walau apa pun harga yang ditawarkan tidak menjadi masalah jika ianya berkaitan hobi.

Kerana cinta seperti ini juga adalah pelaburan di masa hadapan. Perkembangan dunia haiwan terutamanya burung berkicau telah berkembang dengan pesat.

Jadi diharapkan harga falk akan kekal tinggi

Itu ulasan harga burung falk. Dengan mengetahui jenis dan harga, ia diharapkan dapat memberi pengetahuan baru kepada pembaca. Saya harap semua perbincangan ini berguna.

Di samping itu, sebelum anda mengekalkan pastikan anda juga mengetahui makanan burung cockatiel dan penjagaan yang betul.Terima kasih

Originally posted 2022-09-25 03:19:04.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment