Harga Burung Merpati di Malaysia

Harga burung merpati sangat bervariasi, bergantung pada jenis dan fungsi burung merpati, mulai dari RM149,67 hingga lebih dari RM303,31

Burung merpati adalah burung yang tidak ditinggalkan peminatnya, mulai dari sekadar haiwan hiasan atau haiwan lumba. Malah terdapat pameran atau acara lumba khas untuk haiwan ternakan ini.

Seperti yang dijelaskan di atas, harga burung yang menjadi lambang post ini memang berbeza mengikut jenis dan fungsinya.

Jadi jangan terkejut jika harga burung ini berharga agak tinggi kerana sudah berkali-kali memenangi kejuaraan. Namun, masih ramai peminat yang membeli pada harga tersebut, berikut adalah senarai harga di pasaran.

Jenis dan Harga Burung Merpati di Malaysia

1. Merpati Lumba

gambar harga merpati lomba

Burung merpati lumba adalah jenis burung merpati yang paling sering dicari oleh penggemar burung.

Acara lumba burung itu tentunya menjadi sasaran pencinta burung kerana ia menyediakan hadiah yang cukup besar dan diperakui. Jika anda ingin membeli burung yang belum memenangi perlumbaan, harganya sekitar RM 151,64 hingga RM 212,30.

Lainlah jika pencinta burung ingin membeli burung yang telah memenangi pelbagai acara lumba merpati.

Selain mempunyai sijil cetakan khas, tidak hairanlah pemilik burung ini menjualnya dengan harga yang cukup hebat. Harga yang ditawarkan membuatkan pencinta burung berbelanja lebih, bermula dari RM 305 hingga RM 758,22.

2. Merpati Tinggi

gambar merpati tinggi

Sama seperti burung merpati berlumba, burung ini akan mempunyai ketinggian tertentu dan mendarat dengan sempurna jika sering dilatih.

Harga burung ini juga cukup membuatkan pencinta burung berbelanja agak besar, kerana harganya juga sangat mahal. Harga merpati tinggi sekitar RM 151 hingga RM 304,64 bagi yang tidak mahir.

Satu lagi burung merpati untuk berlumba, mempunyai nama panggilan yang sama, hanya mempunyai kebolehan untuk bergerak selepas terbang tinggi dan mendarat dengan sempurna.

Para pencinta juga perlu mengeluarkan wang yang agak banyak untuk dapat memiliki burung ini dengan ketangkasan yang sempurna. Harga ditawarkan dari atas RM 162 hingga sekitar RM 305

Burung merpati kolongan merupakan sejenis burung merpati lumba, burung ini juga mempunyai kemahiran yang berbeza jika telah dilatih dengan baik.

Untuk mendapatkan burung ini, pencinta burung perlu mengeluarkan wang yang cukup banyak iaitu sekitar RM 303,46 seekor. Keistimewaan burung merpati ialah terbang pada pelbagai ketinggian dan mendarat dengan sempurna.

3. Burung Merpati Biasa

gambar merpati biasa

Harga burung merpati yang satu ini cukup berpatutan, kerana burung ini tidak mempunyai sebarang kepakaran dalam permainan.

Pencinta burung boleh mendapatkan harga mulai dari RM 151 per ekor. Burung merpati ini termasuk haiwan yang mempunyai tahap kesetiaan yang tinggi terhadap pasangannya sehingga tidak jarang burung ini dijual sepasang.

Burung merpati amat mengenali pasangannya, maka tidak hairanlah setiap perlumbaan pemiliknya akan membawa pasangan merpatinya ke dalam arena.

Harga untuk sepasang burung merpati atau biasa disebut burung merpati sekitar RM 303 sepasang, atau boleh kurang dari itu.

4. Merpati Pos

gambar merpati pos

Digelar burung merpati pembawa kerana semasa perang dunia burung ini memang digunakan untuk menghantar surat-surat penting yang terselit di kakinya.

Kini, burung ini adalah benih burung lumba atau pelbagai pertandingan lain. Namun kerana tidak mempunyai sebarang kepakaran dan mesti dilatih, harga burung ini agak murah iaitu sekitar RM 66.

5. Merpati Kipas

 

gambar burung merpati kipas

Burung merpati hiasan atau merpati kipas mempunyai keunikan tersendiri dan terdapat pada ekornya yang mengembang membentuk kipas.

Burung ini berwarna putih bersih, tetapi apabila terdedah kepada cahaya matahari, warna burung ini mempunyai kilatan seperti perak yang sangat cantik. Harganya agak mahal, bermula dari RM 227 hingga RM 303.

Itulah beberapa senarai harga burung merpati perlumbaan dan apa yang membuatkan harga berbeza-beza di pasaran. Burung merpati masih menjadi salah satu spesies burung kegemaran untuk dipelihara kerana kebolehan navigasi mereka yang tinggi.

Penjagaan burung merpati juga tidak perlu bersusah payah, ia boleh dikeluarkan dan masih diberi makan pada waktu pagi dan petang.

Harga burung merpati diketahui, jadi pencinta burung boleh memilih burung yang mereka mahu untuk dijadikan haiwan peliharaan atau boleh diusahakan.

Jika pencinta ayam ini memilih untuk memelihara dan menyertai pertandingan, maka latih haiwan ini dengan kerap. Jika ia diusahakan, ia boleh digunakan sebagai perniagaan yang menjanjikan, terutamanya jika haiwan peliharaan ini memenangi kejuaraan.

Originally posted 2022-10-08 07:48:49.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment