Harga Burung Macaw di Malaysia

Bagi anda pencinta burung hiasan, tentunya anda tidak asing dengan burung yang satu ini, burung macaw merupakan burung yang mempunyai warna bulu yang sangat cantik dengan warna yang sangat pelbagai pada badannya membuatkan burung ini sangat diminati oleh beberapa pencinta burung.

Burung macaw ini merupakan spesies burung yang berasal dari benua Amerika, tepatnya di Amerika Selatan di hutan Amazon terdapat beribu-ribu spesies macaw, bahkan oleh suku India ia digunakan sebagai simbol atau simbol oleh beberapa suku di Amerika pada zaman dahulu.

Macaw sangat pintar dan mudah dilatih untuk menjadi jinak. Malah, macaw mempunyai ciri-ciri boleh menghafal tuannya.

Kelebihan macaw menjadi tarikan utama, terutamanya apabila memilih salah satu daripada mereka sebagai haiwan peliharaan terbaik. Berikut adalah pelbagai jenis macaw yang biasa ditemui di Malaysia:

Jenis Burung Macaw di Malaysia

1. Macaw Sayap Hijau

Gambar burung macaw sayap hijau

Pada pandangan pertama, rupa macaw bersayap hijau sangat mirip dengan macaw merah. Namun, yang membezakannya ialah terdapat warna hijau yang memenuhi sayap. Dikelaskan sebagai spesies yang sangat jarang berlaku kerana keupayaan untuk membiak yang cenderung lambat.

Burung ini mula bertelur pada usia 6 tahun dan hanya mengeluarkan satu hingga dua telur sahaja. Proses bertelur boleh berlaku semula dalam tempoh 9 bulan kemudian.

2. Macaw Scarlet

gambar burung macaw illiger

Macaw yang satu ini sering dijumpai di pameran dan pertunjukan burung. Tidak hairanlah burung ini dikenali dan boleh dibezakan dengan warna bulunya yang didominasi warna merah, biru, dan kuning.

Scarlet Macaw ialah populasi yang mudah dilatih dan bijak asalkan biasa berinteraksi dengannya sambil mengelakkannya daripada bosan. Tingkah lakunya yang bising akan membuatkan dia aktif.

3. Macaw Blue and Gold

gambar macaw gold and blue

Jenis burung macaw seterusnya ialah burung macaw emas biru, mengikut namanya, burung ini didominasi oleh warna biru dan emas yang terdapat di seluruh badannya.

Burung macaw ini juga sering disebut sebagai macaw biru kuning walaupun warna sebenarnya adalah biru emas.

Sekiranya anda berminat untuk memelihara, anda harus memelihara burung jenis ini kerana burung jenis ini masih banyak terdapat di dalam hutan, tetapi jangan terlalu dieksploitasi kerana ia akan memudaratkan dan boleh menyebabkan burung macaw tersebut akan pupus secara perlahan-lahan.

4. Macaw Hyacinth

Gambar burung macaw hyacinth malaysia

Macaw yang satu ini ternyata boleh hidup di alam liar sehingga mencapai umur 50 tahun, termasuk dalam jenis terbesar dan cenderung agak sukar untuk dipelihara. Selain mengambil masa yang lama, pemiliknya perlu bersabar dalam membesarkannya sebagai burung yang cantik dan bijak.

Mempunyai bulu lembut yang mencolok biru sebagai ciri utamanya. Harga macaw hyacinth boleh agak mahal.

5. Macaw Hahn atau Macaw Mini

Gambar macaw hahn

Macaw jenis ini adalah yang paling kecil dan kelihatan comel. Walaupun saiznya kecil, burung ini masih mesra dan mudah dijinakkan. Mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dan peka kepada jurulatih.

Jika mini macaw itu memang boleh dikendalikan dengan penuh cermat dan sabar, tidak hairanlah hasilnya juga bijak bercakap. Badannya penuh dengan warna hijau segar.

6. Macaw Teruk

Gambar macaw teruk

Burung ini antara kegemaran pencinta burung kerana mempunyai perwatakan yang lucu dan peramah. Mempunyai peluang yang sangat baik untuk bercakap dan cepat mengikuti latihan yang diberikan secara intensif.

Selain itu, ia juga mudah menyesuaikan diri serta bergaul dengan individu lain dan persekitaran sekeliling. Harga Burung macaw di Malaysia ini agak berbeza dalam kelasnya.

7. Macaw Hybrid

gambar burung macaw hybrid

Jika dilihat dari namanya, sudah pasti burung ini adalah hasil kacukan dari beberapa spesies yang berbeza. Penyelenggaraan mestilah benar-benar ketat dan memerlukan pemilik yang berpengalaman. Ini kerana terdapat jangkaan yang tinggi bahawa macaw hibrid akan dapat berkembang menjadi berkualiti tinggi.

8. Macaw Tentera

gambar harga burung macaw di malaysia tehtera

Latar belakang pemberian nama adalah struktur muka yang tegas dan serius. Walau bagaimanapun, burung ini mempunyai keupayaan untuk mengetahui lebih lanjut dan sangat menyeronokkan apabila dibesarkan oleh pemiliknya.

Tenaganya bertambah dan lebih teruja jika pemilik macaw tentera sering berinteraksi dengannya. Bentuk kepala diklasifikasikan sebagai lebih panjang dengan pipi merah.

9. Macaw Ekor Kuning

gambar Burung macaw ekor kuning

Ia juga dikenali sebagai macaw berkolar kuning kerana ia mempunyai warna bulu kuning pada bahagian lehernya. Sifatnya cenderung pintar, pintar, penyayang, dan suka perhatian dari persekitaran sekeliling.

Salah satu tabiat yang sering ditemui ialah menggigit jari pemilik sebagai kod mengajak mereka bermain bersama.

10. Macaw Illiger

gambar burung macaw illiger

Penyelenggaraan yang telah dijalankan sejak macaw illiger masih anak sangat disyorkan. Personaliti yang mesra memudahkan untuk berkomunikasi dengan pemiliknya. Segala bentuk latihan boleh diikuti dengan baik.

Latihan boleh berguna untuk mengembangkan mentalitinya jika terdapat banyak aktiviti yang telah dirancang lebih awal.

Harga Burung Macaw di Malaysia

Jika dilihat secara umum, sebenarnya macaw biasanya diletakkan pada harga yang tinggi dan cenderung lebih sesuai untuk kelas menengah atas. Di samping itu, bakal pembeli mesti dapat menentukan berapa banyak kos yang perlu disediakan secara rutin untuk pelbagai keperluan penyelenggaraan harian.

Berikut adalah harga burung macaw di Malaysia, dari yang paling murah hingga yang paling mahal di pasaran:

Tidaktaipharga
1.Macaw biru dan emasRM 10.065-RM 19.785
2.Tentera MacawRM 15.210- RM 21.3000
3.Anak Macaw hansRM 3034
4.Macaw hans dewasaRM 6068
5.Macaw illigerRM 4564-RM7607
6.Macaw berkolar kuning dewasaRM 5477
7.Macaw merah perutRM 7000
8.Macaw memikulRM 3100
9.Macaw mini dewasaRM 4869
10.macaw kolar kuningRM 6068
11.Macaw hibridRM 10.000
12.Macaw terukRM 10.000
13.Macaw biru dan emas jinakRM 16.737
14.Macaw biru dan emas opalineRM 17.599
15.Macaw hyacinthRM 30.431
16.Macaw bersayap hijau jinakRM 1749
17.Macaw baby catalinaRM 21.301
18.Macaw HarlequinRM 19.780
19.Macaw blue tekakRM 22.823
20.Macaw baby buffonRM 25.866
21.Macaw merahRM 33.474
22.Sepasang macaw sayap hijau dewasaRM 27.388
23.Scarlet macaw 5 bulanRM 30.431
24.Macaw VerdeRM30.500
25.Macaw shamrockRM 30.000
26.Opaline biru MacawRM 45.647

 

Harga macaw tahun 2023 berbeza dengan harga burung macaw di Malaysia tahun selanjutnya, kerana dari tahun ke tahun boleh berubah, boleh jadi mahal, boleh juga jadi murah, tapi selalunya jadi mahal.

Harga Burung macaw di Malaysia mungkin lebih murah kerana di sini kos penjagaannya lebih murah berbanding negara lain yang rata-rata ekonominya sangat tinggi.

Originally posted 2022-10-06 14:23:44.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment