Harga Burung Hantu di Malaysia

Burung hantu adalah salah satu jenis burung yang jarang dan unik untuk diperolehi. Ini kerana bilangan populasi burung hantu terus berkurangan malah diancam kepupusan.

Pada tahun 1990-an sahaja, bilangan burung hantu hanya mencecah 250 ekor dalam 1 hutan. Ini menyebabkan harga burung hantu terus meningkat.

Walaupun sering dikaitkan dengan unsur mistik atau kematian, burung hantu merupakan haiwan yang boleh dipelihara sebagai haiwan peliharaan.

Burung ini juga sering memburu makanan burung hantu pada waktu malam, jadi mereka sering dipanggil burung malam.

Sebelum membuat keputusan untuk membeli dan memelihara burung hantu. Kenali jenis dan julat harga terlebih dahulu dengan membaca ulasan berikut.

Jenis dan Harga Burung Hantu di Malaysia

1. Burung Hantu Celepuk Gunung

gambar burung hantu celepuk gunung

 

Spesies ini berasal dari Indonesia, dan mudah ditemui terutamanya di pulau Jawa. Ia berwarna coklat kemerahan dan mempunyai jumbai pada telinga dan kepala. Mempunyai bulatan bulu tebal di muka. Bertubuh kecil iaitu 19-25 cm.

Harga burung hantu di Malaysia Celepuk Gunung RM 21,23.

2. Burung Hantu Putih

gambar burung hantu putih

Burung hantu ini berwarna putih dan kelihatan elegan. Sentuhan bulu putih kelihatan menawan, tetapi kelihatan gagah dengan matanya yang tajam. Untuk perawakan boleh mencapai 35 cm dengan harga burung hantu di malaysia RM 100.

3. Burung Hantu Salji

gambar burung hantu salji

Snowy Owl atau burung hantu salji mempunyai bulu putih dengan bintik hitam di kepala dan sayap untuk betina. Manakala burung jantan cenderung berwarna putih sepenuhnya. Ia kelihatan sangat cantik dan misteri.

Snowy Owl boleh ditemui di Artik (Amerika Utara), Asia dan Eropah. Saiz badannya kira-kira 30 cm. Harga burung hantu di malaysia adalah sekitar RM 140.

4. Burung Hantu Ketupu

gambar burung hantu ketupu

Buffy Fish Owl atau dikenali sebagai Bubo Ketupu. Burung ini pemakan ikan. Badan berukuran kira-kira 40-48 cm dengan lebar sayap 295-390 mm.

Ia mempunyai jumbai telinga yang menghala secara mendatar di atas matanya, memberikan rupa yang menyeramkan. Bulunya berwarna perang krim dengan bintik hitam. Harga burung hantu ketupu sekitar RM 151 – RM 212,30.

5. Burung Hantu Tyto Alba

gambar burung hantu tyto alba

Merupakan jenis burung hantu yang sangat popular. Ia berwarna coklat kemerah-merahan dan mempunyai bintik-bintik hitam di kepala dan bahagian bawah putih. Panjang badan 25-50 cm dan sayap 70-110 cm.

Keupayaan untuk memburu mangsa adalah sangat pantas. Supaya petani menggunakannya untuk melindungi sawah daripada tikus. Harga burung hantu tyto alba antara RM 25 hingga RM 100

6. Burung Hantu Bubo Sumatranus

gambar burung hantu bubo

Burung hantu Bubo adalah yang paling mahal dan bertubuh besar. Saiz badan dewasa mencapai 50 cm dengan harga burung hatu di malaysia mencapai RM 363,92.

Bentuk dan warna mata serta warna bulunya memberi kesan garang. Bubo Sumatranus boleh didapati di Indonesia, Thailand, Malaysia, dan Brunei Darussalam.

Setelah memahami pelbagai jenis burung hantu dan harganya. Seterusnya ialah tentang cara memelihara burung malam. Menjaga haiwan peliharaan jenis ini tidak sukar. Begini cara memelihara burung hantu.

Cara Memelihara Burung Hantu

gambar harga burung hantu di malaysia

1. Sediakan Perch

Secara umumnya, orang ramai akan mengunci burung peliharaan mereka di dalam sangkar. Walau bagaimanapun, untuk memelihara burung hantu adalah lebih baik untuk menyediakan tempat untuk hinggap. Kerana berpantang sebenarnya membuatkan ia tertekan dan sukar untuk dijinakkan.

Agar burung yang dipelihara tetap aman, maka ikatkan tali pada kaki dan kaitkan pada tempat bertenggernya. Dengan demikian burung hantu yang dimiliki tetap bisa bergerak secara bebas walaupun tidak diawasi oleh pemiliknya.

2. Beri Makanan Yang Cukup

Beri burung hantu makanan secukupnya. Untuk makanan, anda boleh menggunakan serangga, burung kecil, anda juga boleh memberikan kepingan kecil ikan atau tikus.

Caranya ialah dengan meletakkan ikan atau serangga kecil di dalam bekas dan kemudian letakkannya berdekatan dengan burung yang hinggap untuk memudahkan ia dicapai. Elakkan memberi makan yang mengandungi bahan kimia seperti ikan keli atau ayam, dan daging yang diproses seperti sosej.

3. Elakkan Bersentuhan Dengan Matahari

Jangan gantung burung hantu di bawah sinar matahari ketika panas. Kerana mereka adalah burung nokturnal , di mana burung pemangsa ini melakukan kebanyakan aktiviti mereka pada waktu malam.

Oleh kerana itu, elakkan sentuhan langsung dengan matahari untuk memastikan keadaan selesa dan tidak menimbulkan tekanan.

4. Tingkatkan Interaksi

Sebagai pemilik, anda mesti meningkatkan interaksi anda dengan haiwan yang anda pelihara. Ini berfungsi untuk mewujudkan komunikasi dengan burung secara mental dan emosi.

Beri burung hantu sapuan lembut di kepala, kerana mereka akan menyukai rawatan seperti ini.

5. Sediakan Tempat Gelap

Sediakan tempat yang menyerupai tempat tinggal burung hantu iaitu tempat yang gelap. Untuk menjadikan burung hantu lebih selesa, matikan lampu tempat burung itu hidup.

Jadi itulah harga burung hantu dan cara memeliharanya. Kerana ia adalah burung yang mahal, pastikan anda menjaganya dengan baik supaya ia boleh membesar dan bertahan lama.

Buat hubungan fizikal dan lisan sekerap mungkin. Ini akan menjadikan burung hantu yang dipelihara lebih patuh atau jinak kepada pemiliknya.

Demikian ulasan tentang ciri-ciri, harga burung hantu, jenis dan cara memeliharanya. Semoga bermanfaat bagi mereka yang ingin memiliki burung malam ini sebagai haiwan peliharaan di rumah.

Originally posted 2022-10-08 02:38:17.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment