5+ Senarai Harga Burung Merbuk Terbaru di Malaysia

Harga Burung Merbuk – Pernahkah anda mendengar mitos tentang haiwan yang dipercayai membawa tuah? Setakat ini, terdapat banyak kepercayaan tentang mendatangkan rezeki dengan menternak haiwan tertentu.

Nah, salah satu haiwan peliharaan yang dianggap mampu membawa rahmat kepada pemiliknya ialah burung merbuk.

Pada zaman dahulu percaya bahawa jika anda memelihara burung merbuk di rumah, anda akan sentiasa dikurniakan rezeki atau sehingga kini masih ada yang mempercayainya.

Burung merbuk sering dikatakan sebagai saudara terdekat burung merpati. Kenapa begitu?

Sebab, selain mempunyai rupa yang agak serupa, kedua-dua jenis burung ini juga sering dilihat bersama. Dengan rupa yang agak mirip dengan burung merpati, burung ini mendapat permintaan yang tinggi.

gambar harga burung merbuk

Selain itu, burung merbuk juga sering digunakan sebagai penjana suasana di dalam rumah, kerana suaranya yang merdu dapat memberikan kesan yang meriah pada rumah tersebut.

Makanan burung merbuk yang mudah didapati juga membuatkan burung merpati ini banyak menjaganya. Hanya sediakan bijirin ditambah vitamin sahaja.

Sekiranya anda ingin mendapatkan burung dengan suara yang lebih merdu, dinasihatkan untuk memilih jenis jantan yang dianggap mempunyai gacor yang lebih baik.

Kicauan yang terhasil juga lebih kuat daripada jenis perempuan. Ini memberi kesan kepada harga pasaran burung merbuk jantan lebih mahal sedikit berbanding betina.

Sebelum anda memutuskan untuk membeli burung merpati, anda harus mengetahui jenisnya terlebih dahulu. Terdapat pelbagai jenis burung merbuk yang memeriahkan dunia burung berkicau.

Masing-masing mempunyai watak yang boleh dijadikan penanda aras untuk membezakan jenisnya.

Untuk itu, jika anda semakin berminat untuk memelihara burung jenis ini, penting untuk anda mengetahui harga dari burung merbuk ini:

Senarai Harga Burung Merbuk Terkini di Malaysia

Jenis BurungHarga
Merbuk PutihRM 90
Merbuk ThailandRM 106
Merbuk SiamRM 1500
Merbuk HitamRM 80
Merbuk KlantanRM 197

 

Jika anda ingin membeli burung merpati, sangat penting untuk memberi perhatian kepada keadaan fizikalnya. Pilih burung yang mempunyai prestasi cemerlang dan keadaan badan yang sihat.

Selain itu, dengar baik-baik bunyi kicauan yang dihasilkan, ini khas untuk burung yang sudah besar dan pandai bernyanyi.

Jom Baca: Makanan Burung Merbuk Terbaik

Perawatan Burung Merbuk

gambar harga burung merbuk putih

Selain mengetahui harga burung merbuk yang paling terbaru, kalian juga perlu mengetahui cara merawat burung jenis ini dengan baik.

Informasi tentang hal ini perlu kalian ketahui sejak sebelum memelihara burung tekukur, supaya tidak ada kesalahan sedikitpun selama merawatnya nanti.

Merbuk ialah haiwan yang tidak terlalu mudah dijaga.

Namun, jika anda sudah mengetahui langkah-langkahnya dengan baik, kemungkinan besar ini boleh memudahkan anda melakukannya. Untuk itu, pertimbangkan dengan teliti peringkat penjagaan burung merbuk berikut:

  • Rajin-rajinlah mengeringkan burung merpati di bawah sinar matahari. Sebabnya, aktiviti ini dapat membantu burung merpati mendapatkan pengambilan vitamin D yang lebih lengkap, supaya sistem imunnya lebih terjaga.
  • Selalu perhatikan asupan makanan burung merbuk, dan selalu usahakan untuk memberikan makanan bergizi kepada burung merbuk.
  • Sentiasa pastikan burung kura-kura selesa dan pastikan burung merbuk tidak tertekan.
  • Dekatkan burung merbuk dengan bunyi alam, supaya burung itu dapat diprovokasi untuk mengeluarkan bunyi.
  • Pastikan persekitaran di sekitar tempat tinggal burung merbuk cukup kondusif, supaya burung-burung ini dapat hidup dengan selesa.
  • Rajin-rajin mandikan burung merbuk menggunakan air bersih, agar badan burung sentiasa dalam keadaan bersih dan terhindar dari segala jenis bakteria.

Pastikan makanan yang dimakan oleh burung ini mengandungi pengambilan nutrisi yang mencukupi, dan jagalah burung merpati itu sebaik mungkin, agar mereka sentiasa dapat hidup dengan selesa di rumah anda.

Semoga perbincangan mengenai senarai harga burung merpati dan pelbagai jenisnya dapat menambah pengetahuan anda.

Originally posted 2022-09-28 13:55:18.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment